Önemli Savaşlar Arasındaki Yassıçemen Savaşı Hakkında Öğrenilmesi Gereken Bilgiler Nelerdir?

Önemli Savaşlar Arasındaki Yassıçemen Savaşı Hakkında Öğrenilmesi Gereken Bilgiler Nelerdir?
27.06.2022 13:08
Anadolu Selçuklu Devleti’nin döneminde en önemli savaşlar arasında sayılan Yassıçemen Savaşı, kimler arasında, nerede ve neden olmuştur? Yassıçemen Savaşı’nı kim kazanmıştır ve sonuçları nelerdir?

Yassıçemen Savaşı, Celaleddin Harezmşah’ın sonu olarak bilinen ve tarihteki önemli dönüm noktaları arasında sayılan savaşlardan birisidir. Moğolların etkisinin oldukça büyük olduğu bu savaş hakkında pek çok merak edilen bilgi bulunmaktadır.

Yassıçemen Savaşı Kimler Arasında Olmuştur?

Yassıçemen Savaşı’ndaki taraflardan ilki, Anadolu Selçuklu Devleti ve Eyyubiler Devleti iken bir diğer taraf ise Harezmşahlar Devleti, Selçuklu İsyancıları ve Trabzon İmparatorluğu’dur.

Yassıçemen Savaşı Diğer Adı Nedir?

Yassıçemen Savaşı’nın bilinen bir başka adı yoktur. Tarihte de Yassıçemen Savaşı olarak geçen bu savaş Anadolu Selçuklu Devleti için oldukça önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Yassıçemen Savaşı Hangi Dönemde Yapılmıştır?

2 gün süren ve 10 Ağustos 1230 ile 12 Ağustos 1230 tarihleri arasında meydana gelen Yassıçemen Savaşı, nedenleri ve sonuçları ile oldukça önemli bir yere sahiptir.

Yassıçemen Savaşı Hangi Padişah Zamanında Yapılmıştır?

Yassıçemen Savaşı, I. Alaeddin Keykubad saltanatı zamanında meydana gelmiştir. I. Alaeddin Keykubad, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Harezmşahlar’ın üzerine gitmesi ile iki ordunun Erzincan dolaylarında Yassıçemen isimli bölgede karşılaşmaları ile bu savaş gerçekleşmiştir.

Yassıçemen Savaşı Kazanan Kimdir?

Anadolu Selçuklular ve Eyyubiler, karşılaşmış oldukları Yassıçemen bölgesinde Harezmşahlar’ı büyük bir yenilgiye uğratarak savaşın kesin olarak kazanan tarafı olmuşlardır.

Yassıçemen Savaşı Nedeni Nedir?

Yassıçemen Savaşı’nın meydana gelmesinin asıl sebepleri, Harezmşahlar’ın Alaeddin Keykubad’a karşı örgütlenen isyancıları yanına çekme düşüncesidir.

Harezmşahlar, 12. Yüzyıl süresi boyunca oldukça kuvvet kazanan ve birçok ülkeyi etkisi altında tutan bir Türk devleti idi. 1220 senesinde Moğol İmparatoru olan Cengiz Han, Orta Asya’ya saldırılar düzenlemeye devam ediyordu. Harezmşah’lar ile karşılaşan Moğollar, onları büyük bir yenilgiye uğratınca; Harezmşahlar da bu istilaya maruz kalmışlardı.

Harezmşahlar’ın başına geçmiş olan ve tarihte bilinen Celaleddin Harezmşah, ordusunu toparlayarak Hindistan’a kaçmaya başlamıştı fakat bu kaçışları Moğolların onları yakalayarak yeniden yenilgiye uğratmaları sonucunda sonlanmıştı. 1229 senesinde Ahlat şehrini kuşatmış olan Celaleddin Harezmşah, 8 aylık kuşatmaları sonucunda yağmalayarak şehri ele geçirmiştir ve artık bunun sonucunda Anadolu Selçuklu Devleti ile karşılaşmaları kaçınılmaz olmuştur.

Yassıçemen Savaşı’nın Olumsuz Sonuçları Nelerdir?

Yassıçemen Savaşı ile I. Alaeddin Keykubad, ülkesinin sınırlarını Tiflis’e kadar genişleterek pek çok şehri ele geçirmiştir. Fakat bu genişleme, Harezmşahlar’ın yok olması demek olsa da Selçukluları Moğollar ile karşı karşıya gelmesi anlamını da taşıyordu. Bu dönemde zafer olarak görülen bu savaş sonrasında Moğollar ile karşılaşan Selçuklu Devleti, yapılacak olan Kösedağ Savaşı sonucunda yenilmiş ve Anadolu’nun istila edilmesine sebep olmuştur.

Yassıçemen Savaşı Nerede Yapılmıştır?

Yassıçemen Savaşı, Erzincan yakınlarında bulunan Yassıçemen bölgesinde meydana gelmiştir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir