Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Lösemi Belirtileri Nelerdir?
23.08.2022 11:24
Lösemi dünya genelinde insanların sahip olduğu bir hastalıktır. Biz de yazımızda lösemi belirtilerinin ne olduğundan, löseminin genetik olup olmadığından ve löseminin dolaşım sistemi hastalığı olup olmadığından sizler için bahsettik.

 

Lösemi belirtilerinin neler olduğu pek çok insan tarafından merak edilip araştırılan bir konu haline gelmiştir. Farklı lösemi türleri farklı sorunlara neden olabilir. Bazı formların erken evrelerinde herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz.Tanıdan önce tüm lösemi hastalarının yaşadığı en yaygın altı semptom bulunmaktadır. Bunlar:

 -Tükenmişlik

-Nefes darlığı

-Ateş veya gece terlemeleri

-Morarma veya kanama

-Kemik/eklem ağrısı

-Tekrarlanan enfeksiyonlar

 Löseminin daha az görülen diğer semptomları şunlardır:

 -Şişmiş lenf düğümleri

-Mide rahatsızlığı

-Mide bulantısı ya da kusma

-Ellerde veya ayaklarda uyuşma

-Kalp çarpıntısı

-Konsantrasyon kaybı

-Uyku problemleri

-Baş ağrısı

-Kas ağrısı

-Sırt ağrısı

-Kaşınan cilt

-Kilo kaybı

 Lösemi Genetik Midir?

 Löseminin genetik olup olmadığı da pek çok insanın aklına takılıp araştırılan bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Bazı genetik değişiklikler veya mutasyonlar, bir kişinin kanser geliştirme şansını artırabilir. Kalıtsal kanser sendromları olarak bilinen bu değişiklikler ebeveynden çocuğa geçebilir. Kalıtsal lösemi, uzmanlarımızın üzerinde çalıştığı en yeni alanlardan biridir. Courtney DiNardo, M.D. ve MD Anderson'ın Kalıtsal Lösemi Kliniği'nden genetik danışman Sarah Bannon, dünya çapında kalıtsal lösemi sendromları konusunda uzmanlaşmış birkaç sağlık hizmeti sağlayıcısı arasındadır. Son zamanlarda bizimle kalıtsal lösemi ve bu sendromlardan birine sahip olmanın hastalar ve aile üyeleri için ne anlama geldiği hakkında konuştular. Araştırmacılar, kalıtsal lösemi için bir düzine benzersiz sendrom belirlediler ve bu liste her yıl büyüyor. Uzun bir süre boyunca, löseminin bazı ailelerde açıkça görülmesine rağmen, sporadik olduğu ve kalıtsal olmadığı düşünülüyordu. 2008'de, lösemi ile bağlantılı ilk genlerden biri olan RUNX1 belirlendi ve 2008'de genetik test için uygun hale geldi. RUNX1 genindeki değişiklikleri miras alan kişiler, daha yüksek bir akut miyeloid lösemi (AML) riskiyle karşı karşıya kalabilirler. RUNX1 mutasyonu, taşıyıcının kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan trombosit sayısının daha düşük olmasına da neden olabilir. Bu gen tanımlandıktan sonra, kalıtsal lösemi ile bağlantılı daha fazla gen mutasyonu olup olmadığını görmek için daha büyük araştırmalar yapıldı. Bu çabalar sonuç verdi. Bu düzine kadar genden yaklaşık dokuzu 2013'ten beri keşfedildi. Bu genlerin AML, miyelodisplastik sendrom (MDS),akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve kronik lenfoblastik lösemi (KLL) dahil olmak üzere farklı lösemi türlerine ve ilgili koşullara neden olabileceği bulunmuştur.

 Lösemi Dolaşım Sistemi Hastalığı Mıdır?

Lösemi hastalığının dolaşım sistemi hastalığı olup olmadığı pek çok kişinin meraklandığı bir konu haline gelmiştir. Lösemi bir kan hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı lösemi hastalığı bir dolaşım sistemi hastalığı değildir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir