Psikanalitik Yaklaşım Nedir?

Psikanalitik Yaklaşım Nedir?

Psikanalitik Yaklaşım Nedir?

Psikanaliz Sigmund Freud'un projeleri üstüne kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler familyasıdır. Bir psikoterapi tekniği şeklinde psikanaliz, rahatsızların zihinsel zamanlarını bilinç dışı durumları içerisindeki bağlantıları ortaya çıkarmayı hedefler.

Psikanalizde en fazla kullanılan teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz; serbest çağrışım, rüya analizi, yorumlama,  direncin analizi ve transferansın/aktarımın analizi. Psikanaliz Sigmund Freud'un projeleri üstüne kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler familyasıdır. Bir psikoterapi tekniği şeklinde psikanaliz, rahatsızların zihinsel zamanlarını bilinç dışı durumları içerisindeki bağlantıları ortaya çıkarmayı hedefler.

Psikanalitik Yaklaşım Nedir?

Psikanaliz Sigmund Freud'un projeleri üstüne kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler familyasıdır. Bir psikoterapi tekniği şeklinde psikanaliz, rahatsızların zihinsel zamanlarını bilinç dışı durumları içerisindeki bağlantıları ortaya çıkarmayı hedefler.

Psikanalitik Yaklaşımın En Önemli Özelliği Nedir?

Klasik Psikanalitik Yaklaşım'da niyet; bilinçdışı olan bu çatışmaları bilince vardırmak, çözmesi adına yardım etmek ve bilinçdışı çatışmalara yönelik içgörü (farkındalık) yaratarak egoyu kuvvetlendirmek. Farkına varmak (içgörü kazanmak) yaşamdaki uyumu arttıracaktır.

Psikanalitik Yaklaşımda Meslek Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Psikanalitik yaklaşıma göre meslek seçimi, zevk ve gerçeklik ilkelerine uygun yapılan bir durumdur. Zevk ilkesi, insanın yaşamdan bağımsız şekilde hemen hoşlanacağını varsayılan davranışlara hedefler. Gerçeklik ilkesi, insanın bu zevkten maiyet ve zamanın mühimini yöneltmektedir.

Psikanalitik Yaklaşım Temel Kavramları Nelerdir?

·        Latince bir kelime olan id sözcüğünün etimolojisi, erken psikosomatik tıbbın öngörücüsü Georg Groddeck aracılığıyla yazılan “Das Buch vom Es” adlı eserine dayanmaktadır. Latince dilinde “id” sözcüğü nötr üçüncü tekil şahıs zamiri şeklinde kullanılmaktadır.

·        Ego, insanoğlunun dış dünya ile uyum içinde yaşamasını hedefleyen zihinsel işlevler tümüdür. Kişiliğin düzenleyici, denge ve uyum sağlayan bileşenidir.

·        Zaman içinde egonun bir bölümü toplumsallaşma ve değerler adına ilgili şekilde evrimleşerek süperego katmanını meydana getirir. Süperego, id aracılığıyla gönderilen içtepileri ahlak kavramını tanıştırır ve buna bağlı şekilde uygunsuz görülecek istekleri erteleme ya da yok sayma aşamasıyla örtbas eder.

Psikanalitik Yaklaşım Örnekleri Nelerdir?

Psikanaliz, kökeni Sigmund Freud'un projelerine ve teorilerine varan bir dizi psikolojik teori ve terapötik teknik şeklinde tanımlanır. Psikanalitik kuram temelinde, bütün kişilerin bilinçsiz fikirlere, hislere, arzulara ve anıya sahip olduğu düşünülür.

Psikoanalitik Yaklaşım Bakış Açısı Nedir?

Psikodinamik yaklaşım, çocuk gelişiminde en eski bilimsel yaklaşımı ortaya çıkaran Sigmund Freud’ un kurumudur. Kişiliğin bilinç haricinde yer bulan ve kişilerin farkında bulunmadığı anılarla ve dürtülerle şekillerini ileri sürmektedir. Bu yaklaşım insan davranışlarını insanın bilinç harici etkinlikleri olarak görmektedir.

Psikanalitik Yaklaşım ve Cinsellik Nedir?

Freud da cinselliğin erişkinlik için çocukluk sürecinden başladığını söylemektedir. Cinselliğin her kişide aynı olan belli bir gelişim dizgesi izlediğini düşünmektedir. Her kişide doğuştan olan cinsel dürtüler olduğunu iddia eden ve bunu diğer psişik dürtülerden ayırıp libido kavramını açıklar.

Psikanalitik Yaklaşım Kurucusu Kimdir?

Psikanaliz, 1980 senelerinde Viyana'da nevrotik veya histerik belirtiler gözlemlenen rahatsızlıklara etkili bir tedavi olmaya çalışan bir nörolog bulunan Sigmund Freud'dan miras kaldı. Psikanalizin doğum haberini herkese duyuran insanın bir hekim veya psikiyatrisi değil, 2 Aralık 1895 senesinde bir gazeteye yazdığı yazı olan Viyana Burg Tiyatrosu yönetmeni Alfred Freiherr von Berger oldu.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir