Kangal Bakımı Nasıl Yapılır?

 Kangal Bakımı Nasıl Yapılır?
27.09.2021 17:00
Kangal bakımı ve beslenmesi nasıl yapılır, yavru bakımı aşıları hangileridir? Kangal bakım ürünleri nelerdir, bakımı nasıl yapılır? Kangal köpeği tüy bakımı için neler yapılmalıdır? Kışın kangal bakımı nasıl yapılır? Hamile kangal yapımı nasıl yapılır? 1 aylık yavru kangal bakımı nasıl olur? Kangal köpeği ile ilgili merak edilen sorularınızı cevapladık.

Köpekler birçok alanda bize yardımcı olurken, özellikle kırsal yerlerde hayati öneme sahiptirler. Ülkemizin milli köpekleri olan kangal ırkı, Sivas’ın Kangal ilçesinden isimlerini almaktadır. Çok iyi bir sürü koruma ve bekçi köpeği olan kangallar, cesur, akıllı ve çevikliği ile ön plana çıkmaktadır. Hemen hemen ülkemizin her yerinde hayvancılık yapanların ilk tercihi olan kangallar, yurt dışına da ihraç edilir. Günümüzde kangalların adı dünyaca bilinmekte olup, dünyanın dört bir yanında görülürler. Sivas ilimizde birçok kangal çiftliği varken, bu köpeğe ihtiyacı olanlar, buralardan satın alırlar. Sürüsünü, ev halkını ya da eve ait olan herhangi bir şeyi çok iyi korumakla bilinen bu ırk, dünyaca kabul görülmektedir. Bu köpek ırkı Orta Asya’da ki Türk toplulukları ile Anadolu’ya gelmiş olup, burada varlığı devam etmiştir. Eski bir geçmişe dayanan kangal köpekleri, yıllardır sürülerin güvenli için mücadele etmektedir. Özelliklerine göre ciddi paralara alıcı bulan bu ırkın bakımı da iyi yapılmaktadır. Bakımı için bazı detaylara dikkat edilmeli olup, aşıları ve bakım ürünleri uygulanmalıdır.

Kangal Bakımı Ve Beslenmesi Nasıl Yapılır?

Kangal ırkı apartman dairesi ya da küçük bir bahçede bakmak pek olası değilken, geniş alanları ve uzun yürüyüş ya da koşuları severler. Bu tür köpeklerde gelişim çağında beslenme çok önemliyken, kas gelişimi ve kemik gelişimin doğru olması için dengeli bir beslenme ön görülmektedir. Mama ile beslenecek kangalları, iyi ve kaliteli mamalar ile beslenmeli önemlidir. Tüy bakımı için haftada bir kez taranmalı ve sık sık yıkanmamalıdır. Günde bir defa sağlam beslenmeli ve ihtiyacı olan bütün protein verilmelidir. Sık sık beslemek yapısında deformeler yapabilmektedir.

Kangal Yavru Bakımı Aşıları Hangileridir?

Kangal köpekleri özel bir ırk olmalarından dolayı, bakımı yavruluktan itibaren iyi bir şekilde yapılmalıdır. Bazı hastalıklara karşı yavru kangalların aşılarını yaptırmalı olup, bunlara dikkat edilmelidir. İlk aşılarını 45 ya da 60 günlük iken, kanlı ishal hastalığını engellemek içi olurlar. Bundan iki hafta veya 21 gün sonra karma aşıları yapılmalıdır. 1 hafta sonra ise virüs aşısı yapılmakta olup, 81 günlük yavrular ikinci karma aşılarını yaptırır. 88 günlük yavrulara Bronchine aşısı ve 95 günlük yavrulara corona aşısı yapılıe. Son olarak 102 günlük yavrular Kuduz aşısı olurlar. Aşılar yıllık olarak tekrarlanmalı olup, bunlara dikkat edilmelidir.

Kangal Bakım Ürünleri Nelerdir?

Kangal köpekleri özellikle kırsal bölgede yaşayan insanların çok işine yaramakla beraber, sürülerin güvenliğini sağlamaktadır. Kangal köpekleri beslenme bakımları mama ile sağlanacaksa, bunlar kaliteli ve zenginleştirilmiş mamalar alınmalı. Bir diğer konu ise kangalların tüyleridir, kısa ve sağlam post yapısı olan bu ırk, haftada bir taranmalı olup, bunlar için güzel taraklar alınmalıdır. Kırsal alanda iseniz, tasma takmaya özen gösteriniz. Bu tasmalar yırtıcı hayvanlara karşı tasarlanmış ve köpeğin boynunu koruma yönelik tasmalardır. Bunun dışında köpeğiniz için güzel bir kulübe de iyi olabilmektedir.

Hamile Kangal Bakımı Nasıl Yapılır?

Pek çok kişi kangal yetiştiriciliği yaparken, bu köpeklerin hamilelik dönemlerinde dikkatli olunmalıdır. Beşinci haftadan sonra hamile kangala ağır görevler verilmemeli olup, çok yormamak gerekir. Hamile kalan köpeklerin aşırı soğuk ve sıcak havalardan korumak gerekliyken, atlayıp ve zıplamalarına da engel olunmalıdır. Bu dönemde köpeklere soğuk su, donmuş gıda ya da küflü şeyler verilmemelidir. Hamile köpeğin dış parazit kontrolleri yapılmalı varsa ayıklanmalıdır. Hamilelikte ilk haftalarda, normal beslenme düzeni ile gidilip, beşinci haftadan sonra yiyecek miktarı, her hafta artırılmalıdır.

Kışın Kangal Bakımı Nasıl Olmalı?

Kangal köpekleri kış aylarına çabuk adapte olabilen ve çetin kış şartlarına dayanıklıdırlar. Buna rağmen kışın onlar için birkaç şey yapmak onları rahatlatır. Kış için onların ayağa kalktıklarında bile rahat edebileceği bir kulübe yapmaktır. Kış aylarında kangal köpeğine soğuk su yerine ılık su verilmelidir. Bunların yanında kışın biraz daha sık beslemek ve gerekli besinleri yedirmek, güçsüz düşmemesi için önemli bir yere sahiptir.

Kangal Bakımı Nasıl Yapılır?

Kangal bakımı yavru daha doğmadan başlayıp, yaşamının sonuna kadar devam eden bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kangal yavrusu anneye iyi bakılarak iyi yavrular doğmasını sağlar. Bundan sonra bir müddet yavrular anne ile bırakılır ve anne sütü içerler. Bu arada anne iyi beslenmeli olup, sütü kesilmemelidir. Bu süreç bittikten sonra yavrular kaliteli mamalar ve ek gıdalar ile güçlendirilip, tüm aşıları aşı karnesine göre yapılmalıdır. Kangallar iyi beslenme yanında dengeli beslenmeli olup, fazla ya da az beslenmemelidir. Haftada bir kere tüylerinin taranması gerekirken, bakımı büyük bir alanda yapılmalıdır.

Kangal Köpeği Tüy Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?

Aşırı tüy dökmeyen kangal köpekleri, orta seviyede tüy uzunlukları ve çift post yapısına sahiptirler. Bu post yapısı özellikle soğuk kışlarda, bu köpekleri korur. Doğuştan güzel bir post yapısına sahip bu ırkın, tüyleri çok bakım gerektirmemekte olup, hafta bir kaç kez düzenli taranması yeterli olmaktadır. Bunun dışında gerekli hallerin dışında kangallar aşırı yıkanmamalıdır.

1 Aylık Yavru Kangal Bakımı Nasıl Olur?

Yavru kangallar ilk 1 ay anne sütü ile beslenmeli olup, anneden hiç ayrılmamalıdırlar. Bunun dışında 1 ayı geçtikten sonra artık bu yavrulara ek gıdalar verilebilmektedir. Verilecek besinler lapa şeklinde yavrunun yiyebileceği şekilde olmalıdır. Özellikle takviye için kemik suyu, yumurta sarısı, inek sütü gibi besinler tercih edilebilirken, kaliteli hazır yavru mamalarda verilebilmektedir. Ek yiyecekler her gün aynı miktar ve saatte verilmeli olup, yemesi zor şeyler verilmemelidir. Ayrıca veterinere götürülüp, aşı karnesine göre bilgi alınmalıdır. Yağlı, şekerli ve baklagiller bu aşamada yavruya verilmemelidir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir