İlk Altın Para Hangi Osmanlı Padişahı Zamanında Bastırılmıştır?

İlk Altın Para Hangi Osmanlı Padişahı Zamanında Bastırılmıştır?
31.12.2022 20:10
Osmanlı Dönemi’nde birçok yeniliğe gidilmiştir. İlk altın para hangi Osmanlı padişahı zamanında bastırılmıştır? Osmanlı zamanında Türkçe ezan okundu mu, nüfus cüzdanına ne denirdi, buz nasıl yapılırdı, okul, silah, sigara, soyadı var mıydı? Osmanlı Devleti hakkında merak edilen soruları siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

Osmanlı devletinde ilk olarak altın para değil de gümüş para basılmıştır. Bunun sebebi Osmanlı devletinin ekonomisinin o zamanlarda güçsüz olmasıdır. O zamanlar halk arasında basılan bu paraya akçe deniyordu. İlk gümüş para Orhan Gazi zamanında Bursa'da 1327 yılında bastırılmıştır. Gümüş paranın basıldığı ilk zamanlar üzerinde tarihi basılı değildi ancak Orhan Gazi döneminden sonra gelen I. Beyazıt döneminde bu paraların üzerine tarihler de basılmıştır. Osmanlı tarihinde yükseliş dönemine geçerken Osmanlı Devleti'nin biraz da olsa ekonomisi iyileşmeye başlamıştır. Ekonomi iyileşmeye başlayınca gümüş paralar yerine altın paralar basılmaya başlanmıştır. İlk altın para Osmanlı Devleti'nde Fatih Sultan Mehmet döneminde basılarak ülke ekonomisine çok büyük katkıda bulunmuştur. Aynı zamanda ticaretin gelişimi de kolaylaşmıştır.

Osmanlı Zamanında Türkçe Ezan Okundu Mu?

Ezan 1950 tarihine kadar Türkçe okunmuştur. 1950 seçimlerinde seçimi kazanan Demokrat Parti ezanın Türkçe değil de Arapça okunmasını istemiştir. O dönemden itibaren ezan Arapça okunmaya başlanmıştır ancak Türkçe okunması da kanunen yasaklanmamıştır. Osmanlı zamanında ise ezanın Türkçe okunması bir dönem tartışılmıştır. Ali Suavi gibi o zamanın aydınları camilerde Türkçe hutbe okumuşlardır ve 1885 tarihinde Türkçe ezan okunmuştur. Hatta meşrutiyet sonrasında Türkçe namaz kılınmaya bile teşebbüs edilmiştir.

Osmanlı Zamanında Nüfus Cüzdanına Ne Denirdi?

Günümüze kadar gelen kimlik kartları bu zamana kadar birçok değişikliğe uğramıştır. Osmanlı devletinde ilk olarak Devleti Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi adıyla basılan kimlik kartlarında bugüne kadar çok fazla değişiklik yapılmıştır. Cumhuriyet Dönemi'ne kadar bir değişiklik yapılmayan kimlik kartlarında Cumhuriyet kurulduktan sonra bazı değişiklikler olmuştur. Tek yaprak olan ilk nüfus belgeleri sonrasında Osmanlıca ve 32 sayfa olarak basılmıştır. Bu değişliklerle beraber Hüviyet Cüzdanı adını almıştır. Daha sonra 1976 tarihinde tek kart şeklinde olan nüfus cüzdanları basılmıştır. Şu an günümüzde ise yeni çipli kimlik kartları kullanılmaktadır.

Osmanlı Zamanında Buz Nasıl Yapılırdı?

Buz çok eskiden beri bilinen bir maddedir ve birçok alanda kullanılmaktadır. Kışın sert geçtiği zamanlarda karlar sıkıştırılarak kuyularda saklanırdı. Çin'de buzları saklamak için çeşitli karlıklar bulunuyordu. Bu karlıklar yakın zamanlara kadar Osmanlı döneminde de kullanılmıştır.

Osmanlı Zamanında Okul Var Mıydı?

Osmanlı zamanında üniversitelerin adı Darülfünun olarak bilinmektedir. Darülfünunlar birçok alanda eğitim vermekteydi. Doktorluk, veterinerlik, öğretmenlik, avukatlık alanlarında eğitim veren okullar bulunmaktaydı. Bunların yanı sıra mektep, tekke, zaviye ve medreseler gibi eğitim ve öğretim yerleri de Osmanlı zamanında bulunmaktaydı.

Osmanlı Zamanında Silah Var Mıydı?

Silahlar 15.yüzyılın 2. yarısından itibaren Osmanlı Devleti tarafından hızlı bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 1420 tarihlerinden sonra Osmanlı ordusu batıda yaptığı savaşlarda ateşli silahlar kullanmıştır.

Osmanlı Zamanında Sigara Var Mıydı?

Tütün, Amerika tarafından keşfedilmiştir. İlk olarak İspanya'da kullanılan tütün daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Osmanlı Devleti'ne ise 1600'lü yıllarda girmiştir. Tütünün Osmanlı Devleti'nde kullanımı oldukça hızlı bir şekilde artmıştır.

Osmanlı Zamanında Soyadı Var Mıydı?

Osmanlı zamanında soyadı yoktu. Kişinin adının yanına soyadı olmadığı için baba adı, doğum yeri yazılırdı. Ancak kişilerin soyadlarının olmaması bazı karışıklıklara neden oluyordu. Bundan dolayı bu karışıklığın bir an önce giderilmesi gerekiyordu. 21 Haziran 1934 tarihinde Soyadı Kanunu çıkarılmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir