Nezle Ateş Yapar Mı?

Nezle Ateş Yapar Mı?

Nezle Ateş Yapar Mı?

Nezle hafif ateş ve genellikle yoğun burun akıntısı ile kendini göstermektedir. Çok yoğun bir baş ağrısı yapmaz. Fakat zaman zaman eklemlerde ağrı hissedebilirsiniz.

Mevsim geçişlerinde, havanın devamlı soğuk sıcak ısısına karşı vücudun kendini ani değişikliklere hazırlayamayarak dirençsiz kalması sonucunda oluşmaktadır.  Virüs üst solunum yoluna girip 1-3 gün arasında yerleşmesiyle (kuluçka) nezle başlar. Ve kişinin özelliklerine bağlı olarak genellikle 1 haftanın sonunda virüsün direnci kırılır. Nezle çok yoğun tedavi gerektirmeyen, genellikle evde dinlenerek atlatılabilen bir enfeksiyondur.

Hastalık süresinde, ekinezya çayı, ballı limonlu, zencefilli çay, kuşburnu gibi bitki çaylarını bol limon ile birlikte tüketebilirsiniz. Burun tıkanıklığınız için su ve karbonat kullanabilirsiniz. Ayrıca yattığınız ve bulunduğunuz odayı sürekli havalandırarak, bol su ve iyi uyku ile hastalığın kısa sürede vücudunuzu terk etmesini sağlayabilirsiniz.

Nezle Ateş Yapar Mı?

Nezle hafif ateş ve genellikle yoğun burun akıntısı ile kendini göstermektedir. Çok yoğun bir baş ağrısı yapmaz. Fakat zaman zaman eklemlerde ağrı hissedebilirsiniz.

Nezle İle Alerji Farkı Nedir?

Nezle genellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıktığı için, çok sık bahar alerjisiyle karıştırılmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %30’unu etkileyen çok yaygın bir alerji türü olan “bahar alerjisi“ nezleyle birebir özellikler taşımaktadır. Doğanın kendisini yenilerken, açığa çıkardığı polenlerin havada salınması sonucunda solunum yollarına girerek reaksiyon oluşturması sonucunda meydana gelmektedir.

Bahar alerjisinin nezle ile arasındaki farklardan birisi ise süresidir. Devamlı olarak nezle gibi hissediyorsanız, ateşiniz yok fakat yoğun boğaz ağrısı, boğaz kuruluğu, göz kızarıklığı, burun kaşıntısı yaşıyorsanız yüksek ihtimalle bahar alerjisidir. Özellikle Mayıs sonu Haziran ortalarında yataktan kalkarken güçlük çekiyor ve gün içinde sürekli yorgun hissediyorsanız bu belirtiler bahar alerjisi olabilir.

Nezle Bulaşıcı Mı?

Nezle özellikle yetişkin bireylerde en sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Nezle temas ve solunum yolu ile çok kolay bir şekilde bulaşabilir. Enfeksiyon taşıyan kişi, kalabalık ortamlardan kaçınmalı, dokunduğu her şey dezenfekte edilmeli, öpüşme, tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan da kaçınmalıdır.

Nezle Bebeklere Ne İyi Gelir?

Bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi virüs vücuda girdikten yaklaşık 2 gün sonra semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Eğer bebeğinizin ateşi varsa ateşini düşürmek için ılık bir banyo yaptırabilir ve ince kumaşlı giysiler giydirebilirsiniz.

Bebeğiniz henüz emme dönemindeyse bebeğinizi sık sık emzirmelisiniz. Bebeklerin bağışıklık ve sinir yapısını en çok koruyan ve geliştiren ana öğe anne sütüdür. Anne sütünün içinde bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm aktioksidanlar bulunmaktadır. Eğer bebeğiniz katı gıdaya geçmişse, bitkisel çaylar ya da C vitamini açısından zengin meyveleri ezebilir ya da sularını sıkıp içirebilirsiniz.

Nezle Bulaşıcılığı Kaç Günde Geçer?

Kişide en çok görülen ve en çok bulaşan, aktif bir tedavisi bulunmayan en geç 7.günün sonunda kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Kuluçka süresi 1-3 gündür. 5 ya da 7 gün boyunca devam eder, daha sonrasında tamamen kaybolur.

Nezle Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Nezlenin en rahatsız edici semptomlarından biri de, üst solunum yoluna yerleşen virüsün sonucunda, bakterilerin mukozayı artırması sonucunda burun tıkanıklığı yaşanmasıdır. Nezle tedavisinde genellikle aktif bir tedavi prensibi olmadığı için hastalara antibiyotik verilmez ama burun tıkanıklığı için burun açıcı sprey kullanılabilir. Kuru bir ortamda durmamanız (klima veya kalorifer) mukozanın nemli kalarak burnunuzu tıkamasına engel olur. Ayrıca doğal bir yöntem olarak tuz ve karbonattan da destek alabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir