Ketojenik Diyette Ne Yenir?

Ketojenik Diyette Ne Yenir?
18.11.2022 21:07
Karbonhidratların tüketiminin düşürüldüğü, proteinlerin yeteri kadar alındığı, yağ ağırlıklı olan ketojenik diyette amaç vücudu yağ yakımı moduna sokmak olmaktadır. Ketojenik diyet bilimsel temelli olan bir diyet olmaktadır. Ketojenik diyette ne yenir, zararları nelerdir, ishal yapar mı, kaç gün yapılır?

Ketejonik diyette birçok besini çıkarılır. Kalan besinler ise şunlar olmaktadır; yüksek yağlı süt ürünleri, bütün hayvan etleri, sert peynirler, toprak üstü sebzeler ya da yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, avakado, yağlı tohumlar, tatlandırıcılar, böğürtlengiller ve çörek otu, zeytinyağı tarzındaki yağlar. Yağ ağırlıklı olan bu diyette tüketilebilinen yağlar; tereyağı, zeytinyağı, sade yağ (ghee),Hindistan cevizi yağı, MCT yağı ve MCT tozu, çörek oyu yağı, kaymak, avakado, kabak çekirdeği, badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve diğer doğal yağlar olmaktadır. Karbonhidrat olarak ise; salatalık, bütün yapraklı yeşillikler-sebzeler, karnabahar, brokoli, kabak, lahana, yeşil biber, mantar, limon, bamya ve diğer düşük yüzdeli karbonhidrat içeren sebzeler tüketilmektedir. Tüketilen diğer besinler; şekersi soslar, bütün baharatlar, bitkisel tatlandırıcılar, kızılcık, çilek, yaban mersini, ahududu gibi organik olan meyveler.

Ketojenik diyette tüketilmemesi gereken gıdalar şunlardır; baklagiller, tahıllar, nişastalı sebzeler, meyvelerin çoğu, süt, yoğurt ve şeker kaynakları.

Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?

Ketojenik diyetin faydası olduğu gibi maalesef zararları da bulunmaktadır. Bu diyet sonucunda kişide kalp ritim bozukluğu, ciddi olan bağırsak sorunları ve kas kayıpları görülebilmektedir. Lif içeren gıdaları tüketilmemesi bağırsak sorunlarına yol açabilir. Diyette vücut enerji ihtiyacını proteinden karşılamaya çalıştığı için kas kayıpları görülebiliyor. Ketojenik diyet yağ ağırlıklı bir diyet tarzı olmasından ötürü kötü kolesterolü yükseltebilir. Aynı zamanda bu diyette karaciğer fazla yüklenildiği için karaciğerde sorunlar oluşturabilir. Diyette kısıtlanan besinler ile mineral ve vitamin eksiklikleri oluşabilir. Glikoz ile çalışan beyin bu diyette yeterli şekeri alamadığı zaman asabiyet, kafa karışıklığı gibi durumlar ile karşılaşılabilinir. Bir araştırma sonucunda karbonhidratın düşük alındığı bu diyetin kalp ritim bozukluklarına neden olabildiğine rastlanılmıştır.

Ketojenik Diyet İshal Yapar Mı?

Evet, ketojenik diyet yapan insanlarda ishal görülebilmektedir. Bu diyet ile yedikleri besinlerde büyük bir değişim yapan insanlar, zaman içerisinde pek çok yan etki ile karşılaşabilmektedir.  Bu diyetin uygulanmaya başlandığı zamanlarda daha çok ishal ve kabızlık gibi sindirim sıkıntıları yaşanır. Ketojenik diyet diğer yan etkileri şunlardır; mide bulantısı, kusma, egzersiz performansında azalma, açlık hissi ve uyku problemleri.

Ketojenik Diyet Kaç Gün Yapılır?

Ketojeik diyetin kaç gün yapılması gerektiği kişiden kişiye değişiklik gösteren bir konu olmaktadır. Bu diyeti yapmak isteyen kişinin kesinlikle bir diyetisyene danışması gerekmektedir. Bu diyet ile yağ yakımı 3 ila 7 gün arasında değişmektedir. Aynı zaman ketojenik diyet ile ketozise girmek 3 ila 7 gün arasında değişiklik göstermektedir. Ketozisi bozan şeyler şunlardır; şeker ve nişasta açısında zengin olan besinler ve patates, pirin, makarna, ekmek gibi nişastalı yiyecekler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir