Geyik Eti Yenir Mi?

Geyik Eti Yenir Mi?

Geyik Eti Yenir Mi?

Geyik eti, avlanması yasal olan ülkelerde yemeklerde kullanılır ve Alaskalılar bu ete adeta hayrandır. Kuzey devletlerinde geyik eti yiyecekleri Noel sofralarını daha da lezzetlendirir. Her tür pişirime uygun olarak tüketilir. İsveç ve Norveç gibi soğuk ülkelerde konserve olarak da marketlerde ve kasaplarda satılır. Yavrulama mevsiminden sonrasında özellikle Ren geyikleri tüketim için tercih edilir. Ren geyiklerinin etinden, sütünden ve derisinden faydalanılır. Bu sebeple ülkemizde bulunan inek çeşitleri ile benzerlik gösterirler. Ren geyiklerinin eti, daha sonra tüketilmek için konservelerle muhafaza edilir. Et, tütsülenerek de saklanabilir. Dondurucuda da paketler halinde bekleyebilir.
Dondurulmuş geyik etleri, kimi bölgelerde ince ince dilimlenerek tıpkı ülkemizdeki pastırma benzer biçimde, çiğ biçimde tüketilmeye uygundur. Geyik eti yemenin yaygın olduğu ülkelerde, geyik etinden meydana getirilen sucuklar kahvaltı ve sandviçleri lezzetlendirmektedir. Tadını ve lezzetini merak edenler için etin sığır etine benzediğini ifade edelim. Kuzu etinden yağsızdır. Dana eti ile de kıyaslanırsa oldukca yumuşaktır. Tıpkı sığır eti gibi derisi yüzülen geyiğin eti parçalanarak bölüm bölüm ayrılır. Pirzola, bonfile, fileto, gerdan ve butlar leziz yemekler için uygundur. Özellikle but kısmı ile nefis biftekler yapılmaktadır. 2013 yılında Norveç’te alınan bir karar ile Norveç’te yaşayan Türk vatandaşları için, helal kesim geyik etleri satışa sunulmuştur. Bu vaziyet oradaki yurttaşlarımız için yeni bir gıda kaynağının habercisi olmuştur.

Kırmızı etler içinde yer alan geyik eti protein payı yüksek bir ettir. Düşük doymuş yağ ihtiva eder ve bol oranda demir, B12, B6, niasin içermektedir. Geyik eti, dana etinden daha azca yağ içermesi nedeniyle diyet yapanlar ve sporcular için uygun bir et tercihi olabilir. Demir payı yüksek olduğu için yetişkin bireylerin günlük demir ihtiyacını, yaklaşık 100 gram geyik eti karşılayabilir. Piyasada yer alan etlerle kıyaslandığında geyik etinin hormonsuz bir et olduğu görülür. Hormonsuz etler de vücudun gelişimi için büyük ehemmiyet arz eder. Kalori miktarı düşük olan geyik eti, zayıflama sürecinde et menülerini lezzetlendirebilir. Vücudun gereksinim duyan B vitaminlerini barındırır. Kalp sağlığınız için B12 vitaminini geyik etinden alabilirsiniz. Vücutta enerjiyi üreten ve hücre yenileyen niasin geyik etinde bulunur. Tüketen insanların daha dinç ve sıhhatli olduğu görülür. Kanser riskini de kalp hastalığı riskini ortadan kaldıran geyik eti tüketerek, kendinizi geyik eti faydaları ile daha sıhhatli hissedebilirsiniz. Vücudun kimyasal dengesini fosfor sağlamaktadır. Fosfor ise sadece deniz ürünlerinde bulunmaz. Geyik eti de fosfor içeren bir besin türüdür. 200 gram geyik eti günlük fosfor ihtiyacınızın %60’ını karşılayacak güçtedir. Beyin gelişimi için lüzumlu olan Omega-3 geyik etinde bulunmaktadır.

Geyik Eti Yenir Mi?

Geyik eti, avlanması yasal olan ülkelerde yemeklerde kullanılır ve Alaskalılar bu ete adeta hayrandır. Kuzey devletlerinde geyik eti yiyecekleri Noel sofralarını daha da lezzetlendirir. Her tür pişirime uygun olarak tüketilir. İsveç ve Norveç gibi soğuk ülkelerde konserve olarak da marketlerde ve kasaplarda satılır. Yavrulama mevsiminden sonrasında özellikle Ren geyikleri tüketim için tercih edilir. Ren geyiklerinin etinden, sütünden ve derisinden faydalanılır. Bu sebeple ülkemizde bulunan inek çeşitleri ile benzerlik gösterirler. Ren geyiklerinin eti, daha sonra tüketilmek için konservelerle muhafaza edilir. Et, tütsülenerek de saklanabilir. Dondurucuda da paketler halinde bekleyebilir. Dondurulmuş geyik etleri, kimi bölgelerde ince ince dilimlenerek tıpkı ülkemizdeki pastırma benzer biçimde, çiğ biçimde tüketilmeye uygundur.Geyik eti yemenin yaygın olduğu ülkelerde, geyik etinden meydana getirilen sucuklar kahvaltı ve sandviçleri lezzetlendirmektedir. Tadını ve lezzetini merak edenler için etin sığır etine benzediğini ifade edelim. Kuzu etinden yağsızdır. Dana eti ile de kıyaslanırsa oldukca yumuşaktır. Tıpkı sığır eti gibi derisi yüzülen geyiğin eti parçalanarak bölüm bölüm ayrılır. Pirzola, bonfile, fileto, gerdan ve butlar leziz yemekler için uygundur. Özellikle but kısmı ile nefis biftekler yapılmaktadır. 2013 yılında Norveç’te alınan bir karar ile Norveç’te yaşayan Türk vatandaşları için, helal kesim geyik etleri satışa sunulmuştur. Bu vaziyet oradaki yurttaşlarımız için yeni bir gıda kaynağının habercisi olmuştur.

Geyik Eti Caiz Midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği günlük yeme içme konusuyla ilgili birçok ayrıntılı bilgi var. Buna göre, geyik, yabani sığır, manda gibi hayvanların etleri helal sayılırken, yırtıcı ve pençeli hayvanların etleri haram kabul ediliyor. Kısaca evet, geyik eti caizdir.

Geyik Eti Nerede Satılır?

Geyik etini Türkiye’de İstanbul’da ve büyük illerde bazı büyük ve lüks şarküterilerde bulabilirsiniz. Geyik eti ithal edilen bir et çeşididir ve diğer et çeşitlerine kıyasyla daha yüksek fiyatlıdır. İnternetten sipariş edilmiş 1 kg geyik etinin fiyatı aşağı yukarı 20 Euro değerindedir. Türkiye'de birkaç adet firma geyik etinden meydana getirilen sucukları da satışa sunuyor.170-200 gramlık geyik etinin sucuğu 70 ile 100 TL arasında satışa sunulmaktadır. Yine İstanbul'da ve benzer biçimde büyük şehirlerin birkaçında lüks otellerde geyik eti yiyecekleri yapılmaktadır.

Geyik Eti Besin Değeri Nedir?

Geyik eti gıda değeri oldukça yüksek bir et çeşididir: Bir köfte büyüklüğünde pişmiş geyik etinde yaklaşık olarak; 8,44 protein, 1,19 gram yağ, 18,9 kolesterol, 19,2 sodyum, 95,4 potasyum, 0,3 A vitamini, 0,72 demir bulunmaktadır.

Geyik Eti En Güzel Nasıl Pişirilir?

Lezzetli ve iyi bir bir geyik eti hazırlamak için, geyiğin omuz kısmından alınan eti kullanmalısınız. Terbiye sosu için kızılcık reçeli kullanmak iyi bir seçenek olacaktır. Kızılcık reçeli ekşi ve mayhoş tadı ile geyik etini daha da lezzetlendirecektir. Ayrıca kızılcık reçelinin tam bir C vitamini kaynağı bulunduğunu da unutmamak icap eder. Doğranmış havuç, kereviz, soğan ve sarımsak ile tuz ve karabiber benzer biçimde baharatları harmanlayarak sebze sosunu hazırlayabilirsiniz. Bu malzemeleri biraz kısık alevde soteleyip etiniz ile buluşturabilirsiniz. Dilerseniz fırında veya tavada pişirebilirsiniz. Etin sosunda kullanacağınız defneyaprağı etinize hoş koku verirken, sindirimini kolaylaştıracaktır. Tavada geyik eti kavurması yapmak istediğinizde ise, biberiye ve zeytinyağı ile etinizi birkaç saat dolapta bekletmelisiniz. Marine sosuna birazcık limon dilimlerseniz hafifçe mayhoş bir tat verecektir. Kırmızı etlere birkaç damla limon eklendiğinde, et içindeki demirin alınması daha da kolaylaşır.

Geyik eti sığır ve koyun eti ile benzer biçimde her türlü pişirime uygundur. Özellikle geyik eti kavurması oldukça lezzetli bulunur. Butlarını ızgarada pişirerek nefis bir ızgara keyfi yapabilirsiniz. Dilediğiniz baharatlar ile yanmaz ve yapışmaz tavanızda pirzola şeklinde kızartmak da bir pişirme tercihi olabilir. Etini kıyma benzer biçimde çektirip sucuk da yapabilirsiniz. Elde edilen sucuklar kahvaltılarınızı lezzetlendirebilir. Oldukça leziz bir et olan geyik eti, haşlama yemekler için de uygundur.

Geyik Eti İle Yapılan Yemekler Nelerdir?

Geyik eti, diğer et çeşitleri ile hazırlanan tüm et yemekleri için uygundur, Kavurma, ızgara, haşlama gibi pişirilen yemeklerin yanı sıra geyik eti pastırma ve sucuk gibi kurutulmuş çiğ tüketim ürünleri içinde kullanılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir