Koruma Kararı Nasıl Çıkarılır?

Koruma Kararı Nasıl Çıkarılır?
22.11.2021 14:30
Koruma Kararı Nasıl Çıkarılır? Koruma kararı için nereye başvurulur, ne kadar sürede çıkar, kaç yaşına kadar uzatılabilir konularını sizler için araştırdık.

İnsan olarak bir hukuk devletinde pek çok hakkımız olurken, bunların çoğu anaya ile güvence altına alınmış durumdadır. Özellikle insanların bedensel bütünlüğünü korumak ve farklı birçok durumdan dolayı zaman zaman koruma kararları alınabilmektedir. Koruma kararları genelde, bir şiddet eylemin olma ihtimaline karşı alınan kararlar olarak bilinir. Bundan yola çıkılacak olursa, özellikle kadına şiddet olaylarından önce, böyle bir risk varsa koruma kararı çıkarılır. Bu konuda tehdit altında olan birey, gerekli yerlere başvurarak bu kararın alınması için talepte bulunabilir. İlgili makamlar bazı durumlarda bir talep olmasa da riskli durumlar söz konusu olduğu zaman bu kararı alabilmektedir. Bunun yanında öncesinde mesele aile içi ise uzaklaştırma kararı da alınabilmekte olup, tehdit sürerse eğer koruma kararı yine çıkarılabilir. Birçok koruma çeşidi olurken, bunlar duruma göre değerlendirilip alınabilmektedir.

Koruma Kararı İçin Nereye Başvurulur?

Günümüzde birçok birey koruma kararı aldırmak için gerekli yerlere başvurmakta olup, bu taleplerini iletmektedir. Özellikle son dönemde kadına olan şiddetin artması yüzünden, bu koruma taleplerine başvurulmaktadır. Kişiler bu taleplerini bağlı oldukları polis merkezlerine yaparken, bu kararı verecek kurumlar ise mahkemeler olmaktadır. Bunun yanında mülki amirler ya da kolluk amirleri de koruma tedbiri için karar verebilmektedir. Özellikle aile içi şiddet olayların koruma kararı için Aile Mahkemesi’ne başvurmak gerekirken, hakimin vereceği karar ile bu koruma tedbiri sağlanır.

Koruma Kararı Ne Kadar Sürede Çıkar?

Bu durumların gerçekleşmesi için mahkeme de ki yoğunluk göz önüne alınmaktadır. Buna göre uzaklaştırma kararı 1 ya da 4 gün içinde alınmaktadır. Bunun yanında önleyici ve koruma tedbiri, yani koruma kararı duruma göre değişik tarihlerde çıkabilir. Bu zaman dilimi ise 6 ay kadar sürebilirken, duruma ve yoğunluğa göre daha erken ya da daha uzun sürebilmektedir. Bu yüzden gerekli başvurular hemen yapılmalı ve karar için beklenmelidir. Acil durumlarda ise bu karar hemen de çıkabilirken, bu süre genelde 6 ayı geçmemektedir. Kabul edilmeyen koruma kararlarından sonra, belli bir süre geçtikten sonra yine başvuru yapılabilmektedir.

Koruma Kararı Kaç Yaşına Kadar Uzatılabilir?

Korumaya alınan bir çocuk önce 18 yaşına kadar korunup, eğer eğitimine devam ederse bu süre 25 yaşına kadar uzayabilmektedir. Bu yükseköğrenime devam eden kişiler için geçerli olurken, 18 yaşından sonra bir meslek edinme kursuna katılan bireyin, koruma süresi 2 yıl uzatılabilmektedir. Yani koruma kararları yaşa göre ve duruma göre belirlenirken, en fazla 25 yaşına kadar uzatılabilir. Bu yaş için ise yükseköğrenime devam etme şartı aranmakta olup, bu süreden sonra kişi kendine yetebilme seviyesine gelir. Koruma altına alınan her çocuk ise 18 yaşına kadar, talep gerekmeksizin koruma altındadır. Hatta 18 yaşına gelen kişiler lise öğrenimine devam ediyorsa, yine bu koruma kararı uzatılabilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir