Polipler, kısırlığa ve düşüğe neden olmamaktadır. Bu sebeple gebelik öncesinde ve gebelik sonrasında poliplerin çıkartılması şart değildir. Ancak tüp bebek uygulaması yapılacak kişilerde bu kistlerin histerektomi yöntemi ile çıkartılması gerekir.
Hamilelikte Polip Alınır Mı?
Poliplerin tedavisi cerrahi yöntem ile yapılmaktadır. Bu sebeple hamilelik sırasında oluşan poliplerin anneye bir zararı dokunmuyorsa alınmaması gerekir.
Hamilelikte Polip Ameliyatı
Gebelik sırasında tesadüfen saptanan polipler ya da smear testlerinde rastgele ortaya çıkan poliplere herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır. Çünkü bu polipler bebeğe ya da anne adayına herhangi bir zarar vermemektedir. Ancak bazen polipler cinsel ilişki sırasında kanama, durduk yere kanama ya da akıntı gibi sebeplere neden olabilmektedir. Belirti veren polipler, teşhis edildiğinde eğer acil bir durumu bulunmuyorsa tedavi genellikle hamilelik sonrasına ertelenir.
Polipler cerrahi olarak çıkarılır. Anne adayını rahatsız eden polipler ise eğer acil değilse doğum sonrasına bırakılarak cerrahi olarak çıkarılır.
Hamilelikte Polip Kanaması Nasıl Olur?
Gebelik sırasında vajinal kanama geçiren kadınların mutlaka bir jinekolog muayenesine gitmesi gerekir. Çünkü oluşan vajinal kanamalar, bebek sebebi yerine gebelik dışı sebeplerden de olabilir. Polipler bu tür kanamalara verilebilecek en iyi örneklerdendir.
Muayene yapılır ve kanamanın sebebi rahim ağzına yerleşen bir polip olarak saptanırsa tedavisi yapılır.
Hamilelikte Polipin Zararları Nelerdir?
Gebelik sürecinde oluşan rahim ağzı polipleri, çoğunlukla zararsızdır ve bu tür polipler genellikle gebenin rutin kontrolleri sırasında ortaya çıkar. Gebelik sürecinin ardından bu poliplerin takip edilmesi önerilir.
Gebelik sürecinde bazı polipler kanamalara yol açabilir. Gebelik sırasında vajinal kanamalara neden olan polipler herhangi bir sağlık sorununa yol açmamaktadır.
Hamilelikte Polip Neden Olur?
Vücudumuzda bulunan sindirim, solunum ve kadın üreme sistemlerinin yüzeyini kaplayan epitelden kaynaklanan tümörlere polip adı verilmektedir. Polipler genellikle gerçek tümör özelliklerini taşımamaktadır. Alerjik, iltihap ya da uzun süreli tahriş durumlarında ortaya çıkmaktadır. Dış görünüş olarak et benine benzemektedirler.
Polipler en sık burun, gırtlak, kalın bağırsak, mide ve rahim içi ile rahim ağzında görülmektedir. Polipler birden çok ise buna polipoliz denmektedir.
Gebelik sırasında görülen polipler, kanamalara neden olarak sıkıntıya yol açabilmektedir. Rahim ağzındaki poliplerin oluşma nedenleri tam olarak bilinmese de bölgesel kan akımında artışın, yabancı cisimlere karşı gelişen alerjilerin, immün cevapların ya da bozulmuş östrojen uyarısının neden olduğunu düşünülmektedir.
Rahim ağzında genellikle tek bir polip olmaktadır. Cinsel ilişki sonrasında oluşan kanamalar, adet arasındaki kanama, menopozdan sonra kanama ya da vajinal akıntı gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla 39 ve 50 yaş arası kadınlarda görülürken, 35 yaşının altındaki kadınlarda da nadirde olsa görülmektedir.