Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?
10.12.2022 14:53
Kadınlarda doğuştan meydana gelen, yumurtalıklarda fazla yumurta birikmesi ve üreme bozukluklarına ve adet düzensizliklerine yol açan polikistik over hakkında merak ettiklerinize birlikte bakalım. Polikistik over sendromu neden olur, ağrı yapar mı, ameliyatla geçer mi? Polikistik over sendromu bakirelerde olur mu, tahlillerde çıkar mı, hamile kalınabilir mi? İşte detaylar.

Polikistik over sendromu kadınlarda sıklıkla görülen bir hormon bozukluğudur. Klinik araştırmalar sendromun doğuştan gelen bir özellik olduğunu kanıtlamaktadır. Fakat tam olarak nedeni bilinmemektedir. Genetik yatkınlıktan kaynaklı da olabilmektedir. Saç dökülmesi, yağlanma, ciltte sivilce-akne problemleriyle kendini gösterir ve yumurtalıkların androjen adı verilen salgılarını fazla salgılamasından kaynaklanır.

Polikistik Over Sendromu Ağrı Yapar Mı?

Adet düzensizliklerine ve 2 adet arasındaki sürenin çok uzun olmasına, büyüyemeyen yumurtaların yumurtalık içinde fazlaca birikmesine sebep olan hormonal bir sendromdur. Regl döneminde özellikle alt karın, sırt, bel ve bacaklarda şiddetli sancı ve ağrı atakları şeklinde kendini belli eder.

Ağrılar kanama başladığında başlar ve genellikle 1-2 arasında kaybolur. Bazen kanama başlayıp sonlanana kadar yani 1 regl periyodu süresince devam edebilir.

Polikistik Over Sendromu Ameliyat Gerektirir Mi?

Polikistik over sendromu için en son çare ameliyattır. Ameliyat öncesinde sendromu yaşayan kadınların uygulaması gereken başka tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Öncelikle hastanın kilosu çok fazlaysa kilo vermesi gerekecektir. Alkol sigara kullanımını en aza indirmesi mümkünse bırakması istenecektir. Yani zararlı alışkanlıklarını bırakarak yaşam tarzında iyileşmeye ve yaşantısını kontrol altına alması gerekmektedir.

Özellikle kilolu kadınlar polikistik over sendromunu vücutlarındaki fazla yağ oranından kaynaklı olarak, ideal kilodaki ve aynı sendromu yaşayan bir kadına göre daha fazla hisseder. Kilonun ideal seviyeye çekilmesi ve sağlıklı beslenmek ameliyattan önce yapılması gereken ilk şeydir.

Fakat hasta kilo vermesine ve hayatını mümkün olduğunca kaliteli şekilde yaşamasına rağmen yine de sorun çözülmediyse ilaç tedavisi başlanır. Medikal yöntemlerinde çözemediği durumlardan sonra cerrahi işlem yapılmasına karar verilir.

Polikistik Over Sendromu Bakirelerde Olur Mu?

Polikistik over en sık 30 yaş altı kadınlarda ve ergenliğe yeni giren genç kızlarda görülmektedir. Yumurtalığın içerisinde kalın yumurta dokusunda iyi huylu bir kistin oluşmasına denilmektedir. Bakire olsun ya da olmasın tüm genç kızlarda ve kadınlarda sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. Adet düzensizliği, kıllanma, vücutta aşırı yağlanmaya bağlı kilo artışı, adet dışı anormal kanama gibi belirtilerle kendini gösterir.

Polikistik Over Sendromu Olan Biri Hamile Kalabilir Mi?

Polikistik over sendromu direkt olarak üreme kanallarıyla ilgili bir problemdir. Bu sendroma sahip olan kadınlar hamile kalamaz diye kesin bir yargı da bulunamasak da doğurganlığı büyük ölçüde azaltacaktır. Kadınların hamile kalamamasının (kısırlık) en büyük nedenlerinden biri polikistik over sendromuna sahip olmasından kaynaklıdır. Ayrıca kalp-damar rahatsızlıklarına ve diyabete de sebep olur.

Adeti düzensizleştirdiği için yumurtlamayı zorlaştırır ve diğer kadınlara göre gebe kalma ihtimalini büyük ölçüde düşürür.  Ancak tüp bebek tedavisi sendromu yaşayan kadınlarda da büyük ölçüde başarı sağlanmıştır. Polikistik over sendromu yaşayan bir kadının tüp bebek tedavisi ile hamile kalma şansı %66-70’dir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir