Japon Balığı Bakımı Nasıl Olur?
Eski çağlardan beri insanlar bazı hayvanları evcilleştirip gerekli işlerde kullanırken, son yıllarda evcil hayvan kavramı oldukça değişmiştir. İnsanlar çoğu zaman evcil hayvanları, yalnızlıklarını paylaşmak ya da dost edinmek için beslemektedirler. Sahiplenmek adına birçok hayvan varken, bunlar arasında bakımı en kolay olarak balıklar göze çarpmaktadır. Birçok insan bakımı kolay olan bu canlıları akvaryumlarında beslemektedir. Balıklar içinde ise özellikleri ve şirinliği ile Japon balıkları en çok tercih edilen balık türüdür. Dünyada gold fish olarak bilinen bu tür, eski yüzyıllardan beri bakılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Kolay şekilde bakılsa da yine bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Ortalama 5 yıl yaşayan bu balıklar iyi bir bakımla daha uzun yaşlara kadar yaşayabilmekte olup, dünya üzerinde 44 yıl yaşayıp, ölen bir Japon balığı da mevcuttur. Japon balıkların beslenmelerine ve beslenecek akvaryumuna dikkat edilerek, yaşama süreleri uzayabilirken, bu balıkları besleyenler bakım hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Yazımızın devamında Japon balığı bakımı hakkında ki her şeyi bulabilirsiniz…
Japon Balığı Bakımı Nasıl Olur?
Bu balıklar için beslenme yerleri olarak akvaryumlar tavsiye edilmektedir, özellikle iri boyutlara ulaştıkları için, bir Japon balığı için 10 litre su gerekmektedir. Bakılacak balık sayısına göre bir akvaryum seçilmelidir. Özellikle akvaryum suyu bakteri oluşturmasın ve balıklara zarar gelmesin diye, 5 ya da 6 günde bir bu su değiştirilmelidir. Bunun yanında akvaryum kumu temizlenmeli ve balıklar yeni suya aktarılmalıdır. Alınan balık yemlerini belirli zaman aralıkları ve yeteri miktarda verilmesi çok önemliyken, bu balıkların midesi olmadığı için doyum noktaları yoktur. Akvaryumlarda belli balıklar birbiri ile anlaşırken, bunlara dikkat edilmelidir.
Japon Balığı Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?
Japon balığı bakımında en önemli şey onları nasıl beslediğinizdir. Bu canlıların midesi olmasından dolayı, doyum noktaları olmamaktadır. Onları beslemenin dengesini oluşturmak, insanlara düşmektedir. Özellikle özel yemlerini günde 2 kere ufalayıp sularına atın, miktarı da yeterince yaparsanız, bu onlar için sağlıklı olur. Akvaryum suyu ve kum temizliği dikkat edilirse, balığınız daha sağlıklı yaşar.
Japon Balığı Bakımı Yemi Ne Kadar Verilir?
Öncelikle ne kadar çok besler ve yem verirsem, balığım o kadar sağlıklı olur derseniz, yanılırsınız. Çünkü bu türün doyma hissiyatı yok ve ne kadar yem verirseniz yeme eğilimi var. Bu balıklar yedikçe onlara sürekli yem verirseniz, ölmelerine sebep olursunuz. Genel anlamda sabah ve akşam olmak üzere, yemin ufalanıp verilmesi, daha sağlıklı kabul edilmektedir.
Japon Balığı Bakımı Ve Özellikleri Nelerdir?
Japon balıkları pek çok kişi tarafından akvaryum balığı olarak beslenmekte olup, çok tercih edilmektedir. 20 ya da 30 cm kadar uzayabilmekte olup, soğuk sularda da yaşayabilmektedirler. Yaklaşık 5 yıl ömür ortalamaları olsa da iyi bakımlarla daha uzun yaşayabilirler. Kendi türlerine saldırgan değilken, bazı balıkları yiyebilmektedirler. Yanlış bilinen bir doğru ise hafızaları 6 ay gibi bir süreyi kapsar. Mideleri olmadığı için yem verme aralıklarını siz belirlemelisiniz.
Fanustaki Japon Balığı Bakımı Nasıl Olmalı?
Özellikle eski Çin’de bu balıklar havuzda belenmekte olup, havuz suyu değişimlerinde cam fanuslara koyulurlardı. Yani burada geçici bir konaklamadan bahsedilir, elbette cam fanus da belli bir süreye kadar yaşarlar. Eğer bu canlılar fanusta beslenecekse, 10 litre su alabilecek bir fanus tercih edilmelidir. Fanus suyu çabuk pisleneceği için çok sık su değişimi yapılmalıdır.