İlişkide Bağımlılık Testi Nedir?
Sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurulduğunda, o ilişkinin devam edebilmesi için iki tarafın da bir şeylerden vazgeçmesi, fedakarlık yapması gerekir. Ancak vazgeçilen şeyler inançlar, düşünceler ve duygular olmamalıdır. Ayrıca karşı tarafın da duygu, düşünce ve inançlarını değiştirmesi beklenmemelidir. Bağımlılık, birine ya da bir şeye bağımlı olmak, pek çok soruna yol açabilen bir konudur. İlişkilerde bağımlılık da aynı şekilde çok ciddi bir problemdir. İlişki bağımlı eşlerden birinin diğerine duyduğu karşı konulmaz istek olarak tanımlanmaktadır. Bağımlı olan kişi partnerinden ayrı bir şekilde yapamaz, onu istese bile terk edemez ve kendine de partnerine de hayatı zindan eder. Ayrıca partnerine bağımlı olan kişi, partnerini arayıp ulaşamadığında, ya da bazı engellerden dolayı görüşemediklerinde çok fazla takıntı yapar. Çok fazla ilgi bekler, çok fazla soru sorar ve partnerini sıkabilir. İlişkilerde bağımlı olan kişiler öncelikle ilişkinin başlarında daha uzak ve mesafelidir. Ancak ilerleyen zamanlarda bağımlı hale gelirler. Bağımlı ilişkilerde taraflardan birisi alırken, diğeri verir. Bu da ilişkide dengesizliğe yol açar. Bağımlı ilişkiler hakkında başka merak edilen her soru ve cevabı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
İlişkide Bağımlılık Testi Nedir?
İlişkide bağımlılık eşlerden birinin, diğerine aşırı bağlı olması, onsuz hiçbir şey yapamaması ve onsuz kalamamasıdır. Genelde kötü ilişkilerdir ve devam edemez. Eğer sevgilinizle buluşmak, dünyadaki en eğlenceli aktivite diye düşünüyorsanız, sevgiliniz olduğu için kendinizi çok şanslı, sevgilinizden ayrı kaldığınızda çok yalnız hissediyorsanız, sevgilinizin hayatınıza büyük bir değer kattığını düşünüyorsanız ilişkide bağımlı olan kişisiniz anlamına gelir.
İlişkide Duygusal Bağımlılık Nedir?
Bağımlı ilişkide çiftler arasında birinin diğerine gerektiğinden fazla düşkün olması olarak açıklanır. Kişi partneri olmadan hiçbir şey yapamaz, partnerinden ayrı kalamaz, terk etmek istese bile geri barışmak için her şeyi yapar. Bağımlı ilişkiler bir tarafın sürekli aldığı ve diğer tarafın da sürekli verdiği türden ilişkilerdir. Bağımlı ilişkilerde sadece tek bir taraf önemsenir ve ilişki devam edemez.
İlişkide Bağımlı Olmaktan Nasıl Kurtuluruz?
İlişkide bağımlı olmak, kişinin kendisine de, partnerine de, ilişkiye de büyük zarar verir. İlişkide bağımlı olmayı önlemek için kişinin öncelikle kendi özgürlüğünün farkında olması gerekir. Kişi önce kendini düşünmeli, sürekli partnerinden bahsetmemeli ve kendine partnerin dışında da uğraş bulmalıdır. Ayrıca her şeyi kontrol altına almaya çalışmaktan vazgeçmeli ve kıskançlık krizlerinin önüne geçilmelidir.
İlişkide Bağımlılık Sorununda Neler Yaşanır?
İlişki bağımlılığı kişinin partnerine kendinden çok öncelik vermesi, ilişkiye zarar gelecek korkusu, terk edilme ve ilişkinin biteceği korkusu yaşamasıdır. İlişkide bağımlı olan kişi, bu bağımlılık yüzünden kendisine de, partnerine de, aralarındaki sevgi ve güven bağına da zarar verir. Ayrıca ilişkiyi kontrol altına alamadığı için kendisiyle çatışma yaşar ve partnerinin kendisinden soğumasına neden olur.
İlişkide Bağımlılığı Nasıl Geçer?
İlişkide bağımlı birisi varsa, yani bir taraf diğerinden daha çok önemseniyor ve bu da sorunlara yol açıyorsa bunu düzeltmek gerekir. Çünkü bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde, mutlu olabilmesi için, iki taraf arasında güven ve sadakat olabilmesi için bu bağımlılık probleminin çözülmesi gerekir. ilişkide bağımlı olan kişinin bu bağımlılıktan kurtulması için öncelikle kendine değer vermesi ve kendi özgür alanlarının neler olduğunun farkında olmalıdır. Ayrıca her şeyi kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçmeli ve kıskançlık huyunu azaltması gerekir. Kişinin kendisine uğraşlar bulması da bu bağımlılık probleminin ortadan kalkması için yardımcı olacaktır.