Kıskançlık, birden fazla belirtisi olan bir durumdur. Bu belirtileri sırayla saymak gerekirse; çevrenizde değer verdiğiniz ve sevdiğiniz insanları başkalarıyla paylaşamıyorsanız, bu kişinin başka insanlara karşı sevgisini verdiği değeri görüp, o insanlarla haksız rekabete giriyorsanız ve bu kişileri sevdiğiniz insandan uzaklaştırmaya çalışıyorsanız, kıskanç bir insansınız. Kıskançlık sadece sevdiğiniz insanları kıskanmaktan oluşmaz. Başka açılardan baktığımızda, sürekli başka insanları stalklayıp onların hayatlarına imrenerek bakıyorsanız onları kıskandığınız anlamına gelir. İnsanları stalklayıp kıskanmak dışında da sürekli başka insanlarla kendinizi kıyaslarsanız, onları kötülemekle veya onlar gibi olmaya çalışmakla gününüzü geçiriyorsanız kıskanç olduğunuz anlamına gelir.
Kıskançlık Bir Hastalık Mıdır?
Kıskançlık, belli bir düzeye kadar hastalık değil; bir davranış bozukluğudur. Kişi bu davranışı doğuştan değil sonradan kazanır, bu davranışların sebebinin altında kişinin kendisine olan özgüvensizliği, insanları yoğun bir şekilde kaybetme korkusuna sahip olması yatar. Kıskançlık belli bir seviyenin üstünde ise yani aşırı kıskançlık durumu varsa, kıskandım bahanesinin altına sığınıp karşısındaki insanlara şiddet uygulama gibi büyük davranışlar gösteriyorsa bu hastalık boyutunda bir kıskançlıktır, buna aşırı kıskançlık denir.
Kıskançlık Çözüm Yolları Nedir?
Kıskançlığınızı çözmek için, neden kendinizde bu duygunun oluştuğunu anlamaya çalışın, sakinleşip kendinizi eleştirip, iç sesinizi dinleyin. Sizi neyin tetiklediğini, o an neden böyle hissettiğinizi anlamaya çalışın ve kıskançlığınızın temelinde aslında neyin yattığını bulun. Bu nedeni aşmaya ve kabullenmeye çalışın. Etrafınızdaki insanlara kıskanç bir tepki vermeden önce kendinizi sakinleştirin, karşınızdakine söyleyeceğiniz eleştirel ve öfkeli sözleri içinizde tutun ve sakinleştiğinizde daha sağlıklı bir kafayla karşınızdakiyle iletişime geçin. Size destek verebilecek sizi eleştirmek yerine dinleyecek veya daha fazla ateşlemeyecek insanlarla kıskançlık duygunuz hakkında konuşabilirsiniz. Bu sayede sizi desteklemesi sonucunda duygularınızı anlamak ve başa çıkmak konusunda daha rahat edeceksinizdir.
Kıskançlık Güven Eksikliği Midir?
Kıskançlık davranışlarının oluşmasının altında temel olarak güven, eksikliği vardır. Çünkü kendine güveni az olan insanlar, sevdiklerini başkasıyla samimi görmekten korkarlar, bunun sebebi onlarla daha samimi olup kendilerini artık sevmeyeceği düşüncesine kapılmalarıdır. Kendi hayatlarını beğenmeyip, sürekli başkalarının hayatlarını kıskanmak ve onların hayatlarına imrenerek onlar gibi davranmaya çalışmak özgüven eksikliğinden kaynaklı bir kıskançlıktır.
Kıskançlığın Zararları Nelerdir?
Sürekli insanlara karşı kıskanç davranışlar sergilemek onları bunaltıp sizden uzaklaştıracaktır. Sevdiğini kaybetme korkusundan oluşan bu davranış, aslında size sevdiğiniz kaybettiren sebep olabilir. Hayatınızı sürekli başkalarının hayatlarını kıskanarak geçiriyorsanız, günün birinde baktığınızda istediğiniz ve arzuladığınız hayata bu duygunuz yüzünden yaklaşamadığınızı bile göreceksinizdir. Kıskanç olmak kişiye psikolojik açıdan da çok fazla zarar verir; sağlıklı düşüncelerden uzaklaştırır, kişiyi sürekli bir şekilde mutsuz duygular içine sürükler ve hayattan mutluluk duymayı zevk almayı unutturur.