Sabah gazetesinin Betül Alakent tarafından yazılan habere göre, Türkiye'deki yediemin otoparklarında bulunan hacizli araçlardan bazıları piyasa değerinin altında fiyatlardan satılıyor. Bu araçlar, otomobilden traktöre, minibüsten motosiklete kadar farklı türde araçları içeriyor.
Haberde, 700 bin aracın, yirmi yaşın altındaki araçlarının ilk etap satışlarının Adalet Bakanlığı'nın UYAP E-satış platformuna yüklendiği belirtiliyor. Bu araçların satışa sunulmasıyla, ikinci el araç piyasası canlandı. Ancak tüm bu araçların bir anda satışa çıkarılamayacağına dikkat çekilerek, 1 Kasım'dan itibaren 10 gün tebligat süresi olacağı ve Aralık'ın başından itibaren tebligat sürecinin başlayacağı ifade ediliyor.
Hacizli araçların satışıyla ilgili sektör oyuncuları, bu araçların piyasa fiyatlarını en fazla yüzde 5 aşağı çekeceğini tahmin ediyor. Ancak bu araçların genellikle talep görmeyebileceği ve bu nedenle piyasada büyük bir etki yaratmayabileceği belirtiliyor.
Habere göre, araç fiyatları bilirkişi tarafından belirleniyor veya teklif usulü ile satış gerçekleştiriliyor. İhaleye katılmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüzde 10 ila 20 arasında değişen teminat bedelini yatırmak gerekiyor. Günlük ihaleye çıkarılan araçlar, açık artırma usulü ile satılıyor. Araç satın alınmadığı takdirde teminatlar geri ödeniyor.
Hacze konu olan borçlu/alacaklı kişilerin hak ve menfaatini gözetmek amacıyla araçlar taraflara sunuluyor. Ancak bu aşamada sonuç alınamazsa, araçlar MKE A.Ş.'ye bedeli karşılığında devredilecek. Tasfiye edilen bu araçlar, toplum yararına hizmet etmesi amacıyla Türk Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilebilecek. Tasfiye süreci, icra dairesi tarafından tasfiye edilecek malın bilgilerinin duyurulmasıyla başlıyor ve tasfiye işlemleri tamamlandığında duyuru kaldırılıyor.
Geç kalınmış ama isabetli bir karar