İşitme Kaybı Emeklilik Şartları Nelerdir?

İşitme Kaybı Emeklilik Şartları Nelerdir?

İşitme Kaybı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Engellilik nedeniyle emekli olamayan herkes, Engelliler Yasası uyarınca emekli olabilir. Özürlülük aylığı kapsamı ve prim şartlarını sağlayamayanlar maluliyet değerlendirmesi ile malullük aylığından yararlanabilirler.
Engellilik derecesine ve birincil sigorta tarihine bağlı olarak, emeklilikte engelliler için farklı koşullar geçerlidir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olan engelliler, SGK'dan sevk ile akredite hastaneden alınan devir hızına göre emekli olacaklardır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı iş kaybı bildiriyor. %50 ila %59 sigortalı, 16 yıl sigortalı, en az 3.700 gün, kişilerin %40 ila %49'u 18 sigorta yılı ve en az 4.100 gün şartlarını yerine getirirlerse emekli olabilirler.

Engelliler için yasal sağlık sigortasına göre her iki kulak için işitme eşikleri 500, 1000, 200 ve 4000Hz frekanslarına ayarlanmıştır. Sağırlık oranı bu şekilde hesaplanır. Bununla birlikte, gürültü kaynaklı sağırlığı olan kişiler için en çok etkilenen frekans 4000 Hz'dir ve bu da sağırlık hesaplanırken daha yüksek engelli oranlarına yol açabilir. Bazı ülkelerde sağlık sisteminin arıza oranını belirlemek için 3000 Hz frekansı kullanılmaktadır. İşitme kaybı özür oranı hesaplanmasında öncelikle bir işitme testi yapılmalıdır. Genel sağırlığı belirlemek için iki test kullanılmalı ve doğru sınıflandırma için her iki kulakda test edilmelidir. Sadece bir kulak test edilirse, test edilmeyen kulaknormal işitmeye sahip kabul edilir. Resmi değerlendirme testleri yalnızca işitme cihazı ile yapılabilir ve reçete edildiği takdirde işitme cihazı olmadan gerçekleştirilmelidir.

İşitme Kaybı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Engellilik nedeniyle emekli olamayan herkes, Engelliler Yasası uyarınca emekli olabilir. Özürlülük aylığı kapsamı ve prim şartlarını sağlayamayanlar maluliyet değerlendirmesi ile malullük aylığından yararlanabilirler.

Engellilik derecesine ve birincil sigorta tarihine bağlı olarak, emeklilikte engelliler için farklı koşullar geçerlidir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olan engelliler, SGK'dan sevk ile akredite hastaneden alınan devir hızına göre emekli olacaklardır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı iş kaybı bildiriyor.  %50 ila %59 sigortalı, 16 yıl sigortalı, en az 3.700 gün, kişilerin %40 ila %49'u 18 sigorta yılı ve en az 4.100 gün şartlarını yerine getirirlerse emekli olabilirler.

İşitme Kaybı Engelli Maaşı Ne Kadar?

Özürlü aylığı, her yıl birçok kişinin üzerinde çalıştığı konulardan biridir. Engelliler için yapılan ödemeler 2022 itibariyle aşağıdaki gibidir: Engellilik durumu %40-69 ise 657 TL ödenecektir. Maluliyet %70 ve üzerinde ise 754 lira 1.024 kuruş olur. Bu, bazı önkoşullar ve belgeler gerektirir. Hepsini karşılıyorsanız başvuruda bulunabilirsiniz.  

İşitme Kaybı Heyet Raporu Nasıl Alınır?

Sağırlık terimi eskisinden çok daha az kullanılan bir terim haline geldi. Geçmişte, özellikle erken dönemlerde işitme cihazı kullanılmadığı için sağır olan işitme kayıplı çocuklarda sağlık hizmetlerinin güncel olmaması nedeniyle işitme kaybı zamanında teşhis edilememektedir.

 İşitme kaybı ve sağır terimleri temelde yanlış isimlerdir. İşitme engelli denilen kişilerin işitme cihazları, koklear implantlar veya beyin sapı implantları ile duymamaları gerekir. Günümüzde teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde sağır kişiler işitme cihazları ile duyabilmektedir. Koklear implant veya beyin sapı implantı sayesinde diyebiliriz. İşitme cihazlarını ve diğer seçenekleri kullanmakta zorlanan ileri derecede işitme kaybı olan kişiler için işitme kaybı raporları yayınlanmaktadır.

Eğer işitme kaybınız varsa ve heyet raporu almak istiyorsanız, bu konuda hastanelere müracaat etmeli ve doktor tarafından istenen bütün testleri yaptırmalısınız. Sonuç olarak işitme kaybınızın derecesine göre heyet raporu alabilirsiniz.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir