Haşimato Hastalığı Kilo Aldırır Mı?
Haşimato hastalığının klinik bir belirtisi bulunmamaktadır ve görülen belirtiler hastalığa özgü değildir. Çoğunlukla kilo alma, kabızlık, seste değişiklik, yorgunluk, kolay üşütme ve cilt kuruluğu gibi belirtilere sık sık rastlanmaktadır. Bu belirtilere ek olarak;
Adet düzensizliği,
Dilde büyüme,
Asabiyet,
Depresyon,
İştahsızlık,
Soluk cilt rengi,
Yüzde ve gözaltlarında şişme,
Konuşmada yavaşlık,
Konsantrasyon bozukluğu,
Hareketlerde yavaşlama ve unutkanlık,
Nabız sayısında düşme.
Hastalığın ilerleyen süreçlerinde kanda soyum düşüklüğü, cinsel istekte azalma, göğüslerden süt gelmesi, uyku apnesi, karpal tünel senrdromu ve kalp zarında sıvı birikmesi gözlemlenmektedir. Çoğunlukla haşimato hastalarının kolesterol yüzeyleri yüksektir ve bu durum kalp damar hastalıklarına yol açmaktadır.
Haşimato Hastalığı Kilo Aldırır Mı?
Haşimato hastalığı hipotroidi yaptığından metabolizmayı yavaşlatarak kilo alma ve kilo verme durumlarında zorluk yaratabilmektedir.
Haşimato Hastalığı Saç Döker Mi?
Haşimato hastalığında düşen tiroit hormonu sebebi ile saçlarda matlaşma ve dökülme görülmektedir.
Haşimato Hastalığı Gebeliğe Engel Mi?
Haşimato hastalığı geçiren birinin eğer klinik bir teşhisi ve bu sebeple tedavi altına alınmasını gerektiren bir durum yoksa gebe kalmasına engel olacak bir durum söz konusu değildir.
Haşimato Hastalığı Neden Olur?
Haşimato hastalığı bazı risk gruplarında daha yaygın görünmektedir. Bu risk grupları;
Sigara içenler,
Hamile kişiler,
Ailede haşimato hastalığı geçmişi olanlar,
Lupus, çölyak hastalığı ve hepatit gibi hastalığı olan kişiler.
Haşimato hastalığına yakalanma oranı kadınlardan erkeklerin neredeyse 8 katı fazlasıdır. Her yaşta görülen bir hastalık olmasına rağmen, genellikle genç yaş grubundakilerde yaygındır. Özellikle tekrarlayan ölü doğum ve düşük yaşayan kadınlar, yüksek kolesterolü olanlar ve açıklanamayan kansızlığa sahip olan kişiler, haşimato hastalığına karşı kontrol olmalıdır.
Haşimato Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığın tedavisinde çoğunlukla ilaç kullanılmaktadır. İlaç kullanımı ile beraber düzenli egzersiz yapılması ve dengeli bir diyet uygulanması tedavinin başarısını arttırmaktadır. Yapılan kan testlerinde hormon değerleri normal durumda ise doktor tarafından düzenli egzersiz ve diyet ile hastalığın gidişatı gözlem altına alınmaktadır. Çoğunlukla aç karına alınan bu hap şeklindeki ilaçlar, sentetik tiroit hormonlarıdır ve tiroit bezini taklit etmektedir.
Bağışıklık sisteminin vücuda saldırmasını engelleyemedikleri için hayat boyu bu ilaç tedavisi söz konusu olabilmektedir. İlaçlar 6-8 hafta boyunca kullanıldıktan sonra kan testi yapılır ve ilacın hastaya uygun olan dozları belirlenir. Bu ilaçlar doktor öneride bulunmadığı sürece azaltılıp arttırılmamalı ya da kullanımı asla bırakılmamalıdır.
Haşimato Hastaları Nasıl Tuz Kullanmalıdır?
Hastalığı iyot tetiklemektedir. Ancak iyot kullanımının hastalığın gidişatı yönünde olumlu ya da olumsuz bir sonucu bulunmamaktadır. Hastaların iyotlu ya da iyotsuz tuz kullanması, hastalık açısından bir önem arzu etmemektedir.