Glütensiz Beslenme Yan Etkileri

Glütensiz Beslenme Yan Etkileri
19.05.2022 13:12
Glüten, buğday, arpa, ve çavdar gibi tahıllarda bulunan, hamurlu yiyeceklere esneklik sağlayan bir proteindir. Glüten hassasiyetine sahip olmayan kişilerin, glütensiz beslenmesi bağırsak florası açısından oldukça tehlikelidir.

Çölyak hastası ya da glüten intoleransı gibi bir rahatsızlığınız yok ise glütensiz beslenmeniz doğru değildir. Gereksiz yere glütensiz beslenmek, bağırsak florasını kötü yönde etkilemektedir. Bağışıklık sistemini güçsüzleştirir. Kalp rahatsızlıkları, kanser, diyabet ve obezite risklerini arttır. Vücudun halsiz düşmesine ve yorgun hissetmeye de sebep olur.

Glütensiz bir şekilde beslenerek zayıflayan kişilerin zayıflama sebepleri glüten almamalarından değil, glüten içeren kalorisi yüksek gıdalar tüketmiyor olmamalarından kaynaklanmaktadır. Un ile yapılan tatlılar ve hamur işleri günlük yaşantılarından çıktığı için alınan kalori miktarı azalmaktadır.

Glütensiz Beslenme Zayıflatır Mı?

İşlenmiş gıdaların hayatımızdan çıkarılmasını söylerken glüteni hayatımızdan çıkardığımız zaman daha kolay zayıflama algısı ya da daha sağlıklı olma düşüncesi oldukça yanlış bir düşüncedir. Sağlıklı bir bireyin glütensiz beslenmesi yaradan çok zarar vermektedir. Araştırmalara göre sağlıklı bireylerin glütensiz diyet ile tam tahıllı gıdalardan uzak durması, diyabet oranını %13 arttırmaktadır. Ayrıca bağırsakların hareketi için yeterli lif miktarı alınmadığından kolon kanserine yakalanma riski de artmaktadır.

Bu sebeple glütensiz beslenme, sağlıksız bir zayıflamaya sebep olmaktadır. Sağlık zayıflamanın yanı sıra birçok hastalığa da sebep olmaktadır.

Glütensiz Beslenme İshal Yapar Mı?

Glüten, çölyak hastalığına sahip olmayan kişilerde de sindirim semptomlarına yol açmaktadır. Glütene duyarlı olan kişilerin %50’sinden fazlasında ishal, %25’inde ise kabızlık görülmektedir.

Glütensiz Diyette Nelere Dikkat Edilmelidir?

Glütensiz diyet yaparken yetersiz lif alımı ile bağırsak sorunları yaşamamak için lif açısından zengin meyve ve sebze tüketimine önem verilmelidir. Mutfağınızda bir takım önlemler alarak, pasta ve un mamulleri gibi glüten içermeyen gıdaları daima çok iyi paketlemeniz ve glüten içeren gıdalardan ayrı olarak muhafaza etmeniz gerekir.

Glütensiz Diyet Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Glütensiz diyetin çıkış yeri çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalığı, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten maddesinin neden olduğu bir bağırsak hastalığıdır. Bu hastalık sadece ince bağırsak ile sınırlı kalmayıp, farklı organ ve sistemleri de etkilemektedir. Çocukluktan erişkinliğe kadar her yaş grubunda ortaya çıkan bu hastalık, uzun süreli ishal, karın ağrısı, kabızlık, kusma, kilo problemleri ve boy kısalığı olarak belirtiler vermektedir. Bu belirtiler olmadan hastalık sessiz bir seyirde sürebilir. Hastalığın tek tedavisi glütensiz beslenmektir. Çölyak hastaları glütensiz diyete ömür boyu devam etmek zorundadır. Diyete tam uyulmadığı takdirde hastalığın bulguları tekrarlamaktadır.

Bu hastalığa sahip olan kişilerin glüteni hayatından tamamen çıkarması gerekir. Ayrıca tükettiği glütensiz gıdaları, glütenli gıdalardan ayrı muhafaza ederek, kullanmış olduğu tüm kaşık, çatal ve tabak gibi malzemelerin glüten ile temas ettirmemesi gerekir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir