Kolit Neden Olur?

Kolit Neden Olur?
24.11.2022 22:22
Kolit, bağırsakta meydana gelen komplikasyonlar sonucunda, meydana gelebilen bir iltihaptır. Kolit neden olur, genetik midir, geçici midir, kolit kanser yapar mı? Kolit ile ilgili merak edilenleri yeni yazımızda sizler için derledik.

Kolit, günümüzde sıkça görülmekte olan iltihap türleri arasında yerini almaktadır. Bu anlamda, kolit oluşumunun nedeni ise, kalın bağırsakta meydana gelen komplikasyonların, iltihaba çevirmesi sonucu gerçekleşir. Her organın, kendi yapısı içerisinde zararlı maddelere karşı, savunma bariyeri bulunmaktadır. Organların dış kısmı, zararlı bakteriler ve enfeksiyonlar ile sarıldığında ise, kolit gibi hastalıklar meydana gelmektedir. İltihap oluşumları ve enfeksiyonlardan kaçınmak için ise, sağlıklı ve düzenli bir yaşama, özen göstermelidir. Bununla birlikte, zararlı iltihap ve enfeksiyon oluşumlarını önlemek için, sağlıklı ve düzenli beslenme oldukça önemlidir.

Kolit hastalığına, yani kalın bağırsağın iltihaplanmasına neden olan yegâne sebepleri ise, şu şekilde sıralayabiliriz; kolit oluşumlarının birinci etkeni, kalın bağırsakta meydana gelen iltihaplanma ve virüs kapmasıdır. Kolite neden olan bir başka sebep ise, kan dolaşımının yol açtığı alerjik durumlar, tepki ve oluşumlar ile alakalıdır. Kolit hastalık türleri ve isimleri ise, sıkça sorulan ve merak edilen konular arasındadır. Bu anlamda, kolit nedeni ve etkisi ile meydana gelen kalın bağırsak hastalıklarını, şu şekilde sıralayabiliriz; ülseratif kolit, crohn hastalığı, mikroskobik kolit, alerjik kolit, enfeksiyöz kolit, antibiyotik kullanımı ile ilgili olan psödomembranzöz, iskemik kolit ve radyasyon tedavisi görmekte olan hastalarda, meydana gelen radyasyon koliti bulunabilmektedir.

Sıraladığımız bilgilere göre, kolit hastalığı birçok nedenden ötürü oluşabilmektedir. Kolit oluşumlarının nedenleri kişilerin hayat tarzına bağlı olarak değişim gösterir. Kişilerin internet üzerinde sıkça arattığı ve oldukça merak ettiği bir diğer konu ise, kolit iltihaplarının belirtileridir. Bu anlamda, kolit belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; sık sık gerçekleşen karın ağrıları, dışkı sırasında kanlı mukuslu ishal görülmesi, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, makatta gerçekleşen kanamalar, bulantı, kusma, ateş ve öksürük, kolit iltihabı belirtileri arasında yer almaktadır.

Kolit Genetik Mi?

Bazı hastalıklar, DNA ve gen aktarımı neticesinde, nesiller boyunca yayılım göstermekte ve kişilere geçebilmektedir. Bununla birlikte, gen ile aktarılan hastalıkların, tedavilerinin diğer hastalıklara göre daha zor ve zaman aldığı bilinmektedir. Kolit ’in ise, genetik mi olup olmadığı, sıkça sorulan ve merak edilen bir durumdur. Bu anlamda kolit hastalığı, yapılan araştırmalara göre; ailede kolit hastalığı var ise, %20 oranında kişilerde görülebilmektedir. Bu anlamda, kolit hastalığının tamamen olmasa da genetik yayılım gösterme oranı bulunmaktadır.

Kolit Geçici Midir?

Hastalıkların süresi, erken teşhis ve beraberinde gelen erken tedavi ile birlikte, kısalabilmektedir.  Bu anlamda, hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak, hastalığın ne kadar sürede geçip ne kadar sürede geçmeyeceği hesaplanabilmektedir. Kolit hastalığı ise, tedavisi kısa süren hastalıklar arasında yer almaktadır.

Kolit Kanser Yapar Mı?

Uzun yıllar boyunca, ülseratif kolit ile yüzleşmekte olan hastalar için, kolit oluşumunun kanser yapması mümkün hale gelmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir