Nümizmatiğin Amacı Nedir?

Nümizmatiğin Amacı Nedir?

Nümizmatiğin Amacı Nedir?

Kullandığı madeni paraları inceleyerek bir medeniyet hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz. Bu; hükümdarın ne zaman iktidara geldiği ve ne zaman tahttan çekildiği hakkında bilgiler olabilir. Çünkü padişah tahta geçtiğinde kendi adlarına para basmışlardır. Ülkenin ekonomik durumu hakkında bilgi verir. O dönemde para birimi olarak değerli madenler kullanılıyordu. Bir ülkenin madeni paralarındaki değerli metal yüzdesi düşükse enflasyona sahip olduğu söylenir. Nümizmatik biliminin amacı bunları keşfetmektir.

Nümismatik, eski veya yaygın madeni paraların  incelenmesidir. Bu madeni paraları kullanarak medeniyetler biliminin çözülmesinde çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Sikkeler üzerindeki yazıtlar, bir hükümdar, devlet veya devletin ekonomik gücü hakkında birçok bilgi sağlar. Nümizmatikte uzmanlaşan kişiye nümizmatikçi denir.

Nümizmatiğin Amacı Nedir?

Kullandığı madeni paraları inceleyerek bir medeniyet hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz. Bu; hükümdarın  ne zaman iktidara geldiği ve  ne zaman tahttan çekildiği hakkında bilgiler olabilir. Çünkü padişah tahta geçtiğinde kendi adlarına para basmışlardır. Ülkenin ekonomik durumu hakkında bilgi verir. O dönemde para birimi olarak değerli madenler kullanılıyordu. Bir ülkenin madeni paralarındaki değerli metal yüzdesi düşükse enflasyona sahip olduğu söylenir. Nümizmatik biliminin amacı bunları keşfetmektir.

Nümizmatik Biliminin Özellikleri Nelerdir?

Nümizmatik; yok olan uygarlıkların, şehirlerin ve yerleşim yerlerinin doğru tespitine katkıda bulunur ve tarih boyunca yok olan anıt ve yapıların tanıklığını anlatır.

Nümizmatik Bilimiyle Uğraşan En Eski Devlet Nedir?

Nümizmatik ile ilgili araştırma yapan insanların araştırdığı bir diğer konu da budur. Nümizmatik bilimi ile uğraşan en eski devletin Lidyalılar olduğu bilinmektedir.

Nümizmatik Nereden Gelmiştir?

Madeni para toplamanın başlangıcı Romalılara kadar uzanabilir. Dünyaca ünlü Caesar Pompeius, ilk madeni para koleksiyoncularından biriydi. Türkiye'de madeni para koleksiyoncuları 20. yüzyılın başlarında müzeler tarafından kurulmuştur. Türkiye'de 'Türk Nümismatik Derneği' adı altında kurulan bu dernek, tüm nümismatik meraklılarına ve madeni para koleksiyoncularına hitap etmeyi amaçlamaktadır. İkinci anlamda, nümismatik alanına giren nesneler, madeni para ve banknotlar, madalyalar, rozetler, hatıra madalyaları ve jetonlar gibi ana dallara kolayca ayrılabilir.

Nümizmatik Tarihe Nasıl Yardımcı Olmuştur?

Nümizmatik bilimi birçok yönden önemlidir. Ancak bu bilim, özellikle tarih söz konusu olduğunda önemlidir. Nümismatiğin tarihe katkısının başlangıcı, incelenen para biriminin hangi medeniyete ait olduğunu bulmak ve bu medeniyet hakkında bilgi vermektir. Paranın hükümdarları için para kitapları ve paranın tarihi, bu medeniyeti inceleyen tarihçiyi aydınlatır. Ayrıca nümismatik biliminin araştırma konusu zamanla bozulmaz. Bu nedenle nümizmatik konusu tarihçiler için önemli bir birincil kaynaktır. Şunu da belirtmek gerekir ki, nümismatik ilmine dair bilgimiz sayesinde tarihsel açıdan çok önemli tarihlere ulaşabiliyoruz. Bu tarihler, hükümdarın tahta çıkma tarihini içerir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir