Kemik Erimesi Geçer Mi?

Kemik Erimesi Geçer Mi?
17.11.2022 21:04
Osteoporoz halk arasında genellikle kemik erimesi olarak bilinmektedir. Kemik erimesi kemiklerdeki mineral yoğunluğun düşmesi ile gelişir. Kemik erimesi oldukça sinsi bir hastalık olmaktadır. Kemik erimesi geçer mi, nasıl önlenir, öldürür mü, genetik mi, hangi yaşta başlar?

Kemik erimesi birtakım şeylere uyulduğu zaman geçebilen bir hastalık olmaktadır. Önlenebilen bir hastalık olan kas erimesi aynı zamanda tedavide edilebilinir. Son derece sinsi olan bu hastalık bazen kırık ile kendini göstermektedir. Bu nedenle kişinin 45 yaşından itibaren düzenli olarak kontrollerini yaptırması son derece önemli olmaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümünü özellikle 70 yaşından sonra erkeklerin ve 65 yaşından sonra kadınların yaptırması gerekmektedir.

Kemik Erimesi Nasıl Önlenir?

Alınabilinecek birçok önlem ile bu durum engellenebilir.  Kemik erimesini önlemek için; kalsiyum alımını önemseyerek kemik sağlığınızı koruyun, süt ve süt ürünleri tüketin, alkol ve sigara tüketiminden kaçının. Günlük hayatınızda fiziksel aktiviteleri arttırın, araba yerine yürüyün ve asansör yerine merdivenleri tercih edin. Herhangi gibi bir egzersizi ya da sporu yapmadan önce konu hakkında uzman olan kişilere danışın. Dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenin. Proteini ve kalsiyumu yeteri kadar alınması oldukça önemli olmaktadır. Halılar, kablolar, merdivenler düşme sebepleriniz arasında olabilir, gerekli düzenlemeler ile yaşadığınız alanı düşme riskinin az olduğu bir yere çevirin. Sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanız oldukça önemli olmaktadır. Kemik yoğunluk ölçümünü zamanında doktorunuza danışarak yaptırmanız gerekmektedir.

Kemik Erimesi Öldürür Mü?

Evet, maalesef kemik erimesi öldürebilmektedir. Kalça kemiğinde, el bileğinde ve omurlarda kırılmalara yol açabilen kas erimesi bazı sakatlıklara yol açabilmektedir. Kas erimesinin sakatsızlığa yol açabildiği gibi, ölüme yol açabildiği durumlar bulunmaktadır. Bu hastalık sonucunda kemiklerin kalitesi düşer ve sertlik derecesi azalır. Bununla birliktede kemikler zayıflayıp, kırılgan bir hale gelir. Oldukça ciddi bir halk sağlığı problemi olan kas erimesinde, hastalığın biran önce tespit edilmesi oldukça önemli olmaktadır.

Zamanında tespit edilmeyip, ilerleyen kas erimesi hastalığında yatağa bağımlılık ve kamburluk gibi tehlikelerde bulunmaktadır. Durumun ciddiyeti, omurilikten çıkan sinirlerde herhangi gibi bir hasar oluşması ile daha da artmaktadır.

Kemik Erimesi Genetik Mi?

Evet, kemik erimesi genetikte olmaktadır. Genetik faktörler sebebi ile de ortaya çıkabilen kas erimesi; sigara ve alkol kullanılması, kalsiyum içeren ürünlerin tüketilmemesi, az fiziksel hareket sağlamak gibi durumlar ile de gelişebilmektedir. Osteoporoz riski olan bir kişinin 100 mg kalsiyumu 60 yaşına kadar alması gerekmektedir.

Kemik Erimesi Hangi Yaşta Başlar?

Kas erimesi neredeyse 40 yaş civarlarında başmaktadır. Yavaş yavaş azalan kemik kütlesi ile kendini belli eder. Östrojen yani kadınlık hormonu seviyesi menopozdan sonra azaldığı için kadınlar hızlı bir biçimde kemik kaybeder. Bununla birlikte kemik erimesi de başlar. Kemik yıkımının yapımından kolay olmasından dolayı, sonraki 5-10 senede kadınlar üçte biri kadar kemik kütlesi kaybeder. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir