Boğmaca Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?
Boğmaca hastalığı hem yetişkinlerde hem de bebeklerde, çocuklarda görülebilen bir hastalıktır. Bordetella pertussis adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Boğmaca hastalığı olan kişilerde şiddetli öksürük, titreme ve hapşırık şikâyeti görülür. Ayrıca boğmaca hastalığı olan kişilerde hırıltılı solunum olur. Kişi boğulur gibi nefes alır ve bazen nefes tıkanıklığı yaşar. Bundan dolayı adına boğmaca denmiştir. Boğmaca hastalığı çok ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde organ hasarına, havale geçirmeye ve hatta ölüme bile yol açabilir. Bu nedenle boğmaca hastalığından korunmak için her bebeğin aşı olması gerekmektedir. Boğmaca aşısının 18 aylık ve 18 aylıktan daha büyük bebeklere yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca boğmaca aşısının her 7 yılda bir kez tekrar edilmesi gerekmektedir. Boğmaca aşısı ile ilgili merak edilen diğer soru ve cevaplar için yazımızın devamını okumalısınız.
Boğmaca Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Boğmaca hastalığı bakteri ve enfeksiyon kaynaklı bir hastalıktır. Genelde üst solunum yollarını etkiler. Boğmaca hastalığı olan kişilerde şiddetli öksürük ve hırıltılı solunum çok fazladır. Bu nedenle hastalarda organ hasarı olabilir. Ayrıca boğmaca hastalığı çok küçük bebeklerde havale geçirmeye neden olabilir. Bu yüzden 18 aylık bebeklere boğmaca aşısı yaptırılır. Boğmaca aşısının herhangi bir yan etkisi olup olmadığı çok merak edilmektedir. Boğmaca aşısı mide bulantısı, kusma, aşı olan bölgede kızarma, yüksek ateş ve halsizliğe neden olabilir. Ancak bu yan etkiler geçicidir, korkulacak bir şey değildir.
Boğmaca Aşısı Nerede Yapılır?
Bordetella pertussis adlı bakterinin boğaz, yutak, gırtlak, yemek borusu ve akciğerlerde enfeksiyona neden olması ile ortaya çıkan bir hastalık olan boğmacanın tedavisi merak edilmektedir. Boğmaca hastalarına oksijen verilir ve intravenöz verilir. Ayrıca hastanın bol sıvı tüketmesi, ateş düşürücü ilaçlar kullanması ve bol bol istirahat etmesi önerilir. Boğmaca hastalığından korunmak için aşı olmak gerekmektedir. Boğmaca aşısı 18 aylık bebeklere yapılır. Bu aşının her 7 yılda bir tekrar edilmesi gerekmektedir. Boğmaca aşısı hastanelerde ve sağlık ocaklarında yapılmaktadır.
Boğmaca Aşısı Yetişkinlere Yapılır Mı?
Boğmaca aşısı genellikle 18 aylık bebeklere yapılan bir aşıdır. Bu aşı her 7 yılda bir tekrarlanması gereken bir aşıdır. Bu nedenle boğmaca aşısının yetişkinlere de yapıldığı bilinmektedir. Boğmaca aşısı boğmaca hastalığına karşı bir önlemdir. Boğmaca hastalığı çok ciddi bir hastalıktır. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür. Bebeklerde öksürük ve nefes tıkanmasına yol açar. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda havale geçirmeye ya da organ hasarına yol açabilir. Boğmaca aşısının kesinlikle atlanmaması gerekmektedir.
Boğmaca Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?
Boğmaca hastalığı yetişkinlerde de çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır. Bordetella pertussis bakterisinin yol açtığı ciddi bir hastalık olan boğmaca hastalarda şiddetli öksürük ve nefes tıkanıklığına yol açar. Bu nedenle ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Boğmaca hastalığı çok hızlı bulaşan bir hastalık olduğu için aşı olunması gerekmektedir. Boğmaca aşısı 18 aylık bebeklere yapılan bir aşıdır. Genelde hastanelerde yaptırılan bir aşıdır. Ama sağlık ocağında da boğmaca aşısı yapılabilir.