Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır?

Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır?
23.08.2022 12:27
Metabolizma hızı, insanlarımızın ilgisini çeker. Bundan dolayı metabolizma hızı ile ilgili araştırılan çeşitki konular baş göstermiştir. Biz de yazımızda metabolizma hızının nasıl hesaplanacağından, metabolizma hızını etkileyen faktörlerden ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Metabolizma hızının nasıl hesaplandığı insanlarımız tarafından merak edilip araştırılan bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Bazal metabolizma hızınız aşağıdaki bazal metabolizma hızı formülü aracılığı ile üretilir: Erkekler: BMH = 88.362 + (13,397 x kg olarak ağırlık) + (4.799 x cm olarak boy) – (5.677 x yıl olarak yaş) Kadınlar: BMH = 447.593 + ( 9.247 x ağırlık kg) + (3.098 x boy cm) – (4.330 x yıl olarak yaş).

Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

1.Kas kütlesi. Vücudunuzdaki kas dokusu miktarı. Kasların çalışması için yağdan daha fazla enerji gerekir. Yani ne kadar çok kas dokusu taşırsanız, vücudunuzun var olmak için o kadar fazla enerjiye ihtiyacı vardır. (Direnç veya kuvvet antrenmanı, kütle oluşturmak ve sürdürmek için en etkilidir.)

2. Yaş. Yaşlandıkça, metabolizma hızınız genellikle yavaşlar. Bunun nedeni kas dokusu kaybı ve hormonal ve nörolojik süreçlerdeki değişikliklerdir. Gelişim sırasında çocuklar aşırı metabolizma hızlarıyla büyüme dönemlerinden geçerler.

3. Vücut boyutu. Daha büyük bedenleri olanlar daha büyük bir BMR'ye sahiptir çünkü daha büyük organları ve korunması gereken sıvı hacmi vardır.

4. Cinsiyet. Erkekler genel olarak kadınlardan daha hızlı bir metabolizmaya sahiptirler.

5. Genetik. Bazı aileler, metabolizmayı da etkileyen bazı genetik bozukluklarla diğerlerinden daha hızlı BMR'ye sahiptir.

6. Fiziksel aktivite. Egzersiz, kas kütlesini artırır ve dinlenme halindeyken bile daha hızlı bir oranda kilojul yakan metabolik motorlarınızı güçlendirir.

7. Hormonal faktörler. Hipo ve hipertiroidizm gibi hormonal dengesizlikler metabolizmanızı etkileyebilir.

8. Çevresel faktörler. Artan ısı veya soğuk gibi çevresel değişiklikler, vücudu normal sıcaklığını korumak için daha fazla çalışmaya zorlar ve BMR'yi artırır.

9. Uyuşturucu. Kafein ve nikotin BMR'nizi artırabilirken, antidepresanlar ve steroidler gibi ilaçlar ne yerseniz yiyin kilo alımını artırır.

10. Diyet. Yiyecekler metabolizmanızı değiştirir. Ne ve nasıl yediğiniz BMR'niz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu liste bize, BMR'nizi değiştirmek için değiştirebileceğiniz bazı şeyleri ve değiştiremeyeceğinizi gösterir. İyi haber şu ki, dengeyi değiştirmek için çok şey yapabilirsiniz. Kayropraktik ilkeleri, müdahale olmadan iyi çalışan bir vücut yaratmaya çalışmanın sağlığı güçlü bir şekilde etkileyeceğini söyler. Yaptığımız yemek, egzersiz ve aktivite seçimleri ayrıca BMR'yi artırabilir ve vücudunuzun gelişmesine izin vererek sinir sistemine müdahaleyi azaltabilir.

Metabolizma Hızı Genetik Midir?

Metabolizma hızının genetik olup olmadığı araştırılmakta olan konulardan birisidir. Metabolizma hızı bazı durumlarda genetik olabilmektedir. Ancak sizin yaşam stilinizdeki değişiklikler metabolizma hızınızı ne kadar genetik olsa da değiştirebilmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir