Mevlevilik Nedir?

Mevlevilik Nedir?
21.01.2022 12:00
Şefkati, hoşgörüsü ve öğütleri ile tanınan Mevlana tüm dünyanın ilgi ile takip ettiği şairlerden biridir. Yaşadığı döneme damga vuran Mevlana günümüzde hala aynı etki ile karşılanmaktadır. Mevlana'nın görüşlerini ve yaşam tarzını sürdürmek amacıyla kurulan Mevlevilik ise pek çok şair, düşünür tarafından ilgi ile takip edilmektedir. Mevlevilik kuralları nedir, ayini nedir, caiz midir? Mevlana'dan sonra Mevlevilik. Mevlevilik hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derleyip cevapladık.

Şair ve düşünce adamı Mevlana tam adıyla Mevlana Celaleddin Rumi hayatı boyunca ilahi aşkı aramıştır. Sohbet ve eserlerinde hep ilahi aşktan bahsetmiş, insan sevgisinin ve hoşgörünün önemini anlatmıştır. Başlangıçta bu sohbetler yakın çevrede yapılmış zaman içinde ise geniş bir kitleye seslenilmiştir. Mevlana'nın öğütleri kısa zamanda kulaktan kulağa dolaşmış ve pek çok kişiyi etkisi altına almıştır. Mevlana'nın ölümü ise birçok kişiyi yasa boğmuş ve onun geleneklerini sürdürme amacı hissedilmiştir. Mevlana'nın güzel sözlerinin ve davranışlarının nesilden nesille aktarılması için çalışmalar yapılmıştır. Bu konu üzerine en önemli adımları ise Mevlana'nın sevgili oğlu Sultan Veled atmış ve Mevlevilik adı altında bir toplantı oluşturmuştur. İlerleyen zamanlarda ise bu toplantılar törenle yapılmaya başlanmış ve belirli görüşler ön plana çıkmıştır. Yapılan toplantılarda ney, kudüm tarzında çalgılar çalınıp sema gösterileri yapılmaya başlanmıştır ve pek çok kişiyi etkisi altına almıştır. Mevlevilik kısaca Hz. Mevlana'nın düşünce sistemi üzerine kurulmuş ve onun geleneklerini sürdürmek amacıyla kurulan bir topluluktur. Mevlevilik insanın iç huzurunu yakalaması için çalışmalar yapmaktadır ve bu nedenle de tüm dünyada yakından tanınmaktadır.

Mevlevilik Kuralları Nedir?

Mevlevilik Anadolu'da yaygındır ayrıca Orta Doğu ve Balkanlar'da da Mevlevilik izlerine sık olarak rastlanmaktadır. Mevlevilik kurallar sistemi üzerine kurulmuş bir sistemdir ve detaylardan oluşmaktadır. Ortadan yemek yerken kaşığın bir tarafı ile yemek alınırken diğer tarafı ile yemek yenmektedir ve bu en önemli sofra kurallarından biridir. Kaşığın ağza değen kısmının ortadan yenen yemeğe değmemesi oldukça önemlidir. Selam verme Mevleviler'in dikkat ettiği bir kuraldır ve sağ el kalp üzerinde konum alacak şekilde selam verilmelidir. Birbirlerine saygı ve sevgiyi göstermek için ise karşılarında bulananların elinin üzerine öpmek Mevleviler'in kuralları arasındadır.

Mevlevilik Ayini Nedir?

Mevlevi ayini hepimizin bildiği adıyla sema Mevlana'nın dini toplantılarda duyduğu zevk eseri olarak herhangi bir usule bağlı kalmaksızın zaman zaman yaptığı dönüşlerden ilham alınarak yapılmaktadır. İlk Mevlevi ayinleri Sultan Veled tarafından düzenlenmiştir ve semazen adı verilen kişiler aracılığı ile yapılmaktadır. Ayine başlamak için meydancı dedenin ''Buyrun ya hu'' daveti beklenir ve semaya durulur. Sema sonunda Şeyh postuna geçer ve vakit namazına durulur.

Mevlevilik Caiz Midir?

Mevlevilik Hz. Mevlana'nın hayat yaşamını nesillere aktarmak için kurulmuş bir sistemdir. Mevlana'nın düşünce sistemi ise ilahi aşkı aramak ve insan sevgisini çevreye aşılamaktır. Mevlevilik Kuran okumak ile paralel bir şekilde ilerlemektedir ve özünde insan vardır. Mevlevilik görüşünde bütün insanlar eşittir. Tüm bu yönleri ile değerlendirilen Mevleviliğin İslam dinine zıt tutan bir yönü bulunmadığı için caizdir.

Mevlana'dan Sonra Mevlevilik

Mevlevilik Mevlana döneminde oluşturulan bir sistem değildir. Mevlana'nın ölümü üzerine görüş ve düşüncelerinin gelecek nesillere aktarılması amacı ile oğlu Sultan Veled tarafından oluşturulmuştur. Günümüzde büyük bir ilgi ile takip edilmektedir. Mevlevilik dünya felsefecileri, şairleri ve düşünürleri tarafından tanınan bir topluluktur. Ayrıca Abdülbaki Gölpınarlı'nın '' Mevlana'dan Sonra Mevlevilik'' adlı eserinde bu konu tüm yönleriyle ele alınmıştır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir