Malazgirt Savaşı Kaç Gün Sürmüştür?

Malazgirt Savaşı Kaç Gün Sürmüştür?

Malazgirt Savaşı Kaç Gün Sürmüştür?

Malazgirt Savaşı’nın kaç gün sürdüğü merak konusu olmuştur. Malazgirt Savaşı bir gün kadar sürmüş bir savaştır.

Malazgirt Savaşı, Türklerin güçlerini bütün dünyaya  göstermeleri yönünden çok önemlidir.  Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında 26 Ağustos 1071'de gerçekleşen savaş. Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarı Sultan Muhammed Alpaslan komutasındaki 50.000 adam, Büyük Selçuklu Devleti'nin komutasındaki 200.000 kişiyi yendi.  Selçuklu kuvvetleri Sivas'a kadar ilerleyerek Bizans kalelerini ele geçirdi ve mevzilerini tahkim etti. Türklerin Sivas'a gelip akınlar ve fetihler yapmasının ardından Bizans İmparatoru IV. Diogenes 1068'de Maraş'a kadar ilerlemesine rağmen kesin bir zafer kazanamadan geri döndü. Konya ve çevresinin Türkler tarafından işgali sırasında IV. Diogenes 200.000 kişilik bir ordu hazırlayarak İran'a doğru ilerlemek ve merkezlerindeki Türkleri  yok etmek istedi. Sultan Alpaslan da Mısır seferini iptal ederek Ahlat'a hareket etti. İlk hararetli çatışma, Bizans kuvvetlerinin öncü kuvvetleriyle Ahlat'a doğru yola çıktı. Selçuklu kuvvetleri Bizans öncü birliklerini bozguna uğrattı. İki ordu  26 Ağustos 1071'de Malazgirt ovalarında savaştı. Selçuklular  az olmalarına rağmen Bizans ordusunu yenerek imparatoru  esir aldılar. Bizans ordusu, zamanının en donanımlı ve en güçlü ordusu olmasına rağmen, acemilerden oluşuyordu. İmparatorluk askerleri de kalın zırhın altında o kadar çevik değildi. Buna rağmen Selçuklu ordusu, Bizans ordusunun ¼'ü olmasına rağmen, ana kuvvetlerden ve aynı amaca hizmet eden  askerlerden oluşuyordu. Ayrıca Türklerin "Turan Taktikleri" vardır. At sırtında büyük hünerleri olan akıncılar, hızlı hücumlarıyla muharebede ağır Bizans askerlerine ağır kayıplar verdiler. Bizans ordusunda henüz Müslüman olmamış Peçenekler ve Oğuzlar vardı. Savaş sırasında  Türklerin yanında yer aldılar ve savaşın gidişatını değiştirdiler.

Malazgirt Savaşı Kaç Gün Sürmüştür?

Malazgirt Savaşı’nın kaç gün sürdüğü merak konusu olmuştur. Malazgirt Savaşı bir gün kadar sürmüş bir savaştır.

Malazgirt Savaşı En Önemli Sonucu Nedir?

Malazgirt  Savaşı, Türk ve dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu savaşla Türkler fazla direnmeden Anadolu'ya akın etmeye başladılar. Ege ve Marmara kıyılarına bile ulaştılar. Vatan uğruna fethettikleri topraklarda Saltuklu, Mengüçüklü, Danişmendli, Dilmaçoğulları, Ahlatşahlar, Yinaloğulları, Çubukoğulları ve Artuklu devletlerini kurmayı başardırlar.

Malazgirt Savaşı Hangi Tarihte Çıkmıştır?

Türkler için çok önemli bir yere sahip olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde gerçekleşmiştir.

Malazgirt Savaşı Hangi Devletler Arasında Olmuştur?

Çok önemli bir savaş olan Malazgirt Savaşı, Büyük Selçuklu Devlet ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir.

Malazgirt Savaşı Hangi İlde Yapılmıştır?

Malazgirt Savaşı’nın hangi ilde yapıldığı merak edilmektedir. Malazgirt Savaşı Muş ilinin Malazgirt ilçesinde gerçekleşmiştir.

Malazgirt Savaşı Komutanı Kimdir?

Malazgirt Savaşı’nın komutanının kim olduğu araştırılmaktadır. Malazgirt Savaşı’nın komutanı Sultan Alparslan olmuştur.

Malazgirt Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir?

Anadolu'ya yönelik sürekli saldırılar, Selçuklu Devleti'nin ilk hükümdarı Tuğrul Bey ve ikinci hükümdarı Alpaslan tarafından devlet politikası haline getirilmiş olması, Selçukluların göçebe olarak yaşayan Oğuzları Anadolu'dan kovmak istemesi, Bizans İmparatorluğu’nun Türklerin Anadolu'ya yerleşmesini istememesi, onları Anadolu'dan dışlayarak Müslüman dünyasına hakim olmak istemesi, Türkler’in Anadolu'ya yerleşmek  ve vatanlarını orada görmek istemesi, Bizanslılar’ın Pasinler savaşında yenilmelerinin intikamını almak istemeleri Malazgirt Savaşı’nın nedenleridir. Bizans İmparatorluğu savaşta yenilmesi, İmparator IV. Diyojen’in Türkler tarafından ele geçirilmesi, Anadolu'nun kapılarının Türklere tamamen açılması, Anadolu'da çok az direnişle karşılaşan Türkler’in Ege ve Marmara kıyılarına doğru ilerlemesi, Osmanlı Devleti’nin ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılması, Bizans İmparatorluğu’nun Anadolu üzerindeki hakimiyetini kaybetmesi ve sonuç olarak Balkanlar'dan çekilmek zorunda kalması, Bizans İmparatorluğu'nun Abbasi ve Müslüman devletler üzerindeki etkisi ve baskısı sona ermesi, Türkiye'nin ilk başkentlerinin Anadolu'nun doğu ve güneydoğu bölgelerinde  kurulmaya başlanması ise Malazgirt Savaşı’nın sonuçlarıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir