İcra Hukuk Mahkemesine Şikayet Nasıl Yapılır?

İcra Hukuk Mahkemesine Şikayet Nasıl Yapılır?
07.03.2023 23:49
İcra hukuk mahkemesine şikayet nasıl yapılır, şikayet süresi ne kadar, şikayeti kabul ederse neye karar verir? İcra mahkemesine şikayet dava mıdır, şikayet dilekçesi nereye verilir, ceza verir mi, şikayet sebepleriyle bağlı mıdır? Gibi merak edilenleri bu yazımızda derledik.

İcra hukuk mahkemesine şikayet yapmak için öncelikle konuyla ilgili yetkili icra müdürlüğüne başvurulması gerekir. Eğer borçlu ödeme yapmaz veya ödeme planına uymazsa, icra müdürlüğü tarafından takip işlemi başlatılır. Borçlu tarafından yapılan itirazlar da yine icra müdürlüğü tarafından değerlendirilir.

Ancak, icra müdürlüğü kararlarına karşı şikayet yolu da açıktır. Şikayet, ilgili icra müdürlüğüne yapılabilir. Eğer şikayet sonucu memnun kalınmazsa, bir üst mahkeme olan icra hukuk mahkemesine başvurulabilir. İcra hukuk mahkemesine başvuru için avukat tutulması gerekli değildir, ancak danışmanlık almak veya temsil edilmek istenirse avukatla çalışılabilir. Başvurular yazılı olarak yapılır ve ilgili evrakların mahkemeye sunulması gerekir.

İcra Hukuk Mahkemesine Şikayet Süresi Ne Kadar?

İcra Hukuk Mahkemesine şikayet süresi, alacağın doğduğu tarihten itibaren 1 yıldır. Yani, borçlu tarafından ödeme yapılmadıysa ve icra takibi başlattıysanız, borcun ödeme emrine itiraz etmek için icra hukuk mahkemesine şikayette bulunmanız gerekiyor. İcra hukuk mahkemesine şikayette bulunmak için, borçlunun neden itiraz ettiğine ilişkin belgeleri de dahil ederek bir dilekçe hazırlamalısınız.

İcra Mahkemesi Şikayeti Kabul Ederse Neye Karar Verir?

İcra mahkemesi şikayeti kabul ederse, itiraz nedenlerini ve alacağın asıl miktarını dikkate alarak bir karar verir. Eğer şikayet kabul edilirse, mahkeme borçlunun itirazını reddedebilir ve borçlu tarafından ödenmeyen alacak tutarını ödeme emrine bağlayabilir. Ancak, şikayet reddedilirse, borçlunun itirazı geçerli sayılır ve takip durdurulur. İcra mahkemesi kararına karşı temyiz yolu açık olup, borçlu veya alacaklı tarafından temyiz başvurusu yapılabilmektedir.

İcra Mahkemesine Şikayet Dava Mıdır?

İcra Mahkemesine yapılan şikayet bir dava niteliği taşımaz, icra işlemlerinde hukuka aykırılık iddialarının incelenmesi ve karara bağlanması amacıyla açılan bir takip merciidir.

İcra Mahkemesi Şikayet Dilekçesi Nereye Verilir?

İcra Mahkemesine verilecek şikayet dilekçeleri, icra müdürlüğünün bulunduğu yerdeki icra mahkemesine verilir. Dilekçeler, icra mahkemesi tarafından incelenir ve karara bağlanır. Karar, şikayetçiye tebliğ edilir.

İcra Mahkemesi Ceza Verir Mi?

İcra Mahkemesi, bir hukuk mahkemesi olarak faaliyet gösterir ve ceza davaları açamaz veya ceza veremez. İcra Mahkemesi, icra işlemlerinin yürütülmesiyle ilgili hukuki uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir.

İcra Mahkemesi Şikayet Sebepleriyle Bağlı Mıdır?

İcra Mahkemesi, icra işlemlerinde kanunlara uygunluğu denetler. Şikayet dilekçesi ile yapılan başvurular, yasal çerçevede değerlendirilir ve hukuka uygunluk çerçevesinde sonuçlandırılır. İcra Mahkemesi, şikayetin kabul edilmesi halinde ilgili icra müdürlüğüne gerekli talimatları verir. İcra Mahkemesi, şikayet sebepleriyle bağlıdır ve yalnızca kanunlar çerçevesinde karar verir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir