Önemli Tarihi Gelişmeler Arasında Bulunan Edirne’nin Fethi Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?

Önemli Tarihi Gelişmeler Arasında Bulunan Edirne’nin Fethi Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?
02.07.2022 11:18
Bizans İmparatorluğuna ait olan Edirne’nin Osmanlı himayesine geçmesi, oldukça önemli bir tarihi olaydır. Edirne’nin fethi, tarihi açıdan birçok önemli gelişmelere yol açmıştır.

Edirne fethinin gerçekleşme tarihi kaynaklara göre 1361 ile 1371 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Edirne Bizans’ın elinden alınmasından bir süre sonra, başkent olarak ilan edilmiştir ve 1453 yılına kadar başkent olarak kalmıştır. 1453 yılında İstanbul’un alınması ile birlikte İmparatorluk unvanı kazanan Osmanlı Devleti, başkenti İstanbul olarak ilan etmiştir.

Osmanlı Devleti’nin kuruluş zamanında Balkanlardaki fetihleri Organ Gazi’nin oğlu Süleyman Gazi Paşa gerçekleştirmektedir. Yapılan fetihlerin sonrasında bilgeye paşa sancağı kurulmuştur. Bu sancak, batıda Keşan ile İpsala arasında Yayla Dağı’ndan Malkara ile Hayrabolu’yu ayıran dağlık alanda geçmekte ve Marmara Denizi sahillerinde Tekfurdağı kasabası güneyine kadar uzanmaktadır.

1357 yılında Orhan Gazi’nin 11 yaşındaki oğlu Halil, Foçalı korsanların eline düşmüştür ve Orhan Gazi Bizans İmparatorluğundan yardım istemiştir. Ve karşılığında iki taraf arasında anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşmada Osmanlı İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğuna saldırmama garantisi vermiştir. Ancak Bizans, Foça’ya iki sefer gerçekleştirmesine rağmen başarılı olamamıştır. Bunun üzerine Organ Gazi, oğlunu kurtaramazlar ise anlaşmanın bozulacağını ve Osmanlı’nın savaşlara devam edeceğini belirtmiştir. Bunun üzerine Bizans, Foça’ya bir sefer daha düzenleyerek Halil’i kurtarmıştır. 1359 yılına kadar Rumeli’de Osmanlı ile Bizans arasında bir savaş yaşanmamıştır.

Ardından Murad Gazi komutasında olan Osmanlı ordusu, Edirne’yi fethetmiştir. Murad Gazi’den önce Edirne’ye gelen Şahin Paşa, savaşın ilk evrelerinde oldukça başarılı sonuçlar elde etmiştir. Murad Gazi’de geldiğinde taarruz oldukça kuvvetlenmiştir. Gazi Evrenos ve Hacı İlbeyi, Meriç nehri kıyılarından Edirne’ye girmeyi başarmıştır. Yaşanan çarpışmalar sırasında başkumandanı öldürülen Edirne Hükümdarı, savaşı kazanamayacağını anlayınca ailesi ile birlikte sandala binerek Enez’e kaçmıştır. Bu durumda karşı taraf savaşa daha fazla karşı koyamamıştır. Edirne’nin fethi ile aynı zamanda Tekirdağ’da fethedilmiştir.

Edirne’nin Fethi Hangi Padişah Döneminde Gerçekleşmiştir?

Tarihi kitaplara göre Orhan Gazi’nin ölümünden sonra oğlu Murad, devlet büyükleri tarafında tahta geçirilmiştir. Bunun ardından asker toplayarak Edirne’yi fethetmiştir.

Edirne’nin Fethi Hangi Savaş Sonucunda Yapılmıştır?

Edirne, Sazlıdere Savaşı sonucunda fethedilmiştir.  

Edirne’nin Fethi Sonuçları Nelerdir?

Edirne’nin fethi sonucunda Bizans’ın Sırplar ve Bulgarlar ile olan bağlantısı kesilmiştir. Balkan fetihlerinin yolu açılmıştır. Osmanlı Devletine karşı Haçlı İttifakları oluşmaya başlamıştır. Sazlıdere Savaşı sonrası, I. Murat, Lala Şahin Paşa ile birlikte sefere çıkarak önceden fethedilen ancak Bizans’ın geri alması üzerine kaybedilen Dedeağaç, Lüleburgaz, Kırklareli ve Çorlu’yu fethetmiştir.

Edirne’nin Fethi Kaç Yılında Yapılmıştır?

Edirne kaynaklara göre 1361 ve 1371 yılları arasında fethedilmiştir.

Edirne’nin Fethi Sebepleri Nelerdir?

Edirne’nin fethedilmesinin sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Cihan hakimiyetinin ideallerini gerçekleştirmek,

Stratejik nedenler,

İstanbul’un fethi edilmesini kolaylaştırmak,

Balkanlardan önce bölgeye yerleşen Türklerin varlığı.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir