Karbonhidrat Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Karbonhidrat Diyetinin Faydaları Nelerdir?
08.11.2022 15:36
Diyet yapmak isteyen pek çok insanın tercihi karbonhidrat diyeti olmuştur. Bundan dolayı karbonhidrat diyeti hakkında merak edilen konular gelişmiştir. Karbonhidrat diyetinin faydaları nelerdir, kaç kilo verdirir, zararları nelerdir?

Karbonhidrat diyetinin faydalarının ne olduğu insanlarımızın tarafından merak edilip araştırılan bir konu olmuştur. Karbonhidratlar, vücudunuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu proteinler ve yağlarla birlikte üç makro besinden biridir. Üç ana karbonhidrat türü vardır: nişastalar, lif ve şekerler. Nişastalar genellikle karmaşık karbonhidratlar olarak adlandırılır. Baklagillerde ve patates ve mısır gibi nişastalı sebzelerde bulunurlar. Şekerler basit karbonhidratlar olarak bilinir. Sebzelerde, meyvelerde, sütte ve balda doğal şekerler vardır. Eklenen şekerler işlenmiş gıdalarda, şuruplarda, şekerli içeceklerde ve tatlılarda bulunur. Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji kaynağı olarak görev görmektedir. Beyninizi, böbreklerinizi, kalp kaslarınızı ve merkezi sinir sisteminizi beslemek ile görevlendirilmiştir. Vücudunuz, diyetinizde yeterli karbonhidrat almadığınızda kullanmak için kaslarınızda ve karaciğerinizde ekstra karbonhidrat depolayabilir. Karbonhidrat eksikliği olan bir diyet, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, mide bulantısı, kabızlık, ağız kokusu ve vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir.

Karbonhidrat Diyeti Kaç Kilo Verdirir?

Karbonhidrat diyetinin kaç kilo verdirdiği bu diyeti uygulamak isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Karbonhidrat diyeti yapan insanların diyetin ilk günleri çok fazla su kaybetmesi yaygın olarak yaşanan bir olaydır. Bazı diyetisyenlere göre bu diyet ile 2 ila 5 kg arası kilo kaybetmeniz olasıdır. Kilo kaybı ilk haftadan itibaren yavaşlamaya başlayacaktır, ancak diyeti sürdürdüğünüz sürece yağ kütlenizde olan azalma devam edecektir.

Karbonhidrat Diyetinin Zararları Nelerdir?

Karbonhidrat diyetinin zararlarının ne olduğu insanların endişelendiği bir konu olmuştur. Düzenli beslenme alışkanlıklarınızdaki herhangi bir değişiklik, tuvalet alışkanlıklarınızda değişikliklere neden olabilirken, düşük karbonhidrat diyeti, özellikle keto gibi çok düşük karbonhidrat diyeti uygulayanların kabızlık yaygın bir şikayetidir. Bunun bir nedeni, karbonhidratları oldukça yüksek olan ve düşük karbonhidratlı diyetlerde sıklıkla kaçınılan yüksek lifli gıdalar olan minimum tahıl ve fasulye nedeniyle lif eksikliğidir. Kabızlık devam ederse, bir sağlık uzmanıyla konuşun. Yorgunluk, düşük karbonhidratlı diyetlerin yaygın bir belirtisidir, çünkü karbonhidratlar vücudun tercih ettiği yakıt kaynağıdır.  Hedefiniz kilo vermekse, bir kalori açığı gereklidir, ancak çok aşırı olan bir kalori tam tersi etki yaparak günlük toplam enerji harcamanızı azaltabilir ve metabolizmanızı yavaşlatabilir. Karbonhidratı düşürürseniz, şeker alımınızı da azaltmış olursunuz. Daha fazla şeker yemeye alışmış olanlar baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerine yol açabilir. Araştırmalar, düşük karbonhidratlı bir diyete başlandığında baş ağrısının şiddetinin arttığını gösteriyor. Diyetinizde potasyum ve magnezyum gibi belirli mineralleri yeterince almıyorsanız, kas krampları yaşayabilirsiniz. Potasyum, sodyum ve magnezyum, kas kasılmasından ve kas ve sinir fonksiyonuyla ilgili diğer birçok hayati süreçten sorumludur. Karbonhidratları azalttığınız zaman vücudunuzdaki su miktarı azalacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir