Mahmur Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Mahmur Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Mahmur Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Mahmut çiçeği çok çeşitli olabilir. Mahmur çiçeği çeşitleri arasında; Crocus, Baytopi, Kotschyani, Nudiscapus, Biflori, Speciosi, Flavi, Intertexti gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerin yetişme durumu toprak durumuna ve mevsimine göre farklılık gösteriyor.

Mahmur çiçeği hakkında merak edilenler her daim araştırma konusu olmayı başarıyor. Mahmur çiçeği; toprak altında ince ve zarımsı birkaç pul ile örtülü konumda bir yumru taşıyan çok senelik bitki olarak tanımlanıyor. Yaprakları çimen yaprağına benzeyen mahmur çiçeği genellikle 1 ila 3 tane ya da türüne göre fazla olup mor, beyaz, pembe ya da sarımtırak renklerde görünebilir. Çiçeğin taç yaprakları tüpsü olup, uç kısmında huni biçiminde genişlemiş ve 6 parçalıdır. Meyveleri çok tohumlu olan mahmur çiçeği Avrupa ve Akdeniz bölgesine yayılmıştır. 40 civarında türü bulunan mahmur çiçeğinin 20 kadar çeşidi de Türkiye’de bulunmaktadır.

Mahmur Çiçeğinin Diğer Adı Nedir?

Mahmur çiçeği pek çok farklı çeşidine rastlamak mümkün. Mahmur çiçeği zambakgiller familyasına ait olup farklı türlerde çiçek açabilen zehirli bir kır bitkisi olarak tanımlanmaktadır. Mahmur çiçeğinin diğer adı; Acı Çiğdem’dir.

Mahmur Çiçeği Çiçek Açar Mı?

Mahmur çiçeği çiçek açar. Mahmur çiçeği yaylalarda açar ise yazın ya da kışın geleceğini haber verebilir. Mor ya da sarı renkte açan mahmur çiçeği yazın geldiğini, pembe çiçekler ise kış mevsiminin geldiğini müjdeler.

Mahmur Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Mahmut çiçeği çok çeşitli olabilir. Mahmur çiçeği çeşitleri arasında; Crocus, Baytopi, Kotschyani, Nudiscapus, Biflori, Speciosi, Flavi, Intertexti gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerin yetişme durumu toprak durumuna ve mevsimine göre farklılık gösteriyor.

Mahmur Çiçeği Hangi Mevsimde Yetişir?

Mahmur çiçeği kış aylarının sonunda ya da ilkbahar aylarının başında çiçek açmaya başlar. Mahmur çiçeğinin beyaz, mor, pembe ya da sarı gibi renk çeşitleri bulunmaktadır. Mahmur çiçeği kötü havalarda ya da geceleri kapatır. Akdeniz bitkisi olmasından ötürü aranan ve tercih edilen bitki türleri arasında yer bulmaktadır.

Mahmur Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Mahmur çiçeğinin özellikleri;

Çiğdem çiçeği olarak da adlandırılır.

Yaylalarda ya da bahçelerde açabilir.

Saksıda yetiştirilmesi kolaydır.

Zambakgiller familyasına aittir çoğu zaman zehirli kabul edilmektedir.

Çiçekleri Ağustos ve Eylül aylarında açar.

Farklı türleri Türkiye’nin hemen her tarafında yetiştirilebilir.

Mahmur Çiçeği Nasıl Yapraktan Çoğaltılır?

Mahmur çiçeği çoğaltmak isteyenler bu işlemin yapraktan nasıl çoğaltılacağını sorguluyorlar. Mahmur çiçeği yapraktan çoğaltmak için; kullanacağı yaprağı köklenene kadar kökü suda olacak şekilde bekletmeniz gerekiyor. Kökleri çıkan yaprağı, klasik bitki toprağına dikerek çoğaltma yapabilirsiniz.

Mahmur Çiçeği Yaprakları Neden Sararır?

Mahmur çiçeği yaprakları tüm çiçek bitkileri için olduğu gibi sararma gösterebilir. Mahmur çiçeği yaprakları doğru sulama yapılmadığı takdirde sararma yapabilir. Mahmur çiçeği yaprakları genelde aşırı sıcağa maruz kalma gibi durumlarda da sararabilir. Mahmur çiçeği yaprakları sarardığı zaman budama yapmakta herhangi bir sakınca görülmemektedir.

Mahmur Çiçeği Zararlı Mıdır?

Mahmur çiçeği genelde zehirli bitkiler arasında değerlendirilmektedir. Bazı türleri evde bakım için uygundur. Ancak mahmur çiçeğinin hemen her türünün zararlı ya da zararsız olduğunu söylemek mümkün değil. Zehirli bitki olarak değerlendirilen mahmur çiçeğinin zararlı olabileceğini belirtmekte fayda var.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir