İguana tropikal iklimde yaşayan bir canlı türüdür. Kertenkelenin bir türü olan iguana, egzotik bir hayvan olarak bilinmektedir. Ağaçlarda yaşayan iguanaların ortalama yirmi yıl gibi bir yaşam süresi bulunmaktadır. Tamamen otçul olarak beslenen iguanalar, meyve ve yapraklarla beslenirler. Boy uzunluğu neredeyse iki metreye kadar olabilir. Saldırgan bir tavrı bulunan iguanalar, kendilerini koruma iç güdüsü ile hayatlarını sürdürmektedir. Çoğunlukla meyve ile beslenen iguanaların evde de yaşayabilecekleri bilinmektedir. Nadiren de olsa iguanaların Türkiye’de beslendiğini belirtmek mümkündür. Üç farklı türü bulunan iguanaların yeşil iguana, galapagos kara iguanası ve deniz iguanası olduğu bilinir. İki buçuk ya da üç kiloya kadar ağılığı bulunan iguanaların üç yaş ve beş yaşlarında iken çiftleştikleri bilinmektedir. İguanalara ilişkin tüm merak edilen detaylar ise şu şekildedir;
İguana Ne Yer?
İguanaların neler yediği ve nasıl beslenebildiği merak edilmektedir. İguanalar genelde meyve ve sebze ağırlıklı olarak beslenmektedir. Genelde beslenme rutinlerinde meyveler ve yapraklar bulunmakla birlikte yiyebildikleri sebze türü besinler arasında dere otu, marul, turp, roka, dut yaprağı gibi besinler yer almaktadır. Meyve olarak ise çilek gibi kırmızı meyvelerle beslenirler.
İguana Kaç Ayaklıdır?
İguanalar dört ayaklıdır. Bu hayvanların vücut yapıları oldukça dikkat çekmektedir. Uygun şartlar altında iken ev yaşamına da adapte olabilen iguanaların son derece uzun gövdeleri bulunmaktadır. Oldukça büyük olan bu hayvanların dilleri uzayabilmekle birlikte burun ucuna değin gelebilir.
İguana Beslenir Mi?
Evet. İguanaların yurt dışında çok fazla beslendiği bilinmektedir. Oldukça büyük bir hayvan olmasına rağmen evde de ıslah edilerek bakılabilir. Tropikal iklimde yaşamalarına rağmen belirli koşullar altında evde de beslenebilmeleri mümkün olmaktadır. Evde beslenebilen iguanaların akvaryumda bakılması gereklidir. Bu akvaryumun son derece geniş olması gerekmektedir. Küçük akvaryumlara sığmayacağı unutulmamalıdır. Sıcak ortamları seven bu hayvanın ortamının da sıcak olması gerekmektedir. Bulunacağı dış ortamın otuz ya da otuz beş dereceden daha az olmaması gereklidir. Buna ek olarak akvaryumun belli bir bölümün az ısılı olarak bırakılması gereklidir. Ayrıca ufak cisimler bırakılmamalıdır.
İguana Beslemek Yasak Mı?
Hayır. Evde iguana beslemenin yasak olmadığını belirtmek gereklidir. Ülkemizde de yasal olan iguana normal bir şekilde bakılabilir. Kanuni yönden herhangi bir sakınca yer almaz. Ev ortamında iguanaya uygun bir alan yaratmak, gerekli ortam şartlarını sağlamakla birlikte iguana gayet kolay bir şekilde bakılabilir.
İguana Cinsiyet Ayrımı Nasıldır?
İguananın cinsiyet ayrımını yapabilecek kişi veteriner hekimdir. İguananın cinsiyet yarımının yapılabilmesi için veteriner hekim klokal deliğini incelemelidir. Genelde ise bir yaşından sonra fark edilebilir. Ayrıca erkek iguanalar, dişi iguanalara göre daha iri bir vücut yapısına sahiptir. Çene kasları erkek iguanalara göre çok daha güçlüdür. Kuyrukları ise dikenlidir. Dişi iguanaların ise ayrıcı özelliği kafalarının daha küçük olmasıdır. Karınları ise daha şişkindir.
İguana Çiftleşme Dönemi Ne Zamandır?
İguanaların ne zaman çiftleşeceği, zamanlarının ne olduğu merak edilmektedir. İguanaların çiftleşme zamanına ilişkin net bir bilgi bulunmamakla birlikte, çiftleşme yaşları genelde 3-5 yaş arasındadır. İguanaların çiftleşmek için herhangi bir zaman dilimine ihtiyaç duymayacakları düşünülmektedir.
İguana Evde Beslenir Mi?
Evet. İguanalar evde beslenebilen ve beslenmesi yasal bir hayvandır. Evde beslenebilen iguanaların daha kolay bakılabilmesi için geniş akvaryum tercih edilmesi önemlidir. Buna ek olarak akvaryum iç ortamının sıcak olması gereklidir. Ayrıca bakılması esnasında koruyucu eldiven kullanılması gerekmekle birlikte, kaldığı iç ortamda ise minik nesneler bulunmamalıdır.
İguana Etçil Mi Otçul Mu?
İguanalar ürkütücü görüntüleri olması nedeni ile etçil hayvanlar olarak düşünülmektedir. Fakat iguanalar otçul hayvanlardır. Yüzde yirmi oranında sebze tüketen iguanaların geri kalan beslenme rutinlerinde ağaç yaprakları ve meyveler yer almaktadır.