Hastalık Hastalığı Nedir?

Hastalık Hastalığı Nedir?
26.08.2021 22:30
Bir nevi takıntı hastalığı da sayılabilen ve tıptaki adı “hipokondriyazis” olan bu hastalıkta bireyler, kendi sağlıklarına karşı inanılmaz derecede takıntılı olurlar. Bizler de hastalık hastası olma belirtileri nelerdir?, hipokondriyazis nedir?, hastalık hastası olma nasıl tedavi edilir?, hastalık hastası tıptaki adı nedir?, hastalık hastası ne demek?, hastalık hastalığı fiziksel belirtileri nelerdir?, hastalık hastası duası nedir?, hastalık hastası eseri kime aittir?, hastalık hastası ilaçları nelerdir?, hastalık hastası insanlara nasıl davranmalı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Bir nevi takıntı hastalığı da sayılabilen ve tıptaki adı “hipokondriyazis” olan bu hastalıkta bireyler, kendi sağlıklarına karşı inanılmaz derecede takıntılı olurlar. Kişiler hasta olmasalar bile ya da çok hafif belirtilere sahip tehlikeli rahatsızlıklara sahip olmasalar bile bu durumu büyütebilir ve kendilerini deyim yerindeyse “ölecek gibi” hissedebilirler. Hastalık Hastalığı, birçok takıntı türü gibi kişileri giderek yıpratan hatta fazla stresten dolayı gerçekten hasta yapabilecek kadar önem verilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bir hastalığı olduğu düşünen hastalık hastası birey, doktorlar aksini söylemesine rağmen hasta oldukları konusunda iddialaşabilir ve bu konuda çok ısrarcı olabilir. Kişi, hasta olma konusunda sürekli endişe duyar ve sürekli hasta olacağına veya hasta olduğuna inanır.

Hastalık hastalığında eğer bu durum göz ardı edilirse, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak gibi başka psikolojik rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu nedenle hastalık hastası olan birini umursamamak, etkili bir tedavi yöntemi değildir. Bireyler mutlaka tedavi görmelidir. Bunun tedavisi de ilk aşamada psikoterapidir. Eğer psikologları gerekli görürse, ilaç tedavisine de başvurulabilir.

Hastalık Hastası Olma Belirtileri Nelerdir?

Kişi, yaşadığı bir sağlık probleminde hemen doktora başvurur. Ufak etkisi olan belirtiler sonucunda yapılan tetkiklerde, doktoru ona bir sorunu olmadığını söylese bile bu hastalık hastası birey için tatmin edici bir yanıt değildir. Doktoru aksini söylese bile ısrarla aklına en ciddi hastalıkları getirir ve bu hastalıklardan birine sahip olduğuna inanır. Yani bu inadının peşini bırakmaz ve endişesi giderek artar.

Bu yüzden tek başına bir doktor onların içini rahatlatmaz. Birden fazla doktor ve hastaneye başvurarak, kendini haklı çıkarmanın yollarını arar. Diğer doktorlar da ona sağlıklı olduğunu söyleseler bile, hastalık hastası olan birey buna inanmakta güçlük çeker. Hatta doktorlara karşı olan güvenini yitirir. Çevresindekiler onu psikolojik tedavi yöntemlerine yönlendirse de sorunun psikolojik olduğunu kabul etmeyip, gerçekten hasta olduğunu çevresindekilerine de inandırmaya çalışır. Bu takıntılar büyüdüğü taktirde kişi kendini sürekli hastalık açısından risk altında hissederler.

Hastalık hastası olan insanların genel olarak gösterdiği belirtiler ise şu şekildedir:

-         Hastalık kapmaktan aşırı derecede korkmak

-         Ufak rahatsızlıkların, aşırı büyüyeceğine inanmak

-         Sürekli doktora gitmek

-         Doktorlardan hiç memnun olmamak

-         Stres altında yaşamak

-         Sağlık problemlerine karşı takıntılı olmak

-         Başkasında gördüğü hastalığın kendinde de olduğunu düşünme

-         Sürekli olarak vücudun tepkilerini izleme

-         Sosyal hayatta sıkıntılar yaşamak

Hipokondriyazis Nedir?

Tıp dilinde “hastalık hastası olma” anlamına gelen Hipokondriyazis, kişilerin gerçekten hasta olmamasına rağmen hasta olduğuna inanması ve bunun için büyük endişe duyması demektir. Doktorlar ve yapılan tetkikler aksini söylese de, hastalık hastası olan kişiler buna inanmamakta diretir. Kendi kafasında kurdukları hastalıklara inanırlar ve bu durum da onlara uzun vadede zararlı sonuçlar getirir.

Hastalık Hastası Olma Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle bilinmesi gerekir ki, hastalık hastası olma durumu öncelikle işinin uzmanı kişiler tarafından ele alınmalı ve tedavisi onların kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Bir takıntı türü olan hastalık hastalığında ilk etapta ilaç tedavisine başlanılabilir. Ama kesinlikle bu ilaç kullanımı, kişilerin kendi kendilerine düşünüp yaptığı bir eylem olmamalıdır. Eğer doktor gerekli görürse, onun gerekli gördüğü durumlarda, onun reçete ettiği ilacı kullanmak gerekir.

Fakat birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi, hastalık hastalığı durumunda da ilaçlar tek başına yeterli değildir. Psikoterapi yöntemi ile bu rahatsızlığın, sosyal hayatı etkileyen etkilerinden kurtulmak amaçlanır. Bu nedenle eğer çevrenizde hastalık hastası olan biri varsa veya kendinizin hastalık hastası olmasından şüpheleniyorsanız; ilk ve tek yapmanız gereken bir uzman yardımı almaktır. O

size en doğru tedavi yöntemini gösterecektir ve düzenli tedavi ile hastalık hastası olmaktan kurtulabilirsiniz.

Hastalık Hastası Tıptaki Adı Nedir?

Halk arasında “hastalık hastası” olarak bilinen psikolojik rahatsızlığın, tabii ki tıpta da bir adı vardır. Hastalık hastası olmanın tıpta bilinen adı Hipokondriyazis’dir. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra, uzman kişi tarafından bu tanı konulan bireyler hastalık hastası olarak tanınır ve buna uygun tedavi yöntemlerine başvurmaya başlanılır.

Hastalık Hastası Ne Demek?

Adı üstünde, hastalığa karşı hasta olmaktır. Yani kişinin, hasta olmamasına rağmen hasta olması anlamına gelir. Bazı durumlarda çok hafif rahatsızlıklara sahip olan birey, kendini ölümcül bir hastalığın pençesindeymişçesine kurmaya başlar. Hatta bazı durumlarda kişi hasta bile olmamasına rağmen hasta olduğuna inanır. Ne yapılan testler ne de doktorlar o kişilere hasta olmadıklarına inandıramaz. Çünkü bu takıntı durumu bilinçli olarak yapılan bir şey değildir. Bir psikolojik rahatsızlıktır ve etkileri artmadan bir uzmana danışılıp, tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.

Hastalık Hastalığı Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Hastalık hastası olmanın gösterdiği belirtiler, fiziksel olmaktan daha çok bilişseldir. Çünkü bu insanların kendi kafasında kurup takıntı yapma halidir. Fakat yine de, sürekli hasta olduğuna inanan bir insanın fizyolojisinde de bir takım belirtiler baş gösterebilir.

Örneğin hastalık hastası olan insan panik ve endişe içerisinde olacağı için, baş ağrısı hatta mide bulantısı gibi etkiler yaşayabilirler. Hastalık hastalığının ileri boyutlarında fazla panik yapan kişilerde çarpıntı, tansiyon düşmesi veya çıkması gibi sorunlar da gözlemlenebilir. Fakat bu belirtilerin hepsi kişinin kendini zihinsel olarak ona hazırlamasından dolayı görülür. İnsan beyni öyle güçlü bir organdır ki, kişilere olmamalarına rağmen sürekli hasta hissetmelerinden dolayı, hasta etkileri yaşatabilir. Bu nedenle hastalık hastası olan insanların, sosyal yaşantılarını mahvetmemek adına tedavi olması çok gereklidir. Göz ardı edilmesi durumu sadece daha kötü hale getirecektir.

Hastalık Hastası Duası Nedir?

Hastalık hastalığı aslında takıntı ve vesveselerin büyümesi sonucunda oluşur. İslam dinine göre hastalık hastalığının bir duası olmamasına rağmen, takıntı ve vesveler için bir dua mevcuttur.

Sürekli vesveseler içerisinde olan Müslüman, 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duasını sık sık okursa tüm vesveselerinden arınacağına inanılır. 

Hastalık Hastası Eseri Kime Aittir?

Tiyatro denince akla ilk gelen büyük isimlerden biri Moliere’in Hastalık Hastası isimli bir eseri mevcuttur. Hastalık hastası, komedi-bale türünde bir eserdir ve yıllardır birçok kez sahnelenmiştir.

İlk defa 1763 senesinde Paris’te sergilenen bu oyun, günümüzde de popüleritesini hiç kaybetmemiş ve birçok usta oyuncu tarafından tiyatro sahnesinde oynanmıştır.

Hastalık Hastası İlaçları Nelerdir?

Hastalık hastalığını birebir tedavi eden ilaçlar yerine genel olarak ilaç tedavisine başvurmak isteyen doktorlar, hastalarındaki “takıntı”

yönünü bastıracak ilaçlara yönelirler. Anti depresan ilaç türleri arasında sayılan bu ilaçları, kesinlikle kişiler kendi kararları ile kullanmamalıdır. Doktor eğer ilaç tedavisini gerekli gördüyse ve bir reçete yazdıysa, kişiler bu reçeteye birebir uymalıdır. Sadece bu yöntem ile hastalık hastalığının zorlu etkilerini ortadan kaldırmak mümkün olacaktır.

Hastalık Hastası İnsanlara Nasıl Davranmalı?

Hastalık hastası olan birine ısrarla ve sert bir şekilde sürekli “sen hasta değilsin”, ”kafayı yemişsin”, “delirmişsin” tarzında bir yaklaşım ile yaklaşmak; öncelikli olarak kaçınılması gereken bir durumdur. Çünkü böyle bir yaklaşım tarzı ne yapıcıdır ne de hastalığın etkilerini ortadan kaldırmaya yarayacaktır. Eğer çevresinde hastalık hastası olduğundan şüphelendiğiniz veya emin olduğunuz biri varsa ilk olarak onu anladığınızı belli eden bir yaklaşım ile destekleyici olmalısınız.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir