Her yerde kullanılabilinen keten ipliğini,sırf serin tutma özelliği sayesinde halat yapımında, gömleklerde, pantolonlarda, ceketlerde, yatak takımlarında, kağıt yapımında ve ev tekstillerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Aynı zamanda toz tutmaması, dayanıklı bir yapıya sahip olması ve çabucak deforme olmamasından kaynaklı giyim konusunda moda sektöründe en çok tercih edilen kumaşlardan birisidir. Tabii keten kumaşları sık sık ütülemek gerekmektedir. Tüysüz ve pürüzsüz yapıya sahip olması sayesinde de hemen kirlenmez.
Bu lifler bir yılda tetişen bir bitki olan linum usitatissimum’un gövde tarafından elde edilmektedir. Linen adı, İngiliz lisanında keten lifinin ipliğine ya da kumaşına dönüşmüş haline denmektedir.
Keten İpliğin Özellikler Nelerdir?
Keten ipliğinin saplarına, keten ipliğini elde etmek için ihtiyaç duyulmaktadır. Keten ipliği keten elyafını kullanarak üretilmektedir ve iki grubu ayrılmaktadır. Bunlardan birisi kısa ştapelli yani kaba ve kalın, diğeri ise uzun ştapelli yani kısa ve hassas olandır. Ştapel ise; kesikli biçimde olan yani kısa ve sonu olan uzunluğa sahip liflere denmektedir. Kaba ve kalın yapıda olan kısa ştapelli keten iplikleri aynı zamanda büyük bir hacme ve düzenli olmayan bir yüzeye sahip olmaktadırlar. İnce ve hassas yapıda olan uzun ştapelli keten iplikleri ise pürüzsüz ve düzgün bir yüzeye sahip olmaktadırlar.
Uzun ştapelli keten iplikler hassas yüzeyli kumaşlar için kullanılırken kısa ştapelli keten iplikler daha kaba kumaşlarda kullanılmaktadır. Keten ipliğini triko ve örme sektörü saf halde kullanamamaktadır, bunun yerine dokuma kumaşlarından yapılmış olan ürünlerde kullanımı daha uygun olmaktadır. Hası, ayakkabı tarzındaki ürünlerde kısa ştapelli keten iplikleri kullanılabilinirken, uzun ştapelli keten iplikleri ince olan, yazlık kıyafetler gibi, kumaşlarda kullanılmaktadır.
Keten İpliği Nasıl Üretilmektedir?
Bazı aşamaların, keten ipliğinin üretilmesi için gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İki biçimde keten ipliğinin üretimi gerçekleştirilebilmektedir; bunlardan ilki kırma keten diğeri ise döküntü ketendir. Keten bitkisinin olgunlaşmasından sonra ki zamanlarda gerçekleştirilen biçme işlemi, keten ipliğinin üretilmesi aşamasındaki ilk işlem olmaktadır. İlk işlem olan keten bitkisini biçme işlemini gerçekleştirdikten hemen sonra tohumların ayrılması gelmektedir. Bu işlemde keten dövme işlemi ile gerçekleştirilebilinmektedir. Tohumlar ayrıldıktan sonra sırası ile çürütme, kurutma, kırma ve ezme işlemleri yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerde ise kırma keten için ayrı, döküntü işlemi içinde ayrı bir işlem uygulanması gerekmektedir. Her iki işlemde de biçme, tohumların ayrılması, çürütme, kurutma, kırma ve ezme işlemlerinden sonra şu işlemlerin yerine getirilmesi şarttır:
· Kırma Keten İşlemleri; Oğma, kesme, taraklama, uzun keten iplikçiliği, yatırma, çekme, kuru eğirme, bobine sara.
· Döküntü Keten İşlemleri; Taraklama, çekme, kuru eğirme ve bobine sarma.