Köpek Balığı Akciğer Solunumu Yapar Mı?
Kıkırdaklı balıklar sınıfında yer alan köpek balıkları yaklaşık olarak 400 milyon yıldır varlıklarını sürdürmektedir. Denizlerin canavarı olarak tanımlanan bu canlıların Placodermi soyundan geldiği tahmin edilmektedir. Placodermi kemik zırhlı ve bilinen en eski, alt çeneli balık türüdür. Etçil hayvanlar grubunda yer alırlar ve kendilerinden küçük olan bütün balıkları yerler. Kalamar ve ahtapot köpek balıklarının en sevdiği yiyecek türleridir. Genellikle donuk gri renkli bir yapıya sahiplerdir ve derileri diş benzeri bir pulla kaplıdır. Kaslı, asimetrik, kalkık bir kuyruğa sahip olan köpek balıkları ayrıca sivri yüzgeçleri, hilal şeklindeki ağız yapıları ve ağızlarının yanında yer alan üçgen dişleri ile de dikkat çekmektedir. Yüzme keseleri yoktur bu nedenle sürekli yüzerek hareket halinde olmaları gerekir. 20 ton ağırlığına kadar ulaşabilen köpek balıkları 30 santimetre ve 14 metre uzunluğunda olabilirler. Kuvvetli bir mide asitleri vardır ve bu asitin küçük bir damlası bile eli yakma özelliğine sahiptir. Olağanüstü bir görme ve duyma yetisine sahiplerdir. Bağışıklık sistemleri oldukça kuvvetlidir ve hayvanlar aleminde hastalanmama özelliği ile ün salmıştır. Hatta kanser mikrobunu bile yendikleri yapılan deneyler ile ortaya çıkmıştır. 20 ila 30 yıl arasında bir yaşama sahiplerdir ayrıca son yıllarda yüzgeçleri kozmetikte yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Köpek Balığı Akciğer Solunumu Yapar Mı?
Vücutları fuziform şeklinde olan köpek balıklarının her iki tarafında da yer alan solungaçlarında yarıklar vardır. Bu özellikleri ile diğer balıklardan ayrılırlar. Solungaçlarının olması nedeniyle genellikle solungaç solunumu yapan köpek balıklarının bazı türleri farklı bir yapıdadır. Köpek balıklarının küçük bir bölümü de akciğer solunumu yapmaktadır.
Köpek Balığı Cinsleri Nelerdir?
Köpek balıklarının bilinen ve keşfedilen 400 türü vardır, bu türler dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamaktadır. Köpek balığı türleri; gri, krem, kahverengi, sarı, arduvaz ya da mavi renktedir. Ayrıca bu renklerin üzerinde lekeler, şeritler ve çıkıntılar şeklinde oluşan desenler yer almaktadır. Çekiç başlı köpek balıkları en tuhaf türleri arasında yer almaktadır. Balina köpekbalığı, Grönland köpek balığı, büyük cam göz köpek balığı, testere köpek balığı, büyük beyaz köpek balığı, fırfırlı köpek balığı ve mızrak dişli nehir köpek balığı en yaygın cinslerdir.
Köpek Balığı Doğurarak Mı Çoğalır?
Köpek balıkları pek çok canlı gibi döllenerek üreme yapısına sahiptir. Erkek köpek balıklarından dişilere geçen spermle döllenen yumurtalardan genç bireyler çıkra. Dişinin içindeki yumurtalardan çıkan yavrular tıpkı insanlarda olduğu gibi anneye plesanta ile bağlıdırlar. Bazı türleri 100 adet yavruyu bir kerede dünyaya getirebilme özelliğine sahiptir.
Köpek Balığı Eti Yenir Mi?
Köpek balığı eti şifalı olarak tanımlansa da uzmanların yaptığı açıklamalara göre zehir içeriklidir. Köpek balığı etinin yüksek oranda metal içerdiği sonuçlarına ulaşılması nedeniyle bu etten uzak durulması gerekmektedir. Köpek balığı etinde özellikle cıva miktarı oldukça fazladır ve bu nedenle köpek balıklarının insan sağlığı için tüketilmemesi gerekir.
Köpek Balığı En Çok Nerede Bulunur?
Su ekosistemine ayak uyduran köpek balıkları en çok okyanuslarda ve tatlı sularda yaşamaktadır. Ülkemiz denizlerinde de bulunan köpek balıkları daha çok küçük yapıdadır. Okyanuslarda yaşayanlar ise büyük köpek balıklarıdır. Tropik sular, kuzey denizler ve Akdeniz'de sıklıkla rastlanan bu canlılar soğuk sulardan da hoşlanmaktadır. Kuzey ya da Güney Kutbu civarında da köpek balıklarına rastlanmaktadır. Avusturya, Yeni Zelanda, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğu bölümlerinde köpek balıklarına daha sık rastlanır.