Hamilelikte Tiroit Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Tiroit Belirtileri Nelerdir?
28.05.2022 11:27
Hamilelikte tiroit belirtileri nelerdir, hamilelikte tiroit yüksekliği olması, hamilelikte tiroit düşüklüğü olması, hamilelikte tiroit tedavisi nasıl olur soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Tiroit rahatsızlıkları (hipertiroidizm ve hipotiroidizm) gebelikte yaygın görünür ve tedavi edilmesi mühimdir. Tiroid, boynunuzun ön kısmında yer alan ve metabolizmanızı etkileyen hormonları, kalp ve sinir sisteminizi, kilonuzu, vücut sıcaklığını ve vücuttaki başka birçok işlemi düzenlenmesini sağlayan bir organdır. Gebelikte hipertiroidizmden çoğunlukla Graves rahatsızlığı sorumludur. Graves hastalığı, otoimmün bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı bağışıklık sisteminiz, tiroidin çok fazla tiroid hormonu üretmesine sebep olan antikorları yapmaktadır. Bu antikora tiroid uyarıcı immünoglobulin ya da TSI adı verilir. Graves rahatsızlığı önce hamilelik esnasında ortaya çıkabilir. Fakat, zaten Graves rahatsızlığı varsa, belirtileriniz ikinci ve üçüncü trimesterlerde iyi olabilir. Bağışıklık sisteminizin bazı bölümlerinde gebelikte daha az etkili olduğundan daha az TSI yapmaktadır. Belirtileri aşağıdaki gibidir;

·        Uyku sorunu

·        Ellerde ufak titremeler

·        Bir hamilelikten beklenenden az kilo almak ya da kilo kaybı

·        Çok fazla kusma ya da mide bulantısı

·        Düzensiz kalp atışı

·        Sinir

Gebelikte hipotiroidizm çoğunlukla Hashimoto rahatsızlığından kaynaklanır ve her 100 hamileden 2 ila 3’ünde görünebilir. Hashimoto rahatsızlığı otoimmün bir rahatsızlıktır. Hashimoto rahatsızlığında, bağışıklık sistemi tiroit hormonuna saldıran, iltihaplanma ve hasara sebep olan tiroit salgılayan antikorlar yapmaktadır. Hipotiroidizm (çoğunlukla ilk trimesterde) düşük IQ’ya ve olan gelişim sorunlarına sebep olabilir. Fazla yorgunluk ve kilo alma tarzı hipotiroidizm belirtileri, hamileliğin kendi belirtileriyle kolay şekilde karışabilir. Diğer belirtileri aşağıdaki gibidir:

·        Fazla yorgunluk

·        Soğuk algınlığı ile alakalı sorun

·        Kas krampları

·        Şiddetli geçen kabızlık

·        Hafıza ya da konsantrasyon sorunları

Hamilelikte Tiroit Yüksekliği Olması?

Hamilelik esnasında yapılan tiroit fonksiyon testleri sonuçlarını hamileliği göz önüne alarak değerlendirmek lazımdır. Hamilelikte salınan östrojen ve human koryonik gonadotropin (hCG) tiroit hormonlarını da fazlaca etkilenmesini sağlar. Hamileliğin ilk 3 ayında fazla olan hCG TSH düzeyinin belli bir düşüşe sebep olabilir. Bu düşme geçici bir durumdur. Hamilelikte kan düzeyi yükselen östrojen ise tiroit hormonunu bağlayan proteinleri çoğaltırılır. Bunun neticesinde total tiroit hormonu seviyesinde yükselme görünür. Kandaki tiroit hormonunun %99’u bu proteinlere bağlı sorunlardır. Fakat tiroit hormonlarının serbest formlarında yükselme yaşanmaz. Hamilelik boyunca TSH, sT3 ve sT4 düzeyleri normal olan kadınların tiroit bezi normal çalışıyor anlamına gelmektedir.

Hamilelikte Tiroit Düşüklüğü Olması

Hamilelikte yaşanan fark edilmeyen ya da tedavi edilmeyen hipotiroidizm yani kanda tiroit hormonlarının azalması sorunu, hiç belirti göstermeden de görülebildiği gibi annede kansızlığa, kalp yetmezliğine, plasenta anomalilerine, kas güçsüzlüğüne, doğum zamanında kanamaya, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmasına sebebiyet verebilir.

Hamilelikte Tiroit Tedavisi Nasıl Olur?

Gebelikte hipotiroidi tespit edilen hamilelerde süratli bir biçimde tedavi edilir. Bunun için öncelikle herhangi bir rahatsızlığı olmayan vakalarda levotiroksin (Tefor, Euthyrox veya Levotiron) gebe tiroit olana kadar yüksek seviyede verilir. Gebe 4 haftada bir tiroit hormonlarına bakılıp verilen doz ayarlanır. Levotiroksin dozu gebelerden gebeye değiştiğinden her gebe adına uygun dozlar bulunmak hedeflenir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir