Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?

Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?
09.06.2022 12:25
İnsan vücudunda gelişen ve oluşan bin türlü hastalık bulunmaktadır. Tiroit bezlerinin çok çalışması ya da az çalışması da bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bugün sizler için hipertiroidi ile ilgili merak ettiğiniz soruları yazımızda yanıtladık ve bir araya getirdik.

Hipotiroidi belirtileri birbirinden çok farklı hastalık belirtileriyle benzerlik gösterebilmektedir. Hipotiroidinin belirtileri ise; halsizlik, yorgunluk, konsantrasyonda azalma, kabızlık, üşüme ve soğuğa dayanamamadır. Hipertiroidinin en çok rastlanılan sebebi, Graves hastalığıdır. Bütün bağışıklık sistemi problemlerinde ortaya çıktığı gibi kadınlar Graves hastalığında da daha şanssız olmaktadır.

Hipertiroidi bağışıklık sisteminde herhangi bir problem yokken de ortaya çıkabilmektedir. Bazı zamanlar, dermatolojik problemlerden kaynaklandığı düşünülen cilt kuruluğu, ciltte serleşme, ciltte renk değişiklikleri de tiroit bezinin az çalışması sebepleri ile gelişebilmektedir. Hipotiroid vakasında en yaygın olan belirtiler şu şekildedir;

-         Halsizlik

-         Üşüme

-         Titreme

-         Ses kısılmaları

-         Şişkinlik

-         Elde, yüzde şişkinlik

-         Ciltte kuruma

-         Saçlarda dökülme

-         Uyku bozuklukları

-         Depresyon

-         Adet düzensizliği

-         Kilo alma

-         Konsantrasyon da bozulmalar

-         Hafıza zayıflığı

-         Kansızlık

-         Terleme

Belirtilerden herhangi birine sahipseniz çok geç olmadan doktor kontrolünüze gitmelisiniz.

Hipertiroidi Boğaz Ağrısı Yapar Mı?

Tiroitin az çalışmasına, hipotiroidi adı verilmiştir. Tiroit bezinin yeterince çalışıp çalışmadığı beynin hipofiz isimli bölümünden salgılanan, TSH hormonu değerleri ile belirlenir. TSH, tiroit bezinde hormon üreten yapılara sinyaller göndererek daha fazla üretilip kana karışmasını sağlamaktadır. Tiroit bezinde yaşanan iltihaplanmalar, boynun ön kısmında şiddetli bir şekilde ağrıya, baskıya, yutma zorluğuna ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık hissine, yüksek ateşe, üşümeye ve titremeye neden olurken, öksürmenize de sebebiyet yaratabilir. Ayrıca; Tiroit bezi iltihaplanmaları, tümörleri nodüller guatrlarında hipertiroidi gelişebilmektedirler. Tiroit hormonlarının dikkatsiz veya yüksek oran olarak kullanımında da hipertiroidi oluşabilmektedir.

Hipertiroidi Kulak Çınlaması Yapar Mı?

Normalde kalp atışları sırasında esneyen damarlar sertleşerek, kalp atışlarında daha çok duyular oluşmasına sebep olur. Damar tıkanıklığından kaynaklı, çınlamalar her iki kulakta da duyulabilmektedir. Hipertiroidi de hemen hemen aynı işlemlere sebebiyet verdiğinden, kulak çınlamaları oluşması muhtemeldir.

Hipertiroidi Ödem Yapar Mı?

Hipertiroidi, tiroit bezinin hormon üretimini biraz fazla yaptığı durumdan oluşmaktadır. İnsan vücudu, metabolizmanızın baş şefi olan tiroit beziniz tiroit hormonlarını üretmekle, depolamakla ve ihtiyaca göre kana vermekle görevlendirilmiştir. Tiroit bezi eğer gereğinden fazla hormon üretip ve salgılarsa metabolizmanızda ciddi değişimler olması kaçınılmaz olacaktır. Buradaki başlıca sorun, metabolizmanın hızlanmasıdır. Metabolizma ve hormonlar gereksiz ve yanlış şekilde çalıştığında, kilo almaya ve insan vücudunda ödeme sebep olabilmektedir. Doğru bir teşhis ile tedavi için doktorlara danışmayı unutmamalısınız.Hipertiroidi teşhisi, basit bir kan testi analizi ile kolayca konulabilmektedir. Belirtileriniz ve şüpheleriniz bulunuyorsa geciktirmeden doktora danışmalısınız. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir