Kas Hastalığı Kaç Yaşında Başlar?

Kas Hastalığı Kaç Yaşında Başlar?
15.11.2022 20:30
Kas hastalıkları, insanların yaşam kalitesini ciddi sonuçlar doğurabilecek derecede düşürebilmektedir. Bu yazımızda ise, kas hastalıkları ve kas hastalıkları ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik. Kas hastalığı kaç yaşında başlar, çaresi var mı, genetik midir?

Vücudumuzda bulunan kaslar, kemik gelişimi ve duruşu için, oldukça önem arz eden yapılardır. Bununla birlikte organlar da kaslar yardımı ile sabit bir şekilde durabilmekte ve yapılarında bulunan kaslar sayesinde çalışabilmektedirler. Hayati organlardan en önemlisi olan kalbin çalışması, içerisinde bulundurduğu kasların doğru bir şekilde çalışmasından ötürü görevini yapabilmektedir. Bu anlamda, vücudumuzda bulunan kaslar oldukça hayati bir öneme sahiptir.

Kasların tahribe uğraması veya hastalanması, bünye ve vücudun direnci için oldukça tehlikelidir. Bu anlamda, kas hastalıkları hayati derecede risk teşkil etmektedir. Kas hastalıklarının ne zaman baş gösterdiği ve insanların kaç yaşından itibaren kas hastalıklarına yakalanabileceği, sıkça sorulan ve merak edilen konular arasındadır. Bu anlamda kas hastalıklarının, 3 ve 5 yaş aralıklarında başladığı görülmektedir. Bununla birlikte, kas hastalıklarının belirtileri, 11 ve 25 yaş aralığında, kendini göstermeye ve belli etmeye başlamaktadır. Kas hastalıkları ile ilgili olarak, özellikle 3 ile 5 yaşındaki çocukların, rutin doktor muayeneleri yapılmalı ve kas gelişimleri, denetim altına alınmalıdır.

Bununla birlikte konulacak olan erken teşhis, küçük yaşta kas hastalıklarına yakalananlar için, ileride oluşabilecek daha ciddi kas hastalıklarına karşın, emniyet kemeri görevi görecektir. Bu anlamda, kas hastalıklarının erken teşhisi, tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi, hastalığın seyrini değiştirebilir ve iyileşme oranlarını yükseltebilmektedir. Vücudumuzda birçok farklı kas türü bulunduğu gibi, kas hastalıklarının da çeşitleri bulunmaktadır. Bu anlamda, kas hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

 Duchenne müsküler distrofisi, Becker kas distrofisi, Miyotonik müsküler distrofi, Konjenital müsküler distrofi, ekstremite tutumlu Limb-Girdle müsküler distrofisi, Fasiyoskapulohumeral kas distrofisi, Distal müsküler distrofisi, Okülofarengeal müsküler distrofi ve Emery-Dreifuss müsküler distrofisi olmak üzere birçok çeşide ayrılmaktadır.

Kas Hastalığı Çaresi Var Mı?

Kas hastalıkları, küçük yaşlarda başlayan ve ileri yaşlarda belirtilerini göstermeye başlayan hastalık türlerindendir. Bu anlamda, kas hastalıkları ile ilgili olarak, kesin bir tedavi yöntemi bulunamamış ve geliştirilememiştir. Ancak, erken tanı ve teşhis sayesinde kas hastalıkları, kontrol altına alınabilir ve yönetilebilir konuma gelebilmektedir. Hastalıklar, seyrine ve şiddetine göre yan etkiler ve komplikasyonlar oluşturmaktadır. Bu anlamda, kas hastalığının da seyri ve ilerleme durumu, erken tanı ile birlikte kontrol altına alınabilir, seyri yavaşlatılabilmektedir.

Kas Hastalıkları Genetik Mi?

Bazı hastalıklar, kalıtımsal olarak genler ile aktarılmaktadırlar. Bunun nedeni, genlerde baskın halde bulunan hücrelerdir. Nesiller boyu aktarılmakta olan hücreler, içerisinde barındırdığı hastalıklar ile birlikte geçebilmektedirler. Genetik yollar ile meydana gelen hastalıklar, oldukça ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu anlamda kas hastalıkları hem genetik hem de sonradan meydana gelen hastalıklar arasındadır. Bununla birlikte kas hastalıkları için, genlerin ve gelişim çağındaki çocukların durumu, göz önünde bulundurulmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir