Teyp Kodu Girdikten Sonra Ne Yapılmalı?
Motorlu taşıtlarda bulunan anahtar tanıma sistemi(immobilizer),yeni üretilen tüm modern araçlarda araçların şasi numarasına uyumlu üretilmiş bir kod bulunmaktadır. Bu kod otomobillerin teyplerinin yıllardır çalınması haberleri sonunda çalınmaya karşı üretilmiş teyp söküldükten sonra kodu girmeden çalışmasını engelleyen bir güvenlik sistemidir. Bu durum aracınızın teybinin çalınmasını engellerken araç içi eğlence sistemleri sökülmesi sevdiğiniz müziklerle gezinti yapacağınız eğlenceli yolculuklara devam edebilirsiniz.
Teyp Kodu Ne İşe Yarar?
Teyp kodu tamamen güvenlik amacıyla yapılmış olan teyp söküldükten sonra başka bir araca bağlayarak ya da bağlantısız olarak çalışmasına engel olmaktadır. Teyp kodu girilmeksizin teyp hiçbir şekilde çalışmaya başlamayacaktır. Bunun için teybi çalan kişinin aracın şasi numarasına da hâkim olması gerekmektedir. Bu durum çalan kişi için zor olacağından yeni model arabalarla teyp çalınması durumu da azalmıştır.
Teyp Kodu Nasıl Girilmelidir?
Son model olan araçlarda teyp kodu şasi numarasından bulunurken eski araçlarda teyp kodu bulunuyorsa bu kodu bulmak biraz daha farklıdır. Eski araçlarda teyp kodu girmek için;
· Araç çalıştırılır
· 4 haneli radyo kodunuza ulaşın.
· Şifremiz 2134 olsun. 2 rakamına ulaşmak için bir kez iki tuşuna, 1 rakamına ulaşmak için iki kez bir tuşuna, 3 rakamına ulaşmak için üç kez üç tuşuna ve 4 rakamına ulaşmak için dört kez dört tuşuna basmanız gerekmektedir.
· Şifre ekrana çıktıktan sonra 6 tuşuna 3-4 saniye basarak teybin aktifleşmesini sağlamış olacaksınız.
Teyp Kodu Nasıl Bulunur?
Teyp kodu sorgulamak her markada farklıdır. Aracınız hangi markaya aitse o markanın sayfasına girerek ‘’Teyp Kodu Alma’’ yazdığınızda karşınıza çıkan bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Bu işlem online olarak almak istediğinizde geçerli olacaktır. Teyp kodunu online alma işleminde;
· Ad: Kendi adınızı yazacaksınız.
· Soyad: Soy isminizi yazacaksınız.
· E-Posta: Mail adresinizi yazacaksınız.
· Telefon No: Aktif telefon numaranızı yazacaksınız.
· Şasi No: Şasi numaranız 17 hanelidir. Başında harflerle başlar eksiksiz olarak yazacaksınız.
· Plaka: Aracınıza ait plakayı yazacaksınız.
· Motor No: Ruhsatınızda mevcut olan motor numaranızı yazacaksınız. Bu şekilde online olarak teyp kodunuzu almış olacaksınız.
Teyp Kodu Bloke Olduğunda Ne Yapılmalıdır?
Teyp kodu bloke olduğunda aracı kapatıp açtıktan belirli bir süre sonra teyp çalışmaya başlayacaktır. Eğer bu işlemi yaptıktan sonra da teybiniz hala çalışmıyorsa elinizdeki araca ait bilgilerle aracın resmi sitesine giriş yaparak yeni teyp kodu alma dediğinizde karşınıza çıkan bilgileri doldurmanız karşılığında yeni kodunuzu online olarak alabileceksiniz. Bu bilgiler araca ve araç sahibinin kimlik ve iletişim bilgilerinden ibaret olacaktır. Tabi aracınızın teybi orijinal ise bu durum geçerli olacak. Eğer sonradan aldığınız orijinal olmayan bir teyp ise aldığınız yerden destek isteyebilirsiniz.
Teyp Kodu Girdikten Sonra Ne Yapılmalı?
Aracınızın teyp kodunu biliyorsanız kodu girme işlemlerini yaptıktan sonra aracınız otomatik olarak teybini çalıştırmaya başlayacaktır. Teyp kodunu girdikten sonra ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmayacak ve kullanıma başlayabileceksiniz. Bazı araçlarda bu durum zaman almakta olup kodu girdikten sonra hemen açılmamasından paniğe kapılmadan aracın teybinin kendine gelmesini beklediğinizde teybin çalışmaya başladığını göreceksiniz.