Normal Doğum Dikişleri Kaç Günde İyileşir?

Normal Doğum Dikişleri Kaç Günde İyileşir?

Normal Doğum Dikişleri Kaç Günde İyileşir?

Normal doğum esnasında hekimin gerekliği gördüğü bir dikiş olan tıpta epizyotomi olarak da bilinen vajinal kesikler kısa bir süre içinde iyileşmektedir. Başka bir komplikasyon olmazsa ortalama olarak 10 günde iyileşmektedir. Tam anlamıyla iyileştiğinden emin olmanız için doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Cerrahi dikiş sırasında kullanılan 2 tip ip bulunmaktadır. Birisi klasik ip diğeri ise vücut tarafından zamanla eriyen iptir. Klasik cerrahi ipler 4-6 hafta arasında kendiliğinden düşmektedir. Eriyen ipler 7-10 gün arasında vücut tarafından absorbe edilirler.

Normal Doğum Dikişleri Kaç Günde İyileşir?

Normal doğum esnasında hekimin gerekliği gördüğü bir dikiş olan tıpta epizyotomi olarak da bilinen vajinal kesikler kısa bir süre içinde iyileşmektedir.  Başka bir komplikasyon olmazsa ortalama olarak 10 günde iyileşmektedir. Tam anlamıyla iyileştiğinden emin olmanız için doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Normal Doğum Dikişleri Açılırsa Ne Olur?

Normal doğum sonrası vajinal kesikler için ilk 5 gün her gün pansuman yapılmaktadır. Daha sonrasında iyileşmeye bırakılan dikişlerin bakımı tamamen kişinin kendisine aittir. Özellikle ilk günlerde dikişlerin açılmaması için son derece dikkatli hareket etmek gerekir. Çünkü dikişler açılırsa, tekrardan dikişin tutması oldukça zor olacaktır. Ayrıca fizyolojiye bağlı olarak vajina ağzında bollaşma ve genişleme problemi yaşanabilmektedir.

Normal Doğum Dikişlerinin Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

Hastaneden eve döndüğünüzde hala bölgede yanma ve acı duyuyorsanız buz uygulaması yapabilirsiniz. Küçük tuvaletinizi yaparken yanma oluyorsa da ılık su ile yıkayarak bölgeyi yıkayabilirsiniz. Dikişler 4-6 hafta sonra kendiliğinden düşecektir. Dikişlerin düştüğünü genel olarak kaşıntıyla anlarsınız bölgede tatlı ve yoğun bir kaşıntı oluyorsa bu durum dikişlerin düştüğünü gösterir.

Normal Doğum Dikişlerinin Kaşınması Neden Olur?

Gebelik başlangıcından 1-2 yıl sonrasına kadar devam eden psikolojik ve fizyolojik iyileşme sürecinde kadınlar birçok gebelik sonrası semptomu yaşayabilirler. Bunlardan biri de dikişin hemen ardından bölgedeki kaşıntıdır. Hafif kaşıntı normaldir ve beklenen bir tepkidir. Fakat kaşıntı çok yoğunsa bir hekime görünebilirsiniz.

Sürekli ve yoğun kaşıntınızın sebebi normalde karaciğeriniz de birikmesi gereken tuzun gebelik sürecinden kaynaklanan safra akışının yavaşlaması sonucunda, deriye kadar ilerleyerek deri altında birikmesi kaşıntıya sebep olmaktadır. Böyle bir durumda hemen doktorunuzdan destek almalısınız.

Normal Doğum Dikişleri Neden Düşmez?

Vajina ve anüs arasına, doğum esnasında istenmeyen bir durum ortaya çıkmaması için, doğumu kolaylaştırmak adına atılan cerrahi kesiklere denilmektedir. Halk arasında doğum sonrası kesik olarak da adlandırılmaktadır. Doğum sonrasında, vücut tarafından emilimi kolaylıkla ve sağlıklı bir şekilde sağlanan iple hemen dikilmesi sağlanmalıdır.

Özellikle ilk doğumlarda vajinanın esnekliğinin yetersiz olması sonucunda kolay bir doğum yapılmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Doğum sonrasında evine çıkan hastaların dikişleri ortalama olarak 10 günde iyileşir. Klasik cerrahi ip kullanılan hastaların iyileşme süreci 4-6 haftayı bulmaktadır.

Bölgenin temizliğine ve hijyenine önem verilmemişse, mikrop kapabilir ve bu sebeple iyileşme süreci uzayabilir. Dikiş kendiliğinden düşmezse hekime başvurulmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir