Kan Tahlilinde WBC Ne Demek?

Kan Tahlilinde WBC Ne Demek?
07.11.2022 22:19
En hızlı sonuç veren tahlillerden biri olan kan tahlilinde, merak ettiğimiz bazı değerler bulunur. Kan tahlilinde WBC nedir, kaç olursa tehlikeli, düşüklüğü neden olur? Kan tahlilinde WBC yüksekliği neden olur, düşüklüğü, yüksekliği belirtileri nelerdir? Merak edilenleri sizler için yanıtladık.

Kandaki alyuvarlar yani lökositlerin ölçülmesini sağlayan bir kan testi değeridir. Vücudun savunma sisteminde görev alırlar. Vücuda saldıran istilacılara savunma bariyeri oluşturarak, sistemden atılmasını sağlarlar.

Kan Tahlilinde WBC Kaç Olursa Tehlikeli?

Yetişkin bir insanda 4000 ve 10.000 arasında lökosit bulunmaktadır. 4500 – 11.000 arası sayımda normal olarak kabul edilmektedir. Kan tahlili sonucunda ölçülen WBC değeri, sağlıklı verilerden düşük ya da yüksek olduğu taktirde tehlikeli olarak nitelendirilmektedir.

Kan Tahlilinde WBC Düşüklüğü Neden Olur?

Tam kan tahlili sonucunda, WBC değerinin 4.000 veya 10.000’den düşük olması tehlikeli olarak nitelendirilmektedir. Bu değerin düşük olması çok ciddi rahatsızlıklardan kaynaklı olabilir. AIDS virüsü yani HIV kaynaklı, beslenme sorunları, ileri derecede dalak rahatsızlıkları, verem, vitamin eksikliği, lösemi gibi, çok ciddi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir.

Ayrıca kemoterapi ve radyasyon tedavisi sonucunda kanda WBC değeri çok ciddi şekilde düşebilir.

Kan Tahlilinde WBC Yüksekliği Neden Olur?

Vücuttaki toksin, yabancı ve zararlı maddeler ve enfeksiyonlarla savaşan, savaşçı maddeler olarak bilinen kan hücrelerine lökosit denilmektedir. Kan tahlilinde buna karşılık gelen tıbbi ismine WBC denilmektedir.

Kan tahlili sonucunda 4.000 veya 10.000 değerinden yüksek çıkan WBC değeri yüksek olarak nitelendirilmektedir. Bu değerin yüksek olması tek başına bir anlam taşımamaktadır. Çünkü çoğu zaman kendisini herhangi bir rahatsızlıkla belli etmez. Ancak doktorunuzun sizden bir tam kan tahlili yani hemogram istemesiyle ortaya çıkabilir.

WBC değerinizdeki yükseklik ise, hormon bozuklukları, alerjik hastalıklar, kalp sorunları gibi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir.

Kan Tahlilinde WBC Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

WBC düşüklüğü beyaz kan eksikliği yaşayan kişilerde görülmektedir. En çok karşılaşılan belirti ise enfeksiyonel durumlardır. Enfeksiyon kaynaklı WBC düşüklüğü genellikle, ateş, gece terlemesi, eklem ve kas ağrıları, halsizlik gibi durumlarla kendisini belli eder.

Kan Tahlilinde WBC Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

WBC değeri bir rahatsızlık olarak nitelendiremez. WBC yüksekliği, ilgili doktorun sizden tam kan sayımı yani hemogram istemesiyle ortaya çıkabilecek bir bulgudur. Buna neden olabilecek rahatsızlıklar, lösemi, kalp krizi, dalağın bir ameliyat sonucu alınmış olması ya da ileri derecedeki dalak problemleri,  sonucu yükselebilir.

Çok nadir olsa bile, kandaki WBC oranının yükselme belirtisi, öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, balgam, idrar yaparken yanma gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.

Eğer WBC değeri bir enfeksiyon nedeniyle ( zatüre, idrar yolu enfeksiyonu gibi) oluşmuşsa bunun için hemen tedavi olunması gerekmektedir. İlgili hekimin vermiş olduğu antibiyotik saat aralıklarına dikkat edilerek alınmalıdır.

 Bundan başka olarak nedeni sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, romatizmal rahatsızlıklar veya hemotolojik rahatsızlıklardan kaynaklı olabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir