Hamilelikte Bel Fıtığı Tehlikeli Midir?

Hamilelikte Bel Fıtığı Tehlikeli Midir?
09.05.2022 11:55
Hamilelik döneminde aşırı kilo alımı gibi bazı sebepler fıtığa sebep olabilir. Bu gibi durumlar oldukça ağrılı süreçleri de beraberinde getirir. Böyle bir teşhis olduğunda neler yapılmalıdır, bitkisel tedavi yöntemleri var mıdır? Bel fıtığı hamilelik için tehlikeli midir?

Hamilelikte artan kiloya alışkın olmayan vücudun kimi problemleri beraberinde getirmesi kimi zaman olağan karşılanır. Hamilelik döneminde progesteron hormonu eklemlerde yumuşamaya ve esnemeye sebebiyet verdiği için bel ağrılarının artması muhtemeldir. Nihayetinde bu gibi bir durumun ardından bel fıtığının oluşma riski de artacaktır.

Genellikle oluşan bel fıtığı hamilelik döneminde bebeğe herhangi bir problem oluşturmaz. Bu süreçte yaşanan bel fıtığı daha ziyade anne için zorlu bir süreç olmaktadır. Çünkü bu dönemde konulan bel fıtığı teşhisinin tedavisi için gereken bazı ilaçlar bebeğe zarar verebilir endişesi ile kullanılmaz. Bu sebeple anne için sancılı bir süreç olabilir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Egzersizleri

Hamilelik döneminde bel fıtığı teşhisi konulduktan sonra tedavi için ilaçlar kullanılamasa da kimi egzersizler önerilmektedir. Bu egzersizler sayesinde anne hem daha rahat ederek ağrıları azalacaktır hem de ilaç kullanmadığı için bebeğe zarar geleceği endişesini taşımayacaktır. Bunun için yapılabilecek egzersizler doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Elbette yapılacak olan egzersizler ağır olmamalı ve vücut zorlanmamalıdır. Özellikle bel ağrılarının hafifletilmesi için tercihen her gün 20 – 30 dakika rahat bir kıyafet ve ayakkabı ile açık havada yürüyüş yapmak bel ağrıları yaşayan annelere oldukça iyi gelecektir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Belirtileri

Genellikle hamilelerde bel ağrıları yaşanabilen bir durumdur fakat bunun yanında aşağıdaki belirtiler de varsa bel fıtığından şüphelenilir:

1-     Yoğun bel ağrısı,

2-     Bacaklarda hissedilen baskı ve ağrı,

3-     Bacaklarda meydana gelen uyuşma hissi,

4-     Bacakların güçsüzleşmesi,

5-     Daha ileri seviyelerde idrar kaçırma ve büyük tuvaletini yapmakta zorlanma,

6-     Kaslarda oluşan güçsüzlük.

Normal olarak bel fıtığı hamile olmayanlarda da benzer şekilde seyrederken, gece ağrıların artıyor oluşu hamilelikteki bel fıtığı için ayırt edici bir belirtidir denebilir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Tedavisi

Hamilelik döneminde ilaç kullanımı çok sık tavsiye edilen bir durum değildir. Annenin ağrılarını hafifletmek için çok güçlü olmayan ağrı kesiciler tercih edilebilir. Ayrıca genellikle fizik tedavi yöntemi bu gibi durumlarda tercih edilmelidir. Hamilelik sırasında bel fıtığı ameliyatı önerilmese de çok acil bir durum olduğunda başvurulabilen bir seçenektir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Normal Doğuma Engel Mi?

Hamilelikte meydana gelen bel fıtığı daha önce de söylendiği gibi bebeğin değil annenin sağlığını etkilemektedir. Fıtığın nerede olduğu ve şiddeti gibi durumlar doktor tarafından değerlendirilerek sezaryen doğum önerilebilmektedir. Çünkü bazı durumlarda bel fıtığı sinir sıkışmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Bel Fıtığına Bitkisel Çözüm

Hamilelikteki bel fıtığına ilaçla tedavi önerilmediği için hastalar bitkisel çözümün varlığını araştırır. Buna İbrahim Saraçoğlu “kırkkilit otunu” önermiştir.

Taze şekilde temin edilen bu ottan 1 yemek kaşığı alınır ve 1 bardak sıcak suda yaklaşık 5 dakika kaynatılır. Sıcaklığı geçene kadar bekletilen bu kür, süzüldükten sonra ilgili bölgeye masaj yapılarak uygulanmaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir