Jet Lag Sendromu Nedir?

Jet Lag Sendromu Nedir?
10.11.2021 14:43
Jet lag neden olur, etkileri nelerdir? Jet lag ne kadar sürer, tedavisi nedir? Jet lag probleminiz varsa bu yazımızı kesinlikle okumalısınız.

Yeryüzünde birçok rahatsızlık bulunurken, bunlar bazıları ilginç nedenlere bağlı olabilmektedir. İnsanlar farklı biyolojik yapılarda olmaları, onları değişik rahatsızlıklar yaşamalarına neden olabilmektedir. İnsanlar bazı nedenlerle rahatsızlık yaşaması, bazen bir süreliğine yaşam kalitelerinin düşmesine sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlıklardan en ilginçlerinden bir tanesi olan jet lag, bazı insanlarda görülebilmektedir. Bu rahatsızlık genelde uzun süreli uçuşlardan sonra meydana gelirken, vücudun biyolojik saati ve gidilen yerin saatinin uyuşmamasından olmaktadır. İnsan vücudu bu değişimi ilk başta tanımlayamadığı için, bu sorunun ortaya çıktı düşünülmektedir. Özellikle uzun süreli uçak yolculuklarından sonra meydana gelen rahatsızlık, dikkatsizlik, yorgunluk, sindirim sorunları ve huzursuzluk gibi durumları ortaya çıkarır. Bunların yanında en yaygın görülen belirtisi ise uykusuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Uçak yolculuğu ne kadar uzun olursa, bu rahatsızlığın meydana gelme olasılığı o kadar yükselmektedir. Uçak yolculuklarından sonra, pek çok insanın buna maruz kaldığı bilinmektedir. Bu sendroma sahip kişiler için uzun süreli uçak yolculukları, korkulan bir seyahat olarak bilinir. Hatta bu sorunu yaşayan birçok insan zorunlu olmadıkça, bu yolculukları yapmamaya özen göstermektedir.

Jet Lag Neden Olur?

İnsan vücudunun biyolojik yapısı, 24 saate adapte olarak bilinir. Uzun yolculuklardan sonra ise insanın biyolojik saatleri değiştiği için jet lag rahatsızlığı meydana gelir. Bunun nedeni ise kişinin bindiği yerdeki saat ile inilen yerin saati arasında ki farklılık olmaktadır. İşte insan vücudun biyolojisi, ilk etapta bu değişime adapte olamaz ve jet lag durumu ortaya çıkar. Özellikle ileri yaşlarda, bu sorunun oluşması daha çok olurken, genç bireylerin vücudu bu değişime daha çabuk adapte olmaktadır. Bu rahatsızlık batıdan, doğuya doğru yapılan yolculuklarda daha fazla görülmektedir. Bu durum kendini uykusuzluk, yorgunluk, huzursuzluk ve sindirim gibi sorunlar ile belli etmektedir.

Jet Lag Etkileri Nelerdir?

Uzun süreli yolculuklardan sonra görülen jet lag rahatsızlığı, bazı insanlarda görülebilmektedir. Farklı saat dilimlerinde yolculuk yapan insanların vücudu, bu zaman dilimine adapte olmakta zorlanmaktadır. Bu farklılık insanın dengesini bozarken, yaşam kalitesinde düşmeler görülmektedir. Bu hastalığın etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

. Uyuyamama ya da uykusuzluk

. Aşırı yorgunluk ve bitkin hissetme

. Huzursuz hissetme durumu

. Uyuşuk hissetme

. Kafa karışıklığı

. Uyku sersemliği

. İshal, kabız gibi sindirim sorunları

Bu etkilerle kendini belli eden jet lag, bazı insanlara zor anlar yaşatabilmektedir.

Jet Lag Ne Kadar Sürer?

Uzun süreli yolcuklardan sonra en çok korkulan durum, jet lag olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rahatsızlık gideceğiniz yere vardıktan sonra, ortalama 12 saat sonra meydana çıkmaktadır. Ortaya çıkan belirtiler ise uykusuzluk, bitkinlik ve sindirim sorunları olabilmektedir. Geçici olan bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermek ile beraber, ortalama birkaç gün sürmektedir. Bu süreden sonra insan vücudu, bulunduğu yere adapte olmaktadır.

Jet Lag Tedavisi Nedir?

Öncelikle bu rahatsızlığın geçici bir süre sonra geçtiğini ve kalıcı hasar bırakmadığını belirtelim. Bundan sonra bu durumu hafifletmek ya da önlem açısında, bazı metotlar denenmektedir. Örneğin doğuya gitmek gerekiyorsa, 3 gün önceden başlayarak, yatma ve uyanma işlemleri yarım saat öne çekilmelidir. Bunun yanında batıya yolculuklar için ise yarım saat kadar ileri çekilmeli olup, adapte olunmaya çalışılır. Yine bunun yanında uzun saatler alacak bir yolculuk ise ışık tedavisi uygulanabilir. Yine sabah ışığından kaçınmak ve koyu gözlükler ile duyarlılık azaltılmalıdır. Bunun yanında birkaç gün alkollü içeceklerden uzak durmak, bol su tüketmek ve hafif gıdalarla beslenilmesi gerekir. İlaç yardımı alınacaksa, melatonin içerikliler tercih edilmelidir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir