Kolajen Aralıklı Orucu Bozar Mı?

Kolajen Aralıklı Orucu Bozar Mı?
16.12.2022 23:13
Kolajen vücuda gerekli olan tüm proteinin içte birini oluşturur ve dokuları yapıştırarak bir arada tutmakla görevlidir. Peki kolajen aralıklı orucu bozar mı, aç mı tok mu içilir, alırken nelere dikkat edilmeli? Kolajen baş ağrısı yapar mı, boy uzatır mı, ciltten emilir mi, çatlaklara iyi gelir mi? İşte detaylar.

İnsan vücudunun en değerli proteini kolejendir. Derimizi oluşturan en önemli yapı taşıdır. Aralıklı oruç şeklinde bir beslenme düzeniniz varsa kolajeni güvenle alabilirsiniz. Çünkü içerisinde bulunan protein peptitler insülini uyarmaz. Aksine şekeri sakinleştirerek yatıştırır.

Kolajen Aç Mı Tok Mu İçilir?

Kolajen destekleri sığır, balık, tavuk, hindi kaynaklı olabilmektedir. Cildimizde, eklemlerimizde ve hatta korneamızda bile kolajen bulunmaktadır. Yaşla ve hormonal dengelerin değişmesiyle birlikte belli bir yaştan sonra vücutta azalan kolajen, takviye alınarak tekrar vücuda kazandırılması hedeflenir. Doğada doğal olarak sadece insan ve hayvanlara özgü bir proteindir.

Bundan kaynaklı olarak hayvanlardan elde edilen hammadde ile üretilirler. Ortalama olarak 25 yaşından sonra kolejen alınmaya başlanabilir. Aç ya da tok karnına tüketebilirsiniz.

Kolajen Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aşırı stres, hava kirliliği, aşırı alkol ve sigara kullanımı, ilerleyen yaş gibi sebeplerle vücudumuzdaki önemli bir protein olan kolajen azalacaktır. Özellikle son yıllarda kullanımı artan kolajen kullanımı, toz, sıvı, kapsül halinde üretilip satılmaktadır. Bu da markaları harekete geçirmiş ve birçok marka kolajen talebine karşılık vermek için üretimlerini hızlandırmıştır. Hal böyle olunca tüketicinin daha bilinçli olması gerekmektedir.

Bunun için takviyenizin kolajen miktarının 10 gr ya da 5 gr olması gerekmektedir. Vücutta emilmesinin kolay olabilmesi için, düşük molekül ağırlıklı takviyeleri tercih etmelisiniz.

Takviyeler farklı ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde üretilmişlerdir. Öncelikle mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelisiniz.  Araştırmalar gösteriyor ki kolajenin toplamda 19 tane farklı tipi bulunmaktadır. Fakat bizler yaygın olarak tip 1, 2, 3, 4 ve 10 olarak kullanmaktayız.

Bununla birlikte kolajen alırken düzenli egzersiz yapmaya, sağlıklı ve dengeli beslenmeli ve sigaradan, zararlı güneş ışığından, rafine edilmiş besinlerden uzak durmalısınız. Yaşantınıza dikkat etmeniz kolajenin vücutta daha kolay emilmesine ve fayda sağlamasına yardımcı olacaktır.

Kolajen Baş Ağrısı Yapar Mı?

Araştırmalara göre kolajen takviyesi almak genel olarak sağlıklı ve olumlu geri dönüşler alan bir destekleyicidir.  Bazen hafif şekillerde seyreden yan etkiler görülebilir. Bunların arasında ishal, yorgunluk hissi, deri döküntüsü, baş ağrısı ve bulantı olabilir. Eğer etkiler şiddetli şekilde devam ediyorsa kolajen bir süre bırakılabilir ya da doktorunuza görünebilirsiniz.

Kolajen Boy Uzatır Mı?

Kolajen, bağ dokusunu kuvvetlendirerek, vücudun geneli için fayda sağlamaktadır. Vücutta en çok bulunan proteindir ve özellikle ilerleyen yaşla birlikte vücutta üretilip kullanılması azalır. Kolajen takviyeleri cildin esnek dokusunu geri kazanmasına, kuruluğun giderilerek nemlenmesine, daha canlı daha parlak bir cilt bariyeri oluşturmaya yardımcı olur. Ancak boy uzatma gibi bir etkisi olup olmadığı bilinmemektedir.

Kolajen Ciltten Emilir Mi?

Kolajenin bulunduğu bölgeler, çeşitlerine ve yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Örneğin deride ve saçta tip 1, eklemlerde bulunan kıkırdakların içerisinde tip 2 kolajen bulunmaktadır.  Bu bölgelerde azalan kolajen için aldığımız takviyeler cilt tarafından da emilebilir. Krem şeklinde üretilen kolajenler de bulunmaktadır. Ancak vücudumuz tarafından daha kolay ve daha çok emilim sağlamaktadır.

Kolajen Çatlaklara İyi Gelir Mi?

Birçok nedene bağlı olarak vücudumuzun elastik yapısı bozulur ve fazla gerilimden kaynaklı olarak cilt yüzeyinde çatlaklar oluşur.  Vücudun yeterince nemli olmaması, hormonal değişiklikler, hamilelik gibi dönemlerde çatlak problemleri daha sık görülmektedir.

Cildin esnek yapısını koruyan bir madde olan “elastin“ içeren kolajen takviyeleri çatlak oluşumunu engeller ve oluşmuş çatlağın görüntüsünü iyileştirir. Hiçbir yöntem çatlamış vücudunuzu tamamen iyileştirmeyecektir. Fakat bu konuda özel olarak üretilmiş olan “likit kolajen“ sayesinde gözle görülür sonuçlar elde edebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir