Gözaltına Alınmak Hakkında Merak Edilenler

Gözaltına Alınmak Hakkında Merak Edilenler
29.10.2021 00:00
Gözaltına Alınmak Hakkında Merak Edilenler. Gözaltı ve tutuklama farkı nedir, gözaltı ne kadar sürer, gözaltı süresi ne kadar uzatılabilir, sicile işler mi, gözaltına alınma sebepleri nelerdir? Sorularını sizler için araştırdık.

Ülkelerde bazı nedenlerden dolayı gözaltı işlemleri uygulanırken, hemen hemen tüm ülkelerde bu işlem görülmektedir. Bu işlem suç şüphesi taşıyan bireylere yönelik uygulanırken, savcılarının kararı ile alınabilmektedir. İşlem ise kolluk kuvvetleri tarafından yapılmakta olup, şahıs belli bir süre boyunca gözaltına tutulmaktadır. Bu işlem yasal dayanakla yapılırken, işlem bu şahısın nezarethaneye götürülüp, ifade vermesi ile devam eder. Burada belli süre tutulup, savcı karşısına çıkar ve ya salınır ya da mahkemeye sevk edilir. Gözaltında tutulan kişinin sorgu işlemi bittikten sonra savcı karşısına götürülmek üzere, nezarethaneye götürülür. Bu süreç soruşturmanın sağlıklı olması için yaşanan bir süreç olarak bilinir. Gözaltı suç şüphesi olduğu zamanlarda ve savcı kararı ile alınabilen bir karar olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde birçok kişi gözaltına alınırken, bazıları süreç sonunda salınırken, bazıları mahkemeye sevk edilip tutuklanır.

Gözaltı Ve Tutuklama Farkı Nedir?

Tutuklama ve gözaltı hukuk devletlerinde görülen uygulamalardır. Bu iki kavram bazen karıştırılabilmekte olup, birbirinden tamamen farklı durumlardır. Mesela tutuklama olabilmesi için suç delilleri ile ispat edilmelidir. Gözaltı ise suç şüphesi oluştuğu zaman soruşturmanın sağlıklı sürmesi için yapılmaktadır. Tutuklama hakim kararı ile olurken, gözaltı için savcı kararı lazımdır. Tutuklama işlemi mahkemelerde görülürken, gözaltılar ise karakollar ya da emniyet müdürlükleri nezarethanelerinde olur. Yani bu iki kavram daha birçok yön ile birbirinde ayrılmaktadır.

Gözaltı Ne Kadar Sürer?

Gözaltı işlemi kolluk kuvvetleri yani jandarma ve polis tarafından yapılırken, savcı kararı ile gerçekleşmektedir. Gözaltına alınan kişi ifade işlemlerinden sonra nezarette tutulup, mahkemeye sevk edilir ya da savcı kararı ile salınır. Gözaltı belli bir süre gerçekleşebilirken, bu süre 24 saat olarak belirlenmiştir. Bu önceki işlemler hariç olurken, bu işlemlerin toplamı 48 saat olmaktadır. Yani en fazla 48 saat içinde gözaltında ki kişi en yakın mahkeme ve hakim karşısına çıkarılmalıdır.

Gözaltı Süresi Ne Kadar Uzatılabilir?

Yukarda değindiğimiz gibi gözaltı normal şartlar altında 24 saat olurken, bu yakalanma işlemi hariç süredir. Ama bazı durumlarda bu süre uzatılabilirken, toplamda 3 kere bu süre uzatılabilir. Bu uzatma her defasında 1 günü geçmemek kaydı ile yapılabilmektedir. Bütün bu süre göz önüne alındığında ise en fazla uzatma süresi 4 gün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gözaltı Sicile İşler Mi?

Gözaltı bir süreç olup, kişinin hakim karşısına çıkana kadar beklemesi ve ifadesi alması işlemleri yapılır. Kişi tutuklanmadan ya da bağlayıcı bir karar çıkmadan, gözaltına bile alınsa, bu durum siciline işlememektedir. Yani gözaltı süresinden sonra, mahkemeye sevk edilen şahıs için bir tutuklama kararı çıkarsa, o zaman sicil kaydına işler.

Gözaltına Alınma Sebepleri Nelerdir?

Bu işlemin gerçekleşmesi için savcı kararı gerekli olup, bu tedbir amaçlı ve soruşturmanın yürütülmesi açısından yapılır. Başka bir sebep ise şahısın bir suçu işlediği yönünde somut delillerin oluşu, yine gözaltına alınma sebeplerindendir. Başka bir sebep ise gözaltının soruşturma için zorunlu olması durumundadır. Kimlik tespiti içinde gözaltı kararı alınabilirken, şahısın parmak izi ya da bir takım işlemleri için de gözaltı kararı alınabilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir