Kanarya Bakımı Üretiminde Dikkat Edilecek Konular Nelerdir?
• Pahalı ırktan bir kanarya seçmemeye özen gösterin.
• Tüyleri kabarık, tünekte uyuklayan, anüs çevresinde dışkı bulunan kanaryaları çiftleştirmeyin.
• Erkek ve dişi kanaryanın aynı boyda ve benzer renkte olmasına özen gösterin.
• Dişi kanaryanın erkek kanaryadan genç olması gereklidir.
• Çiftleştirilen kanaryalar tüy dökümünde ise kafeslerini ayırın.
• Erkek kanaryalar, dişi kanaryalardan daha önce çiftleşmeye hazır hale gelerek kur yapmaya başlarlar. Dişi kanarya ötüşe karşılık veriyorsa çiftleşmeye hazır olduğunu gösterir.
• Yuva yapmayı bilmeyen dişi kuşlar kafesin tabanına yumurtlayabilirler.
Kuş türleri arasında evde beslemek için en uygun kuşlar arasında kanarya kuşu bulunmaktadır. Genel olarak sarı tonda tüylere sahip kanaryalar, etkileyici bir ses ve güzel görünüme sahiptirler. İdeal ev kuşları arasında yer alan kanaryaların bakımları özen gerektirmekle beraber pahalı değildir. Kanaryaların bakımları hassas bir çalışma ve özen gösterilerek sağlanabilmektedir. Bakım yapabilmek için öncelikle kanaryaların açık alanda yaşamayı seven bir tür olduğunun bilinmesi gereklidir. Sürekli olarak hareket halinde olan ötücü ve yemeye karşı istekli olan kanaryaların bakımları hassas bir çalışmayla sağlanabilir. Göğsü, kanat altları ve diğer cilt yerleri aynı renkle olmakta birlikte hastalandıklarında bu durum tam tersi özellik gösterirken kendini belli eder. Kanaryaların yaşı genellikle ayaklarına bakılacak anlaşılır. İnce yapılı, kabuksuz ve pürüzsüz ayaklar kanaryanın genç, kalın yapılı, pullu ve parlaklığını kaybeden ayaklar kanaryanın yaşlı olduğunu gösterir. Sağlıklı ve iyi öten bir kanaryaya sahip olunmak isteniyorsa erken dönemde eğitimlerine başlanılmalı ve bakımlarının doğru yapılması gereklidir.
Kanarya Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?
Kanarya bakım son derece hassas ve dikkat gerektiren çalışmalardır. Bu sebepten ötürü kanarya bakımı yapılırken düzenli olarak yapılması gereken bir takım şeyler bulunmaktadır.
· Günlük olarak: Su ve yem kapları her gün ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Her gün temiz ve taze su verilip kutuları doldurulmalıdır. Kafesteki nemi çekmeye yarayan ve alt kısma konulan kağıdın her gün değiştirilmesi gerekir. Besin artıkları kafesten alınmalıdır. Yaz dönemlerinde banyo yapmayı sevdikleri için banyo kabının temizlenmesi ve içerisine temiz su yerleştirilmesi önemlidir. Banyoyu sabah vakitlerinde ayarlamak idealdir çünkü akşamları kuruyamayan kanaryalar hastalık kapabilir.
· Haftalık olarak: Kafes içinde bulunan aksesuarla birlikte kafesin tamamı ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
· Aylık olarak: Kafes içerisinde bulunan aksesuarlar ve kafesin tamamı özel kimyasal ile dezenfekte edilmelidir.
· Üç aylık olarak: Kafesin aksesuarları, kafesin telleri ve kilitleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Kanarya Bakımı Nasıl Yapılır?
Kanarya bakmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken ilk nokta kafes genişliğidir. Kafes içerisinde yemlik, suluk ve tünek ihtiyacı duyan kanaryalar, banyo yapmayı severler ve bundan ötürü kuş banyosu da temin edilmelidir. Evcil hayvan bakımlarında temizlik ömür uzatan bir faktör olması sebebiyle içme suları, banyo suları her gün temizlenmeli ve tazelenmelidir. Düzenli olarak dışkıları kafes içerisinde temizlenmeli ve kafes için seçilecek yerin bakımda önemli bir yeri bulunmaktadır. Kafes yeri mümkün olduğunda değiştirilmemeli ve sabit tutulmalıdır. Doğrudan bir şekilde güneş ışığına veya ısıya maruz kalmamalıdır. Oda sıcaklığı çok sıcak veya çok soğuk tutulmamalı ve ortalama 25 derece sıcaklığına sahip olması kanaryalar için idealdir. Kanarya kafesinin konulacağı odanın ışık almasına özen gösterilmeli ve oda ışık almıyorsa kanarya kafesi buraya konulmamalıdır.
Kanarya Bakımı Üretiminde Dikkat Edilecek Konular Nelerdir?
· Üretim dönemleri Mart-Nisan ayları arasındaki dönemdir.
· Pahalı ırktan bir kanarya seçmemeye özen gösterin.
· Tüyleri kabarık, tünekte uyuklayan, anüs çevresinde dışkı bulunan kanaryaları çiftleştirmeyin.
· Erkek ve dişi kanaryanın aynı boyda ve benzer renkte olmasına özen gösterin.
· Dişi kanaryanın erkek kanaryadan genç olması gereklidir.
· Çiftleştirilen kanaryalar tüy dökümünde ise kafeslerini ayırın.
· Erkek kanaryalar, dişi kanaryalardan daha önce çiftleşmeye hazır hale gelerek kur yapmaya başlarlar. Dişi kanarya ötüşe karşılık veriyorsa çiftleşmeye hazır olduğunu gösterir.
· Yuva yapmayı bilmeyen dişi kuşlar kafesin tabanına yumurtlayabilirler.
Kanarya Bakımı Özellikleri Nelerdir?
Kanarya bakımlarında tekrarlayan periyodlar son derece önemlidir. Günlük, aylık ve haftalık olarak periyodları bulunduğu unutulmamalı ve sürekli olarak bu döngünün sürmesi sağlanmalıdır. Bu dönemler şu şekilde özetlenebilir;
· Tüy Dökme Dönemi: Haziran ile Ekim arasındaki dönemde yaşanmakta ve bu dönemde kanaryalar tüylerini tamamen dökmektedir. Tüy dökme dönemlerinde kanaryalar etrafı çok kirletmesi dolayısıyla temizliğinin daha sık yapılması gereklidir. Enerjiye ihtiyaç duydukları için fazla yem tüketebilmektedirler. Tüy dökme esnasında ötüş sıklıkları azalabilir fakat bu durum normaldir.
· Dinlenme Dönemi: Eylül ile Şubat ayı arasındaki dönemde tüylerini döken kanaryanın tüyleri yeniden çıkmaya başlar bu dönemde tüyler tekrardan tamamlanır. Eski neşe ve hareketlerine dönen kanaryalar eskisi gibi ötmeye ve davranmaya başlarlar.
· Çiftleşme Dönemi: Ocak ile Haziran ayına kadar süren dönemi kapsamaktadır. Yuva yapabilecekleri sakin bir yer arayan kanaryalar kuluçka süresince kuluçka görevlerini üstlenmektedir. Erkek ve dişi kanaryaların beraber üstlendiği kuluçka dönemi 15 gün sürmektedir.
Kanarya Bakım Ürünleri Nelerdir?
· Yara iyileştirici deri kremi
· Tırnak kanaması engelleyici pudra
· Deri ve tüy bakım spreyi
· Kuş kafes temizleme spreyi
· Tüy yolmayı engelleyici spreyi
· Kafes altlığı taban malzemesi
· Çarpık bacak tedavi bileziği
Kanarya Yavru Bakımı Nasıl Yapılır?
Kanaryaların yavru bakımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli husus beslenme konusudur. Yavruların ilk zamanlarda mama ile beslenmesi önemli olduğu için yumurtadan çıkan kuşlara 2-3 günde bir mama verilmesi gerekmektedir. Sağlıklı büyümeleri için gerek duydukları ihtiyaçları karşılayan bu mamalara yumurta katılması kuvvet maması olarak adlandırılmaktadır. Kuvvet maması yavruların güçlenmesine neden olur. Mamaların yanı sıra havuç ve marul besinleri yavru için faydalı olacaktır.
Kanarya Bakımı Beslenme Nasıl Yapılır?
Kanaryaların her gün yemek yemesi ve beslenmesi gereklidir. Bunun nedeni bir gün boyunca hiç bir şey yemeyen kanaryaların ölebilme ihtimallerin bulunmasıdır. Beslenmede genel olarak mama, yem, yeşillikler, sebzeler, meyveler, mineraller ve vitaminler yer almalıdır. Kanaryanın tüy dökümü, üreme, mevsime, hastalıklara, yetiştirme türüne göre kullanılması gereklidir. Kanaryalara verilen yiyeceklerin tozlu olmamasına dikkat edilmeli ve kanaryanın yağlanmasını önlemek için fazla miktar verilmemesi gerekir. Yemlerin nemli olmasına dikkat edilmeli ve içerisinde kurtlanma, mantar gibi etkenlere dikkat edilmelidir.