Lenfomanın ne olduğu insanlarımızın merak edip araştırdığı bir konu olmayı başarmıştır. Lenfoma bir tür kan kanseridir. En sık görülen 5. kanser türü olarak karşımıza çıkar. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilen bir rahatsızlık türüdür. Lenfoma türlerinin çoğu için etkili tedaviler vardır. Lenfoma, lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri kontrolden çıktığında gelişir. Lenfositler, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık sisteminizin bir parçasıdır. Lenfositler, lenf adı verilen bir sıvı taşıyan lenfatik sistemde vücudunuzun etrafında dolaşırlar. Lenf sıvısı, vücudunuza yayılmış olan bezlerden (lenf düğümleri) geçer. Bu nedenle lenfoma, bağışıklık sistemi kanseri olarak da adlandırılabilir. Lenfomanız varsa, lenfositleriniz anormal bir şekilde bölünür veya gerektiği zaman ölmez. Anormal lenfositler, genellikle koltuk altı, boyun veya kasıklarınızdaki lenf düğümlerinde birikir. Ancak, vücudunuzun hemen her yerinde toplanabilirler. Lenfoma semptomları, lenfomanın nerede başladığına, vücudunuzun hangi kısımlarını etkilediğine ve ne tür bir lenfoma olduğuna bağlıdır. Geniş bir şekilde Hodgkin lenfomalar ve Hodgkin olmayan lenfomalar olarak gruplandırılmış 60'tan fazla farklı tip vardır. Hodgkin olmayan lenfomalar, yavaş büyüyen ("düşük dereceli" veya "tembel" olarak tanımlanır) veya hızlı büyüyen ("yüksek dereceli" veya "agresif") olmalarına bağlı olarak ayrıca gruplandırılır. Farklı lenfoma türleri farklı davranır ve farklı tedavi gerektirir.
Lenfoma Çeşitleri Nelerdir?
Manto hücreli lenfoma, Burkitt lenfoma, Foliküler lenfoma, Waldenström makroglobulinemi, Diffüz büyük B hücreli lenfoma, Hodgkin olmayan lenfoma, Hodgkin lenfoma, Marjinal bölge B hücreli lenfoma, Birincil merkezi sinir sistemi lenfoması, B hücreli kronik lenfositik lösemi, Kutanöz T hücreli lenfoma, Tüylü hücreli lösemi, Nodal marjinal bölge B hücreli lenfoma, Dalak marjinal bölge lenfoması, MALT lenfoma, T-Hücreli Lenfoma, B hücreli lenfoma ve göz içi lenfoma lenfoma hastalığının çeşitleridir.
Lenfoma Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Lenfoma hastalığının belirtilerinin neler olduğu insanları araştırmaya itmiştir. Lenfoma belirtileri ve semptomları şunları içerebilir: Boynunuzdaki, koltuk altınızdaki veya kasıktaki lenf düğümlerinin ağrısız şişmesi, kalıcı yorgunluk, ateş, gece terlemeleri, nefes darlığı, açıklanamayan kilo kaybı, cilt kaşıntısı.
Lenfomanın Erken Belirtileri Nelerdir?
Lenfomayı erken bulmanın en iyi yolu olası belirti ve semptomlara dikkat etmektir. En yaygın semptomlardan biri, bir veya daha fazla lenf nodunun genişlemesidir, bu da cilt altında genellikle ağrılı olmayan bir yumru veya yumruya neden olur. Bu genellikle boyun tarafında, koltuk altında veya kasıkta olur. Diğer semptomlar ateş, titreme, gece terlemesi, kilo kaybı, yorgunluk hissi ve karında şişlik olabilir. Daha sıklıkla bu semptomlara lenfoma dışında başka bir şey neden olur, ancak özellikle kaybolmazlarsa veya kötüleşmezlerse bir doktor tarafından kontrol edilmeleri önemlidir. NHL için bilinen risk faktörleri (HIV enfeksiyonları, organ nakli, otoimmün hastalık veya önceki kanser tedavisi gibi) olan kişiler için dikkatli, düzenli tıbbi kontroller önemlidir. Bu kişiler sıklıkla lenfomaya yakalanmazlar, ancak onlar ve doktorları olası lenfoma semptomlarının ve belirtilerinin farkında olmalıdır.