Kedilerin Eliminasyon Davranışları Nedir?
Doğduğu andan itibaren çevreyi gözlemlemeye ve yaşadığı ortamı anlamaya çalışır. En ufak sesleri ve hareketleri araştırmak için peşine düşer. Dengeli bir hayvandır ve dengesini korumak için kuyruğunu kullanır. Özgür ve bağımsız bir hayvan olan kedi sokak hayvanıdır. Ancak kedi sevenler kedileri evcilleştirirler. Evcil kedisi olanlar veya kedilerle ilgili soruları olanlar yazımızın devamını okuyabilirler.
Kedi çok hareketli, çok çevik ve yabanıl bir hayvandır. Her yaşta kedi oyun oynar ve bu çok iyi bir şeydir. Çünkü oyun oynayan kedi sağlıklı demektir. Neredeyse 3 haftalıkken birbirlerine sırnaşmaya, bir yerlere tırmanmaya ve saldırmaya başlar. 1 aylık veya daha fazla olduğunda avcı davranışlar göstermeye başlar. Bu da nesneleri yakalamak, top ile oynamak, nesneleri tutmak ve bırakmamak gibi davranışlardır. Kedi yetişkin olduğunda ise sakinleşir, daha az oynamaya başlar. Ancak yine de her zaman oyun oynamayı sever.
Kedi Davranışları Ne Anlama Gelir?
Evcil kedisi olanlar kedinin davranışlarını ve altta yatan nedenlerini merak ederler. Kedi davranışlarının ne anlama geldiğini şu şekilde açıklayabiliriz;
· Kedi kulaklarını öne doğru kıvırırsa güvende olduğu anlaşılır. Tam tersi kulaklarını dikmişse bir yere odaklandığı anlaşılır. Kulaklarını arkaya doğru yatırırsa da korktuğu ve savunma haline geçtiği anlaşılır.
· Kedi kuyruğunu hafif hafif sallıyorsa neşeli olduğu anlaşılır. Hızlı ve sert bir şekilde sallıyorsa öfkeli ve korkulu olduğu anlaşılır. Kuyruğunu rahat bırakmışsa dostça duygular içindedir.
· Kedi eğer insanları seviyorsa ve okşanmak istiyorsa burnu ve patileri ile dokunmaya çalışır.
· Kedi eğer tükürür veya tıs sesi çıkarırsa öfkelendiği anlaşılır.
Kedi Davranış Bozukluğu Nedir?
Kedilerde bazı zamanlar farklı davranışlar gözlemlenebilir. Kediler genelde yabani ve sert hayvanlar olsa da sevildikleri zaman uysal ve sokulgan olurlar. Ancak kimi zaman sevgi görseler bile saldırgan davranırlar. Bu da davranış bozukluğu olarak adlandırılır. Kedilerde görülen davranış bozukluğu farklı sebeplerden dolayı olabilir. Genelde hasta, agresyon problemi, depresyon problemi, maternal bozukluk, pika sendromu, strese girme, beslenme bozukluğu, cinsel bozukluklar ve uyku problemi yaşayan kedilerde davranış bozukluğu görülür.
Kedilerin Eliminasyon Davranışları Nedir?
Eliminasyon davranışları idrar yapma kontrolünün gelişimsel olarak beklenen yaşta, istemsizce ve uygun olmayan yere boşaltılmasının devam etmesi anlamında kullanılır. doğal bir nedenden dolayı idrar kaçırmaya inkontinans, uyurken idrar kaçırmaya ise enürezis nokturna denir. Kedilerde de eliminasyon davranışlar görülebilir. Agresyon yani idrarda işaret bırakma ya da dışkılama sırasında zorluk çekme görülür.
Kedilerin Davranış Gelişimi Nasıldır?
Kediler yeni doğduklarında ilk olarak gözleri ve kulakları açılır. Daha sonra dişleri çıkar ve annelerini emmeyi bırakırlar. Yeni doğan kediler çok uzun zamanlar uyur, fakat büyümeye başladıkça uykuyu azaltır ve daha çok oynamaya başlar. Her nesneyi, her sesi, her kokuyu ve her işareti takip eder. Zamanla çiğneme, tırmalama ve ısırma hareketleri ortaya çıkar. Yaklaşık 6 aylık olduklarında cinsel olgunluğa erişirler ve hormonları ortaya çıkar. Mırlama, tuhaf sesler çıkarma ve kendi kuyruklarını yakalamaya çalışma hareketleri görülür.
Kedilerin İçgüdüsel Davranışları Nelerdir?
Kediler çevik ve yaban hayvanlardır. Avcı davranışları, saldırgan halleri ve tırmanma davranışları görülür. Bunlar kedilerin en doğal davranışlarıdır. Ayrıca kediler her an bir şey olacakmış gibi hissederler ve tetikte olabilmek için içeri- dışarı koşma, kaçma hareketleri sergilerler. Rakiplerini kaçırmak için kendilerine alan belirlerler. Kendi alanlarına giren ve kendilerine zarar verecek olan hayvanları gözlemlemek, avlanmak ve yakalamak için yüksek yerlere tırmanır ve aşağı seyrederler.
Kedilerin İlginç Davranışları Nelerdir?
Kediler bazı zamanlar çok anormal davranırlar. Gereksiz korkaklık, anksiyete, beslenme bozuklukları, tırnaklarla insanlara, başka hayvanlara veya cansız nesnelere işaret koyma, dışkılama sırasında problem yaşama, idrar yaparken zorluk çekme, obsesif kompulsif bozukluk, maternal davranış bozukluk, cinsel davranış bozukluğu, seksüel davranış bozukluğu ve pika sendromu bu anormal davranışlar içinde yer alır.
Kedi Doğumdan Sonra Davranışları Nasıldır?
Doğum yapmak insanlar için ne kadar zor ve zahmetli ise hayvanlar için de aynı şekilde çok zor ve çok zahmetlidir. Bu nedenle insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da doğum sonrasında bazı duygu- durum değişiklikleri yaşanmaktadır. Kediler doğum yaptıktan sonra yavrularını daha aydınlık bir yere taşıma ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle sık sık yer değiştirirler.