Kemik Ağrıları Neden Olur?

Kemik Ağrıları Neden Olur?
19.11.2022 17:56
Kemik ağrısı pek çok nedene bağlı olarak kendini gösterebilen bir belirti olmaktadır. Ağrı herhangi gibi bir sebebe bağlı olmadan aniden ortaya çıktıysa, bu durumun ciddiye alınıp hemen bir doktora gözükülmesi gerekmektedir. Kemik ağrıları neden olur, hangi doktora gidilir, belirtileri nelerdir?

Oldukça rahatsız eden bir belirti olan kemik ağrıları, özellikle fiziksel kırılma ve darbe sonucu ile meydana gelmektedir. Eğer fiziksel bir kırık ya da darbe sonucunda meydana gelen bir ağrı yoksa kişinin bu durumu dikkate alması gerekmektedir. Çünkü ağrının oluşması için herhangi gibi bir sebep yoksa; Page hastalığı, kemik kanseri, kemik iltihabı, osteoporoz gibi tehlikeli hastalıkların semptomları olabilmektedir. Kemik ağrısının diğer sebepleri ise; obezite, hareketsizlik, kemik kırığı ve yetersiz beslenme olmaktadır. Kemik ağrısını dindirmeye yardımcı olabilecek şeyler; egzersiz yapmak, D vitamini ve kalsiyum açısından zengin olan gıdaları tüketmek ve kilo vermek olabilir. Eğer kemik ağrısı biranda başladıysa ve şiddetini de zaman geçtikçe arttırıp sabitlediyse kişinin en kısa zamanda hekime gitmesi oldukça önemli olmaktadır. Asıl nedene bağlı olarak da tedavi süreci değişim gösterebilmektedir.

Kemik Ağrıları İçin Hangi Doktor Gidilir?

Kemik ağrıları için travmatoloji ya da ortopediye gidilmesi gerekmektedir. Kemik ağrısının oluşma sebepleri genellikle şunlar olmaktadır; kemiğin fiziksel bir ile hasar görmesi, kırık ya da çatlak olan kemik, akciğer kanseri, kemik kanseri, gençlerde ve çocuklarda büyüme ağrıları, lösemi ya da raşitizm tarzı kemiği de etkileyebilen hastalıklar, obezite yani aşırı derecede kilolu olmak, hareketsi bir yaşam ya da tam aksine yoğun olan fiziksel aktiviteler.

Kemik ağrısının sebebini öğrenmek için ilk önce fiziksel muayene yapılır. Hastaya pek çok sorular sorulur ve sorunlu bölge el ile muayene edilir. Daha sonra ise kan ve idrar tahlili yapılır. Tan kan sayımı yapılarak kanser riski ve vitamin eksiklikleri saptanır. Aynı zamanda kemik sağlığını etkileyebilecek adrenal bez bozuklukları ve enfeksiyonları da tespit etmeye yardımcı olur. Daha sonra ise biyopsi yapılır. Biyopsinin yapımı kemik kanseri, Paget hastalığı ve kemik iltihabı gibi durumların teşhisinde önemli olmaktadır. Kemiği minik bir parçası bun işlemde incelenme amacı ile laboratuara gönderilir. Kemik iliği aspirasonu da kemi iliği kanseri teşhisi için uygulanabilmektedir.

Kemik Ağrıları Belirtileri Nelerdir?

Kemik ağrılarının belirtileri şunlardır; eklemde gözlemlenen şişlik, eklemi kaplamakta olan derinin yüzeyinde sertlik ve kızarıklık, ağrılar sebebi ile gözlemlenen farklı yürüyüş ve hareket bozuklukları, ağrımakta olan eklemin hareket ettirilmesinde yaşanan güçlük, osteomalazi yani kemik yumuşaması, ostoporoz yani kemik erimesi ve düşük kemik yoğunluğu, osteomiyelit yani kemik iltihabı, Paget hastalığı yani kemik deformasyonu, stres kırığı, yeni yürümeye başlayan çocuklarda gözlemlenen Toddler kırığı, raşitizm, osteogenesis imperfecta yani cam kemik hastalığı, kemiklere kan akışını enggeleyen orak hüzre anemisi gibi hastalıklar, kemik iliği kanseri(multiple myeloma, lösemi gibi) ve metastatik kanser.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir