Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas Kanseri Nedir?
28.08.2021 06:30
Pankreas kanserinde öncelikli tedavi yöntemi cerrahi olarak tümörün vücuttan çıkarılmasıdır. Bizler de pankreas kanseri ameliyatı, pankreas kanseri ameliyatı kaç saat sürer?, pankreas kanseri belirtisi, pankreas kanseri cinsellik, pankreas kanseri çeşitleri, pankreas kanseri erken tanı, pankreas kanserine faydalı yiyecekler, pankreas kanseri genetik test, pankreas kanseri ışın tedavisi, pankreas kanseri iyileşme oranı, pankreas kanseri kurtulma şansı, pankreas kanseri ölüm oranı, pankreas kanseri şekeri yükseltir mi, pankreas kanseri şifalı bitkiler sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Pankreas kanserinde öncelikli tedavi yöntemi cerrahi olarak tümörün vücuttan çıkarılmasıdır. Ameliyat sonrası dönemde ise radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler hastaların tümünde ihtiyaç haline geliyor. İlerleyen evrelerde tümörün cerrahi olarak çıkarılması bazı durumlarda mümkün olmamaktadır. Bazı hastalarda bu yüzden ameliyat öncesi kemo-radyoterapi ile tümör kitlesi cerrahi işlem yapılacak hale getirilene kadar küçültülebilmektedir. Eğer tümör hareketli organlarda ise MR-LINAC yöntemi sayesinde ışınlanarak yok edilebiliyor.

Pankreas Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Hastalarda tümörün alınması ve iyileşme olasığı vaat eden tek cerrahi terapi yöntem olduğu için bu yönteme başvurulmaktadır. Fakat kanser, akciğer ya da karaciğer gibi organlarda metastaz oluşturmadığı vakitlerde yapılmaktadır. Pankreas kanseri ameliyatlarında tedavi şekli ve yöntemi hastaya göre değişkenlik gösterebilmektedir:

1.      Whipple Ameliyatı: Tümör pankreasın üstünde tespit edilirse pankreasın sınır kısmı ile beraber safra yolu ve oniki parmak bağırsağının bir bölümü ve safra kesesinin de alındığı yöntemdir.

2.      Sol Taraflı Distal Reseksiyon: Pankreas gövdesinde lenf düğümlerinin alınmasını kapsayan operasyondur. Çoğu durumda pankreasa komşu olan dalak ta alınmak zorundadır. Tümörün yayılımına bağlı olarak pankreasın tamamının alınmasına kadar genişletilebilmektedir.

3.      Kısım Reseksiyonu: Çok nadir olarak uygulanan bir yöntemdir. İyi huylu bir tümördür ve pankreasın bir kısmı alınır.

4.      Total Pankreatektomi: Tümörün pankreasın tamamında yayılması ve insülini zorunlu kılan diabetes mellitus gibi bir duruma yol açtığı için özel durumda pankreasın tamamının alınmasını gerektiren duruma denir ve bu durum nadir olarak başvurulan yöntemlerdendir.

5.      Çift Bypass: İlerlemiş vakalarda tümörün tamamının alınması mümkün olmaz bu nedenle tedaviye hastanın semptomlarını ameliyat yoluyla hafifletmek için başvurulmaktadır.

6.      Pankreas Kafası Rezeksiyonu: Bazı durumlarda hastalık pankreasın kafa bölgesinde iltihap oluşturur ağrıya ve pankreas suyunun birikmesine sebep olur. Bu iltihabı kaldırmak ve dokuyu almak için başvurulan yöntemdir. Pankreasın işlevinin korunması için erken evrede gerçekleştirilmesi gereklidir.

7.      Minimal İnvazif: Kamera yöntemi sayesinden karında küçük kesitler ile gerçekleştirilebilmektedir. İyi huylu tümörlerinde alınmasında başvurulan bir yöntemdir fakat özel bir durumda tedavinin başka seçeneğinin olup olmadığı değerlendirilerek yapılan bir işlemdir.

Pankreas Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Pankreas kanseri ameliyatı, safra kanalı ve 12 parmak bağırsağının oluşturduğu kavşağa ek olarak mide, ince bağırsak, safra kesesi ve lenf bezlerinin çıkarılmasını kapsayan geniş bir bölgeye sahip olduğu için ameliyat süresi 5 ile 8 saat arasında bir sürede yapılmaktadır.

Pankreas Kanseri Belirtisi Nelerdir?

Görülen belirtiler basit mide rahatsızlıklarını işaret ettiği için erken teşhis ihtimali düşmektedir. Görülen belirtiler ise şöyle sıralanabilir:

- Mide bölgesinde dolgunluk

- Rahatsızlık hissi

- İştahsızlık

- Aniden ortaya çıkan şeker hastalığı

- Pankreatit atağı

- Şiddetli karın ve sırt ağrısı,

- Sarılık

- Kilo kaybı

- Karında şişlik

Pankreas Kanseri Cinsellik Nasıl Olur?

Hastalar kemoterapi süreçlerinde yorgun ve halsiz gibi şikayetleri hissettikleri için bu dönemde cinsel isteksizlik duyabilmektedir. Hasta olan tarafın arzuladığı sürece, cinsel birliktelik kurmak bir sakınca oluşturmamaktadır. Aktif olan cinsel yaşamın kanser tedavisini etkilemediği bilinmekte iken hastalar kanser sonrası cinsel yaşamında değişiklikler yapmalı ve bu değişiklilerin geçici veya kalıcı olabileceğinin farkında olmalıdır.

Pankreas Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Kanser türleri içerisinde pankreas kanseri ölümcül ve tehlikeli olan kanserler içinde yer almaktadır. Pankreas kanserleri ise kendi içinde türlere ayrılmaktadır ve o türler şu şekildedir:

- Rezektabl Pankreas Kanseri

- Bölgesel Olarak İlerlemiş Pankreas Kanseri

- Geniş Alana Yayılmış (Metastatik) Pankreas Kanseri

- Tekrarlayan (Nüks) Pankreas Kanseri

Pankreas Kanseri Erken Tanı Nasıl Yapılır?

Semptomlarını geç gösterdiği için ileri devrede ortaya çıkan bir kanser türü olması dolayısıyla tehlikelidir. Erken teşhisin önem kazandığı hastalıklardan biri olan pankreas kanserinde dikkat edilmesi gereken belirtiler şunlardır:

- İştahsızlık

- Kilo kaybı

- Bulantı

- Sarılık

- Aniden ortaya çıkan diyabet

Pankreas Kanserine Faydalı Yiyecekler Nelerdir?

Pankreas kanseri hastalarına genellikle balık, kümes hayvanları, yağsız kırmızı et, peynir, yoğurt, süt, köy yumurtası, mercimek ve barbunya önerilmektedir. Yağ tüketimine dikkat edilmesi son derece önemlidir ve kesinlikle zeytinyağı tercih edilmelidir.

Pankreas Kanseri Genetik Testler Nelerdir?

Pankreas kanser tedavisinde yol gösterici olarak kullanılan genetik testler şöyle sıralanabilir:

1.      EGFR

2.      KRAS

3.      ERCC1

4.      XRCC1

5.      GSTP1

6.      DPYD

7.      MTHFR

8.      CDA

Pankreas Kanseri Işın Tedavisi Nedir?

Işın tedavisi pankreas kanseri olan hastalarda genellikle haftada 5 gün toplamda ise 5-6 hafta kadar sürmektedir. Palyatif tedavide bu süre 2-3 hafta arasında değişiklik göstermektedir. Bu dozların günlük olarak bölünmesinin sebebi ise hücrelerin korunması ve dinlendirilmesi içindir.

Pankreas Kanseri İyileşme Oranı Nedir?

Hastaların genel durumuna ve hastalıklarına bağlı olarak vücutta yayılım gösteren pankreas kanserlerinde ortalama yaşam süresi 3 ile 6 ay arasındadır. Lokal olarak yayılım varsa ortalama yaşam süresi 6 ile 10 aydır.

Pankreas Kanseri Kurtulma Şansı Nedir?

Kanser lenflere sıçramadan önce fark edilirse 5 yıl hayatta kalma şansı %16’ya kadar çıkabilmektedir.

Pankreas Kanseri Ölüm Oranı Nedir?

En hızlı yayılan kanserler arasındadır. Normal vaka ve ilerlememiş vakalarda teşhis konulduktan sonra 5 yıl hayatta kalma oranı %5’tir. Hastalık kendini geç gösterdiği için fark edilip tanısı konulduğunda geç kalındığı için 6 ay içerisinde ölüm gerçekleşiyor.

Pankreas Kanseri Şekeri Yükseltir Mi

Pankreas kanseri kan şekerini yükseltebilir ve idrarda şeker çıkartabilir. İleri yaşlarda ortaya çıkan şeker hastalığı ile pankreas kanseri şikayetleri benzerlik gösterir ve karıştırılabilmektedir. Özellikle 60 yaş sonrasında kan şekeri yükselen hastalar erken tanıyı engellememek adına sık sık kontrole gitmelidir.

Pankreas Kanseri Şifalı Bitkiler Nelerdir?

·        Zerdeçal

·        Limon

·        Çörekotu

·        Meyan kökü

·        Yeşil çay

·        Brokoli

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir