Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
08.06.2022 13:24
Hiperaktivite, hem insanın kendini hem de etrafındaki insanları yoran bir durum bozukluğudur. Fakat, belirtileri ya da teşhisi kolayca gözlemlenebilmektedir. Bugün ki yazımızda sizler için hiperaktivite rahatsızlığı hakkında bilgileri bir araya getirdik.

Hiperaktivite bozukluğunun, toplumda görülme oranı %5-7 olan bir hastalıktır. Bu durum bozukluğu, genel olarak çocukluk dönemlerinde görülür ve yetişkinlikte de devam eden bir rahatsızlık olur kalır. Hiperaktivite Bozukluğu, önemli derecede akademik, sosyal ve psikiyatrik problemlere yol açabilen bir rahatsızlık olmakla beraber, bu rahatsızlık kişilerin ileriki dönemlerinde yaşam standartlarını olumsuz etkileyecek derece de sıkıntılı bir durum olabilir.

Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda, verdiğiniz ödevleri kontrol etmeniz gerekir. Sorumluluk alıp almadığını denetlemek gerekir. Fakat, bunu yaparken küçük düşürücü ya da aşağılayıcı ve eleştirici davranışlardan kaçınmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun, dikkatini vermesi gerektiği ve yöneltmesi gerektiği alandan en yüksek verimi almasını sağlamak adına bazı düzenlemeler yapmak gerekebilir. Çocuğunuzda hiperaktivite bozukluğu varsa, bunu onun yanında çok fazla dillendirip ya da onun yüzüne söyleyip kendini farklı veya rahatsız hissetmesine sebebiyet vermemelisiniz.

Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri

Belirtileri arasında verilen talimatlara uymamak, dikkat süresinin kısa olması ve enerjik davranışlar gibi durumlardır. Fakat bu durumlarla karşılaşırken aynı zamanda 1-5 yaş aralığındaki çocuklarda sıkça görülebilen davranış bozukluklarıdır. Bu sebeple, bu davranışlar içerisinde yer alan çocuklara hiperaktivite bozukluğu tanısı koymak oldukça güçtür. Genel olarak anaokulu veya okula başlayana kadar anne ve babalar bu davranışları gösteren durumları fark edemeyebilirler. Okul gibi ortamların yapısı gereği evde fark edilemeyen bu hareketler ve durum bozuklukları, okul gibi yerlerde daha belirgin hale gelirler. Eğitim ve öğretim ortamı ebeveynler ve öğretmenlere çocukları diğer akranları ile kıyaslama imkanı sunduğundan, bu durum bozukluklarını fark etmek daha kolay olacaktır.

Hiperaktivite bozukluğu aynı zamanda dikkat eksikliği anlamına da gelmektedir. Çocuklarda farklı şekillerde ya da farklı belirtilerde görülmektedir. Fakat genel olarak küçük çocuklarda belirtilerin ortak noktaları şunlardır;

-         Yerinde oturamama ya da yerinde duramama

-         Öğle uykusu uyumak istememek veya uyuyamamak

-         Gece uykuya dalamama

-         Konuşma ortamında sürekli söz kesme

-         Sırası gelmeden konuşmak

-         Yüksek ses ile konuşmak

-         Sürekli konuşmak

-         Durmadan kıpırdanmak

Bu gibi belirtiler ile karşılaştığında anne ve babalar bir hekime danışmalıdır. Bazı anne ve babalar, bu gibi rahatsızlıkları kendi çocuklarına konduramadıklarından ya da kondurmak istemediklerinden bu gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesinde geç kalmaktadırlar. Bu rahatsızlıklar, utanılacak bir durum değil yalnızca bir rahatsızlıktır.

Hiperaktivite Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hiperaktivite bozukluğu bunun çocuklarda ya da bozukluk belirtileri olan çocuklarda öncelik olarak psikiyatri uzmanına başvurulması gerekir. Ve psikiyatri uzmanına yönlendirilmesi gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir