Koah Hastası Engelli Raporu Alabilir Mi?

Koah Hastası Engelli Raporu Alabilir Mi?
06.10.2022 19:28
Engelli raporları engelli haklarından yararlanmak için temel belge niteliğindedir. Koah hastası, romatizma hastaları, HİV Pozitif, Hepatit B engelli raporu alabilir mi? Hidrosefali hastaları, Parkinson hastaları, kekemeler, karaciğer vericisi olanlar engelli raporu alabilir mi? Tüm açıklamalarıyla bu yazıda...

KOAH veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğerlerde hava akışını engelleyen ve solunum güçlüğüne sebep olan kronik akciğer hastalığıdır. Hastalığın en çok bilinen nedeni sigaradır fakat sigara içmeyen bireyler de bu hastalığa yakalanabilir. Toza aşırı maruz kalmış kişiler, pasif içici olarak da adlandırılan sigara içmeyen fakat sigara içilen ortamda bulunan kişiler de bu hastalığın davetiyesini taşır.

KOAH tanısı almanız durumunda hastalığın şiddetine göre bir oran belirlenmektedir. %40 ve üzeri oran alındığında engelli raporu alınabilmektedir.

Romatizma Hastaları Engelli Raporu Alabilir Mi?

Engelli raporu bir hastalık raporu değildir ve kişinin özürlülük derecesini ortaya koyar. RA ve AS romatizmal hastalıklar grubunda yer alan iki hastalık olarak bilinmektedir. Kişide en fazla soruna neden olur ve iş gücü kaybına neden olur.

Ankilozan spondilit hastaları engelli raporu alabilirler. Bu hastalık omurgadaki eklemlerde hasar oluşturur ve hareket kısıtlılığına, şekil bozukluğuna sebep olur.

HİV Pozitif Engelli Raporu Alabilir Mi?

HİV, insan bağışıklığı yetmezliği virüsü olarak adlandırılan enfeksiyona yol açan bir virüstür. Hasta olma durumuna yol açmadığı halde HİV ile yaşamak günlük yaşamda engeller doğurmaktadır. Bu sebepten dolayı HİV Pozitif bireyler de engellilik kapsamında değerlendirilmektedir.

Hepatit B Engelli Raporu Alabilir Mi?

Hepatit karaciğer iltihabı anlamına gelen bir tıbbi terim olarak karışımıza çıkmaktadır. Beş türü olan hepatit hastalığının, B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açabilmektedir. Hepatit B grubundaki bireyler engelli raporu alabildikleri gibi askerlikten de muafiyet sağlayabilmektedirler.

Hepatit B hastalığında kronik olması durumuna yüzde 30, taşıyıcılık durumunda yüzde 15 oranı verilmektedir. Buna bağlı olarak bilinç durumunu etkilemesiyle beraber oran yüzde 50’ye kadar yükselmektedir. Santral sistemde hasar, kanama, güçsüzlük ve beslenme bozuklukları var ise oran yüzde 95’e çıkıyor.

Hidrosefali Hastaları Engelli Raporu Alabilir Mi?

Hidrosefali beyinde sıvı birikiminin oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın ciddi komplikasyonları gerçekleşmemesi için tedavi gerektirmektedir. Hidrosefali hastaları bireyde yaşattığı problemler göz önünde bulundurularak bir oran belirleniyor ve oranın yeterliliği dahiline engelli raporu alınabiliyor.

Parkinson Hastaları Engelli Raporu Alabilir Mi?

Parkinson hastalığı genellikle ileriki yaşlarda görülen ve beyinde dopamin isimli maddenin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalığa verilen isimdir. Parkinson hastalığı olan kişilere yüzde 4 oranında engelli raporu verilmektedir.

Kekemeler Engelli Raporu Alabilir Mi?

Kekemelik nörolojik, genetik faktörlerin etkili olduğu konuşmada meydana gelen akıcılık bozukluğu olarak nitelendirilen bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilimsel araştırmalar sonucunda bu rahatsızlık toplumun yüzde 1’inde görülmektedir. Fakat Türkiye’de kekemeliği olan bireyler engelli olarak kabul edilmemektedir.

Karaciğer Vericisi Olanlar Engelli Raporu Alabilir Mi?

Karaciğerden bir parça alınması ve nakledilmesi, donörde herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Karaciğer kendini bir süre sonra tamamlayabilen bir organ olarak vücudumuzda bulunmaktadır. Fakat karaciğer vericisi olanlarda nakil işlemi gerçekleştikten sonra herhangi bir komplikasyon, sorun oluşur ise bu durum sakatlık oranı cetvelinde karaciğer ile ilgili tablo üzerinden değerlendirmeye alınabilmektedir. Tıbbi sorunların şiddetine göre yüzde 15’ten ba

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir